web analytics
18. maja, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Prvinska Goren’ska

Ljudje vedno bolj iščejo nedotaknjene kotičke narave, se z njo povezujejo, iščejo smisle v življenju … ali pa se pač le pretvarjajo., ker so te zadeve danes močno propagirane, pa se jim zdi, da so v trendu …

Družina mladega japija – saj veste, od kod? – je nasedla na prekrasen reklamni slogan in se neko lepo nedeljo pripeljala na prelepo Gorenjsko. Bleščeč barvarski pleh je sijal čez najbolj zeleno, najbolj gorato in najlepšo slovensko pokrajino. Žena je naredila nekaj instagram fotk s čudovito naravo v ozadju, otroka sta bila s telefonoma prilepljenima za dlani/oči umirjena (onadva sta si mislila: kako dolgočasno!)  … skratka, dan je bil zares popoln.

 

Že je japi med vožnjo začel brskati po telefonu, da bi našel gostilno z najbolj pristno, najbolj domačo, najbolj gorensko hrano naokrog, ko je nenadoma zagledal starega kmeta, kako leži sredi ceste z obrazom na tleh in ušesom trdno pritisnjenim ob asfalt. 

Ustavi bleščečega bavarca, izstopi (sledijo mu ostali trije) in vpraša starega očaka, kaj počne. Ta počasi odgovori …

Ženska, v pozn’h trideset’h, trije otroc’, p’s, beu teren’c 4×4, čez 100 km/h …

Japi nekaj trenutkov nejeverno gleda. Zdi se mu, da je priča neverjetnemu talentu, tisti pravi prvinskosti, ki je v današnji družbi preprosto več ni! Pomisli, da se je o nedeljskem izletu odločil res dobro.

Neverjetno!

vzklikne in se obrne k ženi, ki zdolgočaseno opazuje. Otroka medtem fotografirata starega kmeta.

 Vse to znate razbrati izključno s poslušanjem tal?

Stari Goren’c trudoma dvigne glavo in odvrne:

Ne, wosu, sej nis briht’n. Pred pet’m minutam mej povoziva. 

 

Advertisements