web analytics
25. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Preprosta (rdeča) leča

Bolj na izi štart v leto 2020 smo si privoščili, kar se tiče našega Kotička za razvajanje brbončic, mar ne, dragi bralci. Ampak tudi za to obstajajo razlogi. Naš najbolj priljubljeni kuhar je trenutno odsoten, saj je v tujini. Zato pa na nas ni pozabila naša vegi strokovnjakinja Anita Ana Ratoša, ki je za prvi vegi torej prispevala naslednjo jed:

Preprosta (rdeča) leča

Leča je preprosta in hitro pripravljena stročnica, odlična v mnogih kombinacijah, pravi Anita. Vsebuje ogromno beljakovin, mineralov in vlaknin – bila naj bi idealno živilo za diete, le da v tem primeru izpustite ogljikove hidrate 😊. Priznava, da se pri pripravi tokratne jedi ni strogo držala sezonske zelenjave, temveč je kombinirala lečo, paradižnik (pelati ali mezga), por in svežo papriko.

Recept za 4 osebe kot lahko kosilo … ali pa le kot priloga

Potrebujemo:

  • 150g suhe leče (namočimo jo čez noč)
  • 1 majhen ali 1/3 velikega pora
  • 1 majhna zelena paprika
  • 1 majhna rdeča paprika
  • 1 pločevinka pelatov ali 1-2 veliki žlici paradižnikove mezge
  • 0ljčno olje, sol

Priprava:

Lečo oplaknemo, prelijemo s svežo vodo (vode dodamo le toliko, da lečo prekriva), ter skuhamo do mehkega.

Posebej pripravimo omako, v katero bomo dodali kuhano lečo. Pelate sesekljamo, (paradižnikovo mezgo razmešamo z nekaj žlicami vode), dodamo 1-2 žlici oljčnega olja, malo pokuhamo, medtem por in papriko operemo, očistimo in narežemo na približno ½ cm velike koščke. Zelenjavo stresemo k paradižnikovi omaki, solimo po okusu in kuhamo do željene trdote ali mehkobe 😊. Sama imam rada še skoraj surovo zelenjavo, medtem ko imajo drugi družinski člani rajši bolj kuhano. Pripravljeni omaki dodamo kuhano lečo, ter vse skupaj še malo pokuhamo če je omaka pregosta jo razredčimo z vodo v kateri se je kuhala leča ali vodo.

Postrežemo s pire krompirjem, rižem (basmati, paraboiled) ali kot samostojno jed.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)