Delite:

V četrtek, 6. februarja je potekala 4. redna seja Sosveta starejših Občine Tržič, kjer je bila osrednja tema priprava na izvedbo projekta Prostofer, ki bo, kot so bili soglasni članice in člani SSOT, zaživel v drugi polovici meseca marca. 

Veseli me, da smo opravili poglobljeno in konstruktivno razpravo, rešili preostale dileme in odprta vprašanja ter dorekli plan izvedbe projekta posebnega prostovoljskega prevoza oz. projekta Prostofer,

je povedal predsednik Sosveta starejših Občine Tržič in podžupan Jure Ferjan in ob tem dodal: 

Glede na vprašanja v zadnjih tednih, kdaj bomo s projektom začeli, sem prepričan, da bomo s to storitvijo, ki bo za uporabnika popolnoma brezplačna, olajšali in polepšali vsakdan marsikateremu v 3. življenjskem obdobju.

Seje se je udeležil tudi direktor Zavoda Zlata mreža Miha Bogataj, ki je odgovoril na odprta vprašanja in podrobneje predstavil izobraževanje, ki čaka prostovoljne voznike in voznice. Teh je v Občini Tržič zaenkrat kar 21, kar velja za rekord med vsemi 32 slovenskimi občinami, ki trenutno izvajajo projekt Prostofer. 

Iskrena hvala vsem, ki ste se odločili za sodelovanje v projektu, brez vas izvedba ne bi bila mogoča. Iskrena hvala pa tudi Društvu upokojencev Tržič, Društvu invalidov Tržič, Rdečemu križu Tržič in Župnijski karitas Tržič – Bistrica ter vsem ostalim, ki ste v pridobivanje in motivacijo prostovoljcev vložili največ časa,

je povedal podžupan Ferjan in dodal: 

Še vedno se lahko prijavite, saj vsak dodatni prostovoljec, pomeni lažjo organizacijo in večjo dosegljivost prevoza.

V proračunu Občine Tržič je za izvedbo projekta Prostofer v letu 2020 namenjenih 5.000 evrov, po besedah podžupana Ferjana, pa se znesek po potrebi lahko poveča. 

Verjamem v projekt in prepričan sem, da bo prevozov iz meseca v mesec več, temu primerno pa bomo tudi prilagajali sredstva. Gre za investicijo v t. i. dolgoživo družbo, nenazadnje tudi medgeneracijsko sodelovanje, sam projekt pa ima, kot kaže praksa po drugih občinah, multiplikativne učinke, saj ne nudi le prevoza k zdravniku, v lekarno ali po opravkih na banko, pošto, upravno enoto ali trgovino, temveč ponuja tudi aktivno preživljanje vsakdana, tako za uporabnike kot ne nazadnje tudi prostovoljce, ki opravljajo storitev,

je pojasnil Ferjan.

Projekt Prostofer je namenjen socialno šibkejšim upokojenkam in upokojencem oz. tistim v 3. življenjskem obdobju, ki nimajo lastnega prevoza. Več podrobnosti o izpeljavi projekta, kdaj in kako se naročiti na prevoz pa si boste lahko prebrali v naslednji številki občinskega glasila Tržičan, ki izide 2. marca 2020.

Informacijo in fotografijo nam je posredovala Saša Pivk Avsec, Odnosi z javnostmi za Občino Tržič

Delite:
Advertisements