web analytics
24. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

PRIJELI NASILNEGA OSUMLJENCA

Na današnji spletni novinarski konferenci je direktor Policijske uprave Ljubljana predstavil do zdaj izvedene policijske aktivnosti in ugotovitve kriminalističnih preiskav v povezavi s protestnim shodom, ki se je v četrtek, 5. novembra 2020, odvijal na območju Ljubljane in so ga varovali policisti PU Ljubljana. Od takrat pa do danes sta ves čas potekala intenzivna kriminalistična preiskava in zbiranje obvestil glede vseh vrst nasilnih kaznivih ravnanj na omenjenem protestnem shodu. 

Po besedah mag. Stanislava Vrečarja so policisti in kriminalisti v preiskavi ugotovili več kot 30 kaznivih dejanj, opravili več ogledov krajev kaznivih dejanj, kjer je bilo zavarovano več kot 70 sledov, z več kot 100 osebami je bil opravljen razgovor z namenom pridobitve koristnih informacij za odkritje storilcev in kaznivih dejanj, pregledanih je bilo za 280 GB posnetkov in fotografij, z več kot 150 osebami je bil opravljen razgovor z namenom pridobitve videoposnetkov. Pri preiskavi intenzivno sodeluje več kot 70 kriminalistov in policistov.

Do danes so po njihovih lastnih podatkih policisti uspeli preiskati naslednja kazniva dejanja in prekrške:

  • uvedenih je bilo 81 prekrškovnih postopkov zaradi kršitve določil Zakona o nalezljivih boleznih,
  • 37 prekrškovnih postopkov zaradi kršenja javnega reda in miru,
  • 8 prekrškovnih postopkov zaradi kršitev Zakona o osebni izkaznici, 2 postopka zaradi kršitve Zakona o javnih zbiranjih in 3 postopki zaradi nedovoljene uporabe pirotehnike.

Na Okrožno državno tožilstvo Ljubljana so pri tem podali kazenske ovadbe zoper:

  • 4 osebe zaradi kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 3 mesecev do dveh let); 
  • 4 osebe zaradi napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 6 mesecev do treh let) in
  • 2 osebi zaradi kaznivih dejanj sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 3 mesecev do dveh let).

Pri enem izmed osumljenih je bila 4. decembra 2020 tudi izvedena hišna preiskava in bo zoper njega še dodatno podana kazenska ovadba; kot vodja skupine naj bi izvršil dve kaznivi dejanji in sicer sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje in storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju. Ob hišni preiskavi so bili zaseženi tudi materialni dokazi, da je storilec storil očitana mu kazniva dejanja, zavarovane in zasežene so bile tudi spletne vsebine in elektronske naprave, kjer bo sledilo še zavarovanje podatkov, preiskava in vrednotenje le-teh.

Tekom preiskave so bile v javnost posredovane tudi fotografije najbolj nasilnega osumljenca za več kaznivih dejanj ter osebe, ki bi lahko dala koristne podatke o teh kaznivih dejanjih. Policisti so prejeli veliko posnetkov, fotografij in informacij, za kar se vsem, ki so jih posredovali, iskreno zahvaljujejo.

S skrbno analizo posnetkov in fotografij, s strokovnimi ogledi krajev kaznivih dejanj in zavarovanimi dokazi, pa tudi z opravljenimi številnimi razgovori in forenzičnim preiskavami so včeraj na podlagi pridobljene odredbe pristojnega sodišča izvedli hišno preiskavo pri 26-letnemu osumljencu na območju Maribora, prav tako pa zbirali obvestila od več različnih oseb.

Ob hišni preiskavi so bili zaseženi iskani predmeti, ki so pomembni za dokazovanje kaznivega dejanja in pa prepovedana oblika konoplje ter pripomočki za uživanje.

Omenjeni 26-letnik je utemeljeno osumljen storitve več kaznivih dejanj in sicer:

  • dveh kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, s tem, da je enega policista med postopkom z drugo osebo brcnil v hrbet in mu povzročil lahke telesne poškodbe. Proti drugemu policistu je vrgel steklen predmet, ki je policista lažje poškodoval po roki,
  • kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, saj je brcnil stojalo in novinarja, ki je spremljal dogodke, tako da se je poškodovalo stojalo,
  • kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe s tem, da je pritekel do drugega novinarja, ter ga tako močno udaril v hrbet, da je padel po stopnicah in se lažje poškodoval, in
  • kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe s tem, da je pritekel do fotoreporterja in ga pričel brcati ter udarjati po telesu dokler ta ni padel po tleh. Pri tem je fotoreporterja huje poškodoval.

Osumljenemu je bila zaradi storitve teh kaznivih dejanj odvzeta prostost in bo tekom današnjega dne priveden pred preiskovalnega sodnika. Osumljenec je bil tudi že v preteklosti obravnavan za nasilna kazniva dejanja.

Kriminalistične preiskave z vsemi temi preiskovalnimi dejanji še niso zaključene, saj se še naprej ugotavlja vpletenost nekaterih oseb v navedena kazniva dejanja, katera so storili kot organizatorji ali neposredni izvrševalci nasilnih kaznivih dejanj. Preiskava poteka pod usmerjanjem in intenzivnim sodelovanjem z ODT Ljubljana. Pri vseh navedenih kaznivih ravnanjih pa je pomembno, da so se osumljeni četrtkovega protesta udeležili z namenom izvajanja nasilnih izgredov in ne-mirnega izražanja svojih stališč. Policisti poudarjajo, da bo policija v tovrstnih primerih vedno storila vse potrebno in da bo uporabila vse svoje resurse, da odkrije storilce tovrstnih nasilnih kaznivih ravnanj.

POZOR!!! Do 31. 12. boste z donacijo sodelovali v žrebanju (izvedli ga bomo 1. januarja 2021) za BI MAG magnezijeve kristale za kopel. Izžrebani bodo trije dobitniki. 

Kako lahko pomagate, da bo vaša najpriljubljenejša ljubiteljska spletna stran še naprej lahko ponujala zanimive vsebine 24/7? Preprosto nam donirate za kako kavo. Lahko tudi za kilogram, dva, pet, deset … če je taka vaša volja 😉

Spodaj pod sličico boste našli gumb, na katerem piše DONATE, s KLIK-om nanj pa boste našli opcije, ki ustrezajo vam.

Advertisements