Delite:

Kšne dni je tale nš deu res zaje … eee … mamo zahtevn deu. Sej rad mejhn na smešn obrnemo kšn prebrnen avto, podrt kandelabr alpa paduga šoferja, ampak … kwa pa , kdr ldje mrjejo? Alpa xse izkaže, da kdo zgubi boj za živlene kasnej? Tko da – takele zadeve pisat je … težko. Zato mormo pa vsake tok cajt tlele vest spucat z jasno objavo, da przadetm u nesrečah  – ama čist glih usakič – želemo najbolš, dab čimhitrej hseb pršli, pa še dab na lotu zadel in Pahorja oženil … Ampak učas ga pa tut mi u kamn, takle mamo.

Sej na govoremo, da smo zdej nekj usral, pa da se opravičujemo, sam mau na zalogo delamo. Pa pod vtisam kšnga dogodka spodej, pa še kšnga, kga gasilci sploh zaznal niso, pa s snočnh polcijskh poročil vemo, da sej zgodu … No, bejžmo pregledat o čmo vse so zaznamke gasilc pa vsen nardil učerj:

Mau čez deset dopone so mogl it kransk gasilc u Nakl, ker sej tm očitn nagnwa ograja od fuzbal placa s stebram ured ke čez cesto. Namormo bit zihr, ampak … aj to ograja od bivšga prvoligaša Živila Naklo? Evo ti, tko to pride; dons ni tm več ne prvoligaša, ne kluba, da o Živilah sploh na goworemo. So šli u večna lovišča, pa tko fajn so bli … s sosedam ured, kje žoge rezow vsakič, xso mu na vrt padle … pa četut je točn u tistmu momentu tm gostwow kšn od evropskh velikanov – recimo Potrošnik z Beltincov, alpa Avtobum s Kočevja. Je že tko u živlen, da ma vsaka stvar svoj konc. No evo, zdej sej pa še ograja podrwa …

Xso se pa že lih podrial, je pa na Cest u Vincarje u pol enajsth padu en ogromn drevo lih ke na cesto. Kwa so hotl, ke so šli prostovoln gasilci z Loke, use skp razžagal in pospravl. Je pa tko: drevo je – kje padu dol – poškodvow še kandelabr od javne razsvetlave. Že res, daj bwa ura sred dneva, ampak ke so poj usen poklical še dežurnga od AFŽWPQXW s Škofjeloke, daj  … no, verjetn je mau pogledow kwa pa koko, poj mogu pa tut on še poklicat na pomoč. Razn če ni kr sam zlezu gor …

Še 15 minut je miniw, paj biu še tatret alarm u pou ure. To rundo sej sprožu pa alarm u Lazah. Sej veste, toj tm, kje usake tok cajt kšn srane, se kej užge, pa tko … tm, xse prebivalc borejo, dab se zadeva umaknwa nekam na varn, ampak … oblast prav, da se ne da, pa da nima smisla, u firm pa itk pravjo, da pr nih sadejo vijolce in da ni tm čist nč spornga. No, tm sej sprožu javlalnik za požar. Delowci so koj na kp letel, tist ognčk pogasil še preden so pršli kransk gasilci … tko da zdje loh u miru naprej sadejo. So pa usaj – gasilc namreč – poj prklopl eurovizijske kamere in mau česal po okolc. ABBA ni bwo nker, do Waterlooja pa tut xsreč ni pršwo in je zdej use lepo in prov.

No pojpa mejhn čez dvanajst edn z beumu bemflnam na avtocest pr Vodicah – kukr da gre ke prot Jesenicam – nawemo kwa delow, ampak zletu s ceste dol, preskoču jark in ke na druh stran prebu žičnato ograjo in se ujew vano. Zakwa to vemo, čeprow tga u gasilskmu poročilu ni navedenga? Jah sej vm pravmo u klen gorenščin – bilo kuda; Gorenska-onlajn svuda … Pa tut bemflni niso več tist, kr so bli. Te moderne sposobnosti in fensi dodatki učas šoferja preseneto; in če revež nawe, da loh bemfl tut leti, ta se pa odloč, da bo mau raztegnu krake, se kej hit loh zgodil da poleti u napačno smer. Recimo ke čez jark od avtoceste.

Evo, ni miniu par minut, paj spet zvoniw u central. U Spodn Besnc so gasilc pomagal oživlat eno osebo tok cajta, da so prdrvel še reševalci. Sej bloh kršno pikro rekl na račun reševalcev – u stilu: kuko so bli loh gasilci prej tm – ampak poj člowk (in pisec teh vrstic je po zadnh znanh podatkh lih človk) ugotovi, da so bli koj tm gasilc zato, ker so bli domač, Besnšk, prostovoln … In loh reče sam še – hvalabogu. No, u bistvu gasilcam.

No poj bwo pa usen encajta gmh. Šele u štirh popone je – u skladu z modo tega tedna – zagoru en travnk na Dobu pr Domžalah. Domač gasilci z Doba so skp z unm z Domžal ugotovil, da gori kr na dveh lokacijah, zato so mel oboji dost dela. Ampak sej vemo – use skp so pogasil. Drgač bse uhka use skp kej hitr razširwo, nočmo pa, dab gorew pou Mat kurje, že zarad koal, kengurujow, pa ostalh bogh žwali, kbi – pa nč krive! – uhka nastradale, čeb do tga pršwo.

Mau čez pol sedmo je mewa uzga dost odpadna elektronka u kontejnerju na Lublansk cest u Trzinu. In je pač mau gorewa, s čistga dougcajta. Smrdew je k sto plastik, pa tut uroč je ratwaw, tko da so šli ke prostovoln gasilc s Trzina, pa zadewšno porihtal. Do evrovizijske kamere pa nč na piše. 

Tazadna reč, kjo gasilc u svojmu poročilu za včerej omenajo, je pa s ceste na Malo Mežaklo, čeprov so polcaji že včerej pozn popone poročal tut o nesreč na upadnc z avtoceste z Lipc prot Jesenicam. Glede na masakr xsej tm naredu, so bli prov gotov tm tut asilci, ampak evo … pustmo to. Dejmo povedat o nesreč s ceste na jeseniško znamenitost – toj turistična točka na Mal Mežakl. Eni ji rečejo tut smetiše, ampak nm se zdi, da se ta krej u zadnh letah u medijah nejvečkatveč na omena več u zvez z železarno alpa hokejam, ampak s tovarno mošusov na Mal Mežakl. No ke gor … hm, verjetn je bwo pa le dol … je šu en turist, ampak gaj presenetwa poledenela cesta. Une k upralajo s tem rčmi, pa to, daj sploh poledenewa … februarja. Zato muj revežu z avtam spodrsnwo, je šu s ceste u jark in se prebrnu na bok. Xsreč saj jesenišk gasilci niso bli presenečen, pa so zdrvel ke, ga nekak potegnil vn reveža ukleščenga, nardil tko, da so polcaji mel svetlo, odklopl batarijo in potegnil koreto nazaj gor. ZA turista so pa poskrble reševalci. Tut z Jesenic. 

**********

No in zdej še tist o čemer smo govoril mau prej, gasilc so pa pozabil dat u poročiw; mi mo pa kr od polcajow zadevšno ponucal, čeprow gasilcow nč na mena. Pa nč namo pametn zravn …

17.25
Zaradi prometne nesreče je zaprta glavna cesta Lipce-Savski most na Slovenskem Javorniku na območju Jesenic. Vozniki naj za smer Jesenice ali Kranj uporabijo priključek na Hrušici ali staro cesto Vrba-Jesenice.

18.40
Na cesti Lipce-Savski most na območju Jesenic so bila v nesreči udeležena tri vozila. Cesta bo zaradi ogleda zaprta se vsaj dve uri ali več …

22.38
Posledice prometne nesreče, ki se je zgodila danes ob 17. uri so odstranjene. V nesreči so bili udeleženi trije osebni avtomobili s skupno sedmimi udeleženci. Povzročitelj je zaradi poškodb v zdravstveni ustanovi umrl. V vozilu je bil sam. Po prvih podatkih je bilo še pet oseb lažje poškodovanih, ena pa huje. Okoliščine kažejo, da je povzročitelj med vožnjo po klancu navzdol na cesti, ki poteka v “S” zavojih, zapeljal na nasprotno smerno vozišče in trčil z dvema drugima avtomobiloma.

———-

Prevod

Ob 10.17 so na Cesti na Okroglo, občina Naklo, gasilci GARS Kranj s pomočjo avtolestve
odstranili stebre in ograjo igrišča, ki so ovirale promet.

Ob 10.36 je na cesto v naselju Vincarje, občina Škofja Loka, padlo večje drevo. Drevo so
gasilci PGD Škofja Loka razžagali in odstranili. Drevo je pri padcu poškodovalo drog javne
razsvetljave. Na kraju je bil tudi poveljnik OŠCZ Škofja Loka in dežurni delavec zadolžen za
javno razsvetljavo.

Ob 10.45 se je v Lazah, občina Kranj, v industrijskem obratu sprožil avtomatski javljalnik
požara. Še pred prihodom gasilcev GARS Kranj so delavci pogasili požar. Gasilci so
okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 12.04 je na avtocesti Ljubljana – Kranj pri izvozu Vodice proti Kranju osebno vozilo
zapeljalo s ceste. Gasilci GB Ljubljana in GRS Kranj so zavarovali kraj nesreče.

Ob 12.11 so v Senožeti v Spodnji Besnici, občina Kranj, gasilci PGD Besnica oživljali
osebo do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Ob 15.59 je ob Finžgarjevi ulici na Dobu pri Domžalah zagorelo na travniku. Gasilci CZR
Domžale in PGD Dob so požar na dveh lokacijah, na skupni površini okoli 50 kvadratnih
metrov pogasili.

Ob 18.39 je na Ljubljanski cesti v Trzinu gorela vsebina kovinskega zabojnika za odpadno
elektroniko. Gasilci PGD Trzin so požar pogasili in preventivno pregledali okolico. Materialna
škoda ni nastala.

Ob 21.43 je na cesti, ki vodi na Malo Mežaklo na Jesenicah, zaradi poledenele ceste osebno
vozilo zapeljalo s ceste v jarek in se prevrnilo na bok. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj
dogodka, s tehničnim posegom rešili Ukleščeno osebo, na vozilu odklopili akumulator, nudili
razsvetljavo policiji ter vozilo postavili na kolesa in ga izvlekli nazaj na cesto. Poškodovano
osebo so oskrbeli reševalci NMP Jesenice.

Vir informacij: Regijski center za obveščanje Kranj, PU Kranj
Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Delite:
Advertisements