web analytics
28 septembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Prvi muzej na svetu, kjer slepi in slabovidni lahko občutijo tipne slike!

Muzeji radovljiške občine so danes dopoldne – ob mednarodnem dnevu bele palice 15. oktobru – v Čebelarskem muzeju v Radovljici gostili predstavnike medobčinskih društev slepih in slabovidnih iz Kranja in Ljubljane in podjetja Feelif.

V Muzejih radovljiške občine, v okviru katerih delujejo Čebelarski muzej, Mestni muzej Radovljica, Galerija Šivčeva hiša, Kovaški muzej Kropa in Muzej talcev Begunje, želijo svoje temeljno poslanstvo, to je skrb za raznoliko kulturno dediščino, razširiti in narediti dostopno osebam s posebnimi potrebami. V letošnjem letu začenjajo projekt Dostopnost do kulturne dediščinekaterega cilj je, da Čebelarski muzej postane vključujoči muzej z dostopno dediščino slovenskega čebelarstva osebam s posebnimi potrebami: osebam z motnjami v duševnem razvoju, slepim in slabovidnim osebam ter gluhim in naglušnim osebam. Ob mednarodnem dnevu bele palice so k projektu pristopili predstavniki slepih in slabovidnih, ki so z nasveti, predlogi in usmeritvami pomagali, da bo Čebelarski muzej v bodoče dostopnejši za to ranljivo skupino.

Ob tej priložnosti so predstavili tudi edinstveno tipno panjsko končnico na računalniški tablici, ki jo je posebej za Čebelarski muzej razvilo podjetje Feelif. Inovativna tehnologija omogoča občutiti sliko s kombinacijo vibracij, zvoka in vizualnih informacij. Čebelarski muzej Radovljica je prvi muzej na svetu, kjer lahko slepi in slabovidni občutijo panjsko končnico v obliki posebne tipne slike. Upodablja panjsko končnico z motivom Lovčev pogreb; Živali nesejo lovca k pogrebu.

Program srečanja:

10.00–10.15   Sprejem gostov z županom Občine Radovljice g. Cirilom Globočnikom in
pozdravni nagovor direktorice Čebelarskega muzeja ga. Petre Bole s
predstavitvijo projekta Dostopnost do kulturne dediščine

10.15–11.00   Voden ogled Čebelarskega muzeja z ga. Vereno Štekar-Vidic, kustodinjo
Čebelarskega muzeja

11.00–11.15   Predstavitev prve tipne panjske končnice na tablici na svetu s strani podjetja
Feelif

11.15–12.00   Posvetovalna diskusija ob prigrizku (potrebe slepih in slabovidnih oseb pri
dostopnosti do kulturne dediščine, pomanjkljivosti muzejske uporabniške izkušnje in priložnosti za izboljšanje, primernost različnih komunikacijskih/predstavitvenih orodij in tehnik za lažjo dostopnost)
Ostali aktualni prispevki

Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Similar Posts:

Advertisements

Morda ste zgrešili

1 min read
4 min read