web analytics
30. junija, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Prestrašeni in verujoči vs. teoretiki zarot

Dve leti pumpanja strahu med ljudstvo bosta prav kmalu minili. Dve leti bo, ko so prestrašeni in verujoči v februarju 2020 govorili, da bo vse skupaj trajalo le dva tedna. Tisti, ki se jih je kasneje prijela oznaka teoretiki zarot, so trdili, da bo trajalo mnogo, mnooogooo, mnoooogoooo dlje, bili pa so deležni posmeha.

Julija 2020 so prestrašeni in verujoči razglašali zmago nad virusom in govorili, da ne bo več lockdownov. Nekateri, ki se jih je kasneje prijela oznaka teoretiki zarot, so opozarjali, da se bo vse skupaj gotovo ponovilo.

Januarja 2021 so prestrašeni in verujoči razglasili, da zdaj bo pa vse v redu, saj je na voljo dovolj peciva za vse. In nekateri, ki se jih je kasneje prijela oznaka teoretiki zarot, so opozarjali, da nepreizkušena peciva niso rešitev ter da bo prihajalo do novih restrikcij in pritiskov.

Grafit na Dessin papirju 30×42, original
100 EUR
https://corvus-art.si
info@corvus-art.si

Marca 2021 so prestrašeni in verujoči z ogorčenjem zatrjevali, da ne bo cepilnih potnih listov, one druge, ki so zatrjevali, da prav gotovo pridejo, pa so dokončno imenovali teoretiki zarot.

Aprila letos so prestrašeni in verujoči trdili, da bo druga doza prav gotovo zadnja … ker zdaj pa da so popolnoma zaščiteni. Oni drugi, teoretiki zarot, so napovedovali, da jih bodo prepričali v še precej “doz”. Danes jim rečemo “osvežitvene”.

Junija letos so prestrašeni in verujoči z roko zamahovali ob omembi taborišč za necepljene, češ: neumnost. Danes jih je že nekaj po svetu, še več jih napovedujejo. Teoretiki zarot so jih napovedovali kot logično posledico dogajanj …

Julija letos so prestrašeni in verujoči naučeno in sprogramirano ponavljali, da so peciva varna in učinkovita. Teoretiki zarot so omenjali miokarditis in podobne “naključne” neprijetnosti.

Avgusta letos so prestrašeni in verujoči naučeno in sprogramirano trdili, da se stanje umirja, da prihaja konec plandemije. Teoretiki zarot so napovedali dvig števila okuženih ter nove omejevalne ukrepe.

V septembru so prestrašeni in verujoči naučeno in sprogramirano ponavljali, da so za vse nove restrikcije krivi necepljeni, ker zjebejo sistem kolektivne imunosti. Teoretiki zarot so jim postavili smiselno vprašanje: a niso peciva varna in učinkovita?

Še oktobra letos so prestrašeni in verujoči sprogramirano trdili, da ne bo obveznega futranja s pecivi; kje pa, to so teorije zarot. Teoretiki zarot so napovedovali, da se bodo kaj kmalu pojavile težnje po obveznem – celo večkratnem – futranju.

Pred dobrim mesecem so sprogramirani prestrašeni in verujoči še verjeli, da bo tretji repete peciva tudi zadnji. Teoretiki zarot so le še skomignili z rameni in napovedali šus za šusom v prihodnjih letih.

December zaznamuje kostanjeva neumnost, sprogramirani prestrašeni in verujoči pa … blablablabla. Vedno jih bo dovolj.

Leta 1910 se je Zemlja gibala po poti repa Halleyjevega kometa. V začetku tistega leta so komentatorji v britanskih in irskih časnikih menili, da je komet napovedovalec prihajajoče invazije s strani Nemčije. Nekateri Parižani so komet krivili za katastrofalno poplavo reke Sene, ki je uničila njihovo mesto.

Popolna panika pa je izbruhnila, ko je čikaški observatorij Yerkes februarja 1910 objavil, da so v Halleyevem repu odkrili strupen plin, imenovan cianogen. New York Times je poročal, da znani francoski astronom Camille Flammarion verjame, da bo plin »popolnoma prepojil našo atmosfero in morda uničil vse življenje na planetu«. V javnost so mediji plasirali strah, prestrašeni in verujoči ljudje pa so masovno kupovali plinske maske in t.i. “tablete proti kometu”.

Nekateri znanstveniki so sicer poskušali pomiriti javnost. Slavni astronom Percival Lowell je pojasnil, da so plini, ki sestavljajo rep v Halleyevem kometu, »tako redki, da so redkejši od katerega koli vakuuma«.

Škoda pa je že bila storjena. Kakor že rečeno, so prestrašeni in verujoči hiteli kupovati plinske maske in “tablete proti kometu”. New York Times je zvito napovedal, da bo »teror, ki ga bo povzročil bližajoči se Halleyev komet, zajel velik del prebivalstva Chicaga« … potem pa svoje bralce strašil … eee … informiral o paniki v Chicagu.

Časnik Atlanta Constitution je poročal, da so si ljudje v Georgii skušali pripraviti varne sobe (danes bi jim rekli doomsday preppers), s papirjem pa so v strahu pred smrtonosnim plinom mašili celo ključavnice. Predstavili so celo primer človeka, ki se je, kot je pisalo v časopisu, “oborožil z galono viskija” in prosil prijatelje, naj ga spustijo na dno presušenega vodnjaka, globokega 40 metrov.

Potem ko je maja Halleyev komet brez hujših posledic dokončno odletel mimo Zemlje, je Chicago Tribune nekoliko neumno objavil prvo stran z velikim naslovom:

Še vedno smo tukaj

Niso pa vsi bili ujeti v apokaliptično blaznost. “Nekateri so v času največje panike prirejali t.i. “kometne zabave” na strehah visokih stavb v mestih po ZDA.

Hja, teoretiki zarot, kaj češ … 

Ma vidi vraga, baš kako su javili sinoć na vijestima
Sunce je jutros izgubilo sjaj
Stvarno, bliži nam se kraj
Moram priznat, čudan osjećaj

Kažu
Jučer iznenada su se otvorila vrata
Nepoznate dimenzije, negdje pored Marsa
Iz njih je izletija ogroman asteroid
I sad juri prema Zemlji i kažu, nema nam spasa

Neki govore to smo prizvali sami
Neki tvrde to je Božja kazna
A ja se pitam kol’ko astronomski mala je mogla bit’ ta šansa?
Al’ opet, dobro da je danas
Na radni dan, a ja ću ostat doma
Uz hit dana apokalipsa sa vašeg balkona
Rezolucija prefektna, kristalan sound
Surround all around when it hits the ground!

Tu-du-du, tu-du-du-du-du-du
Tu-du-du-du-du-du-du-du
Tu-du-du-du-du-du-du-du-du (2x)

A u Saboru jutros isti debilizam:
Čiji je stari bija ustaša, a čiji partizan
A obzirom da je danas kataklizma
Uputili su notu da nas priko reda prime u Europu
A ja još uvik ne virujen sto posto u sve to
Možda je neki reality show
Neko pomicanje granica iluzije i zbilje
Neko medijsko izdrkavanje na temu iz Biblije
Neko Orson Welles sranje ka’ ona Invazija s Marsa
Možda je sve izrežirana farsa…

Al’ di je tu baza?
Ne’ko ima bolestan smisao za humor, nek dobije tumor!
Ako je stvarno istina, onda znan, iza svega su sigurno masoni, Židovi, Bin Laden
I baš me briga, iman savršenu kompilaciju za kraj koju je složija Mladen!

Tu-du-du, tu-du-du-du-du-du
Tu-du-du-du-du-du-du-du
Tu-du-du-du-du-du-du-du-du (2x)

Uberi ovo
A vijest iz Londona, neki je tip na kladionici dobija masu milijona
A pet funti je stavija na smak svita, baš na današnji dan, čist zgoditak
Al’ sigurno je pomislija: Oh-shit!
Imam samo jedan dan, za sve potroh-shit!

Al’ čekaj, kako će mu moć’ isplatit išta
Posli smaka svita neće radit ništa? Ne znan…
Vatre će se pojavit’ oko pet otprilike
Izvadit’ ću bocu za posebne prilike
Lipo se cvrcnit’, ubit’ najmanji strah
Iz praha smo nastali, postat ćemo prah

Raznit’ će nas svugdi neki vitar ludi di god mu se svidi
O nama će pričat ka i mi o Atlantidi
A možda i neće, ma jeb’o nas, nemamo sreće…

Tu-du-du, nema nam pomoći
Tu-du-du-du-du-du-du-du
Tu-du-du-du-du-du-du-du-du (2x)

———-
Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.OPOMBA: donirate lahko tudi, če imate čitalec kod:

 

Advertisements