web analytics
21. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

PRELEPA IZVENZAKONSKA AFERA – zgodilo se je na današnji dan

Na današnji dan – šestnajstega decembra leta 1972 – je črnski glasbenik z umetniškim imenom Billy Paul, sicer pa Paul Williams, zasedel vrh ameriške lestvice najbolj prodajanih malih plošč s skladbo Me and Mrs. Jones in tam ostal tri tedne. Z isto skladbo je v Veliki Britaniji prilezel do 12. mesta.

Pesem, ki opisuje zunajzakonsko zvezo med moškim in njegovo zunajzakonsko ljubimko, gospo Jones, je kasneje posnelo še precej izvajalcev, v zadnjem času je bil z njo zelo uspešen Michael Buble, prej med drugimi tudi že The Dramatics, Freddie Jackson ter Robson Green. Pesem je slišati tudi v filmih Dnevnik Bridget Jones ter Beautiful Gorls, vključili pa so jo tudi v enega izmed skečev v oddaji Saturday Night Live 25th Anniversary Special leta 1999.

Me and Mrs. Jones je soul skladba, ki so jo sicer napisali Kenny Gamble, Leon Huff in Cary Gilbert. V pesmi se na skrivaj srečata every day at the same cafevsak dan v isti kavarni, ob 6.30, kjer se držita za roke in se pogovarjata. Oba sta polna dvomov: “We got a thing going on/ We both know that it’s wrong/but it’s much too strong/to let it go nowNekaj se dogaja / oba veva, da je narobe / vendar je premočno / da bi to zdaj pustila“. 

Pesem je bila istega leta vključena v album 360 Degrees of Billy Paul. Singl je postal edini Paulov Nr1 v karieri na ameriškem Billboard Hot 100. Po treh tednih “vladanja” ga je na vrhu zamenjala prav tako legendarna skladba Carly Simon You’re So VainTako si nečimrn.

Prvih sedem not pesmi zaigranih s saksofonom je bilo vzeto s pesmi Secret Love Doris Day, slišati pa jih je tako v uvodu, kot tudi v zaključku pesmi.  Skladatelja omenjene skladbe Sammy Fain kot Paul Francis Webster sta tožila Caryja Gilberta ter Gamblea in Huffa zaradi kraje pesmi brez predhodnega pisnega dovoljenja. Tako Fain kot Webster sta odškodninsko tožbo dobila, tako da jima je pripadla polovica izkupička od pesmi Me and Mrs. Jones.

Leta 2009 je revija Essence pesem uvrstila na svoj seznam “25 Best Slow Jams of All Time”. Ob recenziji skladbe za ugledni in vplivni Stereogum leta 2019 je njihov urednik Tom Breihan dejal:

Gre za lepo tekočo skladbo, ki v ničemer ne obsoja svojih dveh glavnih karakterjev, pa tudi ne išče poti iz zapletenega položaja. Je pa hkrati tudi malce navihana. Ena od največjih prednosti Gamblea in Huffa je bil njun občutek za stopnjevanje dramatičnosti v skladbi; to je tisto, zaradi česar bi bila tako idealna tudi za zgodnje obdobje disca. Toda tega pač ni slišati v skladbi Me and Mrs. Jones, saj se kitare in klavir ter saksofoni prelivajo drug v drugega. Pa vendar tu ni ostrih prehodov, nobene sile, nobene nuje. 

Billy Paul je umrl 24. aprila 2016, star 82 let. William Grimes je v svoji osmrtnici za Paula v New York Timesu zapisal:

Aranžma za pesem smo naredili tako, da so ga nekoč opisali kot “bujnega s prodornimi trobili, ki ga izvrstno dopolnjuje žametni, ohlapni bariton gospoda Paula, ki v pesem štarta skorajda šepetajoč in na vrhuncih zgodbo razvije v močan in zgovoren krik Me and Mrs. Jones.

Besedilo pesmi:

Me and Mrs. Jones
We got a thing, goin’ on
We both know that it’s wrong
But it’s much too strong
To let it go now
We meet every day at the same cafe
Six-thirty and no one knows she’ll be there
Holding hands, making all kinds of plans
While the juke box plays our favorite songs
Me and Mrs., Mrs. Jones (Mrs. Jones, Mrs. Jones, Mrs. Jones)
We got a thing, goin’ on
We both know that it’s wrong
But it’s much too strong
To let it go now
We gotta be extra careful
That do we don’t build our hopes up too high
Because she’s got her own obligations
And so, and so, do I
Me and Mrs., Mrs Jones (Mrs Jones, Mrs Jones, Mrs Jones)
We got a thing, goin’ on
We both know that it’s wrong
But it’s much too strong
To let it go now
Well, it’s time for us to be leaving
It hurts so much, it hurts so much inside
Now she’ll go her way and I’ll go mine
Tomorrow we’ll meet
The same place, at the same time
Me and Mrs Jones
We got a thing goin’ on
We gotta be extra careful
We can’t afford to build our hopes up too high
I wanna meet and talk with you
At the same place, the same cafe, at the same time
And we gonna hold hands like we used to
We gonna talk it over, talk it over
We know, they know, and you know what I know that it was wrong
But our thing is strong, we gotta let ’em know now
That we gotta thing going on, a thing going on

Vir: LyricFind
Avtorji besedila skladbe: Cary Grant Gilbert / Kenneth Gamble / Kenny Gamble / Leon Huff
Besedilo skladbe Me and Mrs Jones © Warner Chappell Music, Inc

NE POZABITE! Že par dni imamo novo “rubriko”, ki večinoma z zgoraj objavljenim člankom sicer nima nobene neposredne zveze. Zato pa nas ob spominih včasih skuša vrniti v kako minulo, srečnejše obdobje, ali pa nam domišljijo zapeljati nekam, kjer je manj skrbi. To pa v danem trenutku nikakor ne more biti slabo, mar ne? Naloga vas, dragi bralci Gorenjske Online, pa je, da v komentar zapišete vaše misli ob fotografiji. Lahko tudi oceno le-te od 1-10, pri čemer je 1 – popolnoma brezvezna fotografija, 10 pa – popolna. Bo šlo?

Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements