web analytics
27. januarja, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Pri “Policiji” niso bili več zmožni sodelovanja

Sedmega oktobra 1986, torej na današnji dan pred 35 leti, je skupina The Police objavila svojo zadnjo malo ploščo z naslovom, ki bi bil v luči plandemije aktualen tudi danes: “Don’t Stand So Close To Me ’86”, nato pa prenehala obstajati. Po mnenju pisca tega prispevka je verzija ’86 v primerjavi z originalom naravnost obupna, ampak …

Obstajali so sicer načrti, da bi skupina posnela še eno veliko ploščo, vendar je vmes posegla usoda v obliki poškodbe, pa tudi določen konflikt ni pomagal … zato je bobnar Stewart Copeland izjavil, da člani skupine ne morejo več sodelovati.

Skupina si je po letu 1984 vzela nedoločljivo dolg premor, saj je njihov pevec Sting menil, da je trio s koncertom na newyorškem stadionu Shea leta 1983 dosegel svoj vrhunec. Takrat se je odločil za samostojno kariero. Njihova založba je pritiskala, naj oboževalcem ne povedo za razhod, tako da skupina ni nikoli uradno objavila razpada, pa čeprav so od konca turneje Synchronicity leta 1984 skupaj igrali le še trikrat – vsakič v dobrodelne namene za Amnesty International – v okviru turneje A Conspiracy of Hope Tour.

Zgornji singl izhaja iz studijskih sessionov v juliju 1986, takoj po nastopih za Amnesty International. Zadeva je bila načeloma namenjena ponovnemu snemanju nekaterih skladb za ploščo “Best Of”, vendar je manager skupine rezerviral studio za tri tedne v upanju, da bodo fantje izkoristili priložnost, našli nov zagon in v tem času posneli svoj šesti album.

Vsi načrti so se izjalovili zelo hitro, saj si je bobnar Stewart Copeland dan pred začetkom njegovega dela snemanj zlomil ramo v nesreči pri jahanju. Preostala člana sta pred tem že enajst ur sedela v studiu in snemala svoje dele … a se po nesreči skupina preprosto ni več mogla usesti in delati skupaj na novih materialih. 

Z minusom ene roke, Copeland seveda ni mogel igrati na plošči, zato je v te namene programiral svojo bobnarsko mašino z imenom Fairlight CMI, da to opravi namesto njega. Stingu je bil ljubši način, na kakršnega so zveneli bobni na težje programiranem Synclavierju, in si je prizadeval, da bi uporabili tiste posnetke.

Copeland in Sting sta se v naslednjih dneh borila, katera verzija bo obveljala. Eden drugemu sta s skupnih posnetkov brisala in znova nasnemavala “svoje” vzorce bobnov. Čeprav je “zmagala” Copelandova verzija, je bobnar konflikt kasneje navajal kot “zadevo, ki je kameli zlomila hrbet” in po dogajanju izjavil, da ne more več sodelovati v zasedbi.

The Police leta 1982, vir fotografije: KLIK

Po razcepu v skupini je Copeland s svojimi izkušnjami pri programiranju Fairlighta nadaljeval kariero pri produkciji filmske glasbe. Andy Summers se je preseli v svet jazza in postal tudi priznani fotograf. Sting pa je dosegel velik svetovni uspeh kot samostojni umetnik.

Skupina se je spet združila zgodaj leta 2007 in odšla na svetovno turnejo, ki se je končala avgusta 2008. The police so v karieri skupno prodali več kot 75 milijonov plošč, zaradi česar veljajo za eno izmed najbolj prodajanih skupin vseh časov. Skupina je osvojila številne glasbene nagrade, med drugim šest nagrad Grammy, dve nagradi Brit – enkrat nagrado za najboljšo britansko skupino in nagrado MTV Video Music. Leta 2003 so bili sprejeti v Rock and Roll Hall of Fame. Štirje od njihovih petih studijskih albumov so se pojavili na Rolling Stoneovem seznamu “500 največjih albumov vseh časov”. Skupina je bila uvrščena na seznam “100 največjih izvajalcev vseh časov” revije Rolling Stone in glasbenega programa VH1. 

———-
Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Prirejeno po: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements