web analytics
27 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Preden boste šli v hribe … aja, saj ne boste šli

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Ob otoplitvi se čez dan na prisojnih legah poveča nevarnost plazov mokrega snega. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih z napihanim snegom, ki se še nahajajo v visokogorju. Predvsem zjutraj in del dopoldneva je nevarnost zdrsov na zamrznjeni in poledeneli snežni odeji. Nižje je zaradi majhne količine snega nevarnost majhna.

Ob jasnem vremenu in zaradi tople zračne mase, se snežna odeja predvsem na prisojnih legah čez dan ojuži in ponoči pomrzne. Prevladuje proces srenjenja. V sredogorju se snežna odeja hitreje tali. V visokogorju so še mesta z napihanim snegom, tudi tam pa je na sončnih legah skorja. Vetru in soncu izpostavljene lege so vsaj zjutraj in del dopoldneva trde in deloma poledenele.

V soboto in nedeljo bo dopoldne pretežno jasno, popoldne pa zmerno oblačno. Ledišče bo na višini najvišjih vrhov ali višje. Pihal bo večinoma šibak jugozahodnik. V nedeljo se bo veter nekoliko okrepil, v ponedeljek bo jugozahodnik zmerne jakosti. Več bo koprenaste oblačnosti, nekaj oblakov se bo nabralo tudi po grebenih zahodnih in južnih Julijskih Alp. V torek bo oblačno z občasnimi padavinami. Ohladilo se bo, zapihal bo veter severnih smeri.

Do ponedeljka bodo razmere podobne. Ob pomladanski situaciji bo zjutraj in del dopoldneva nevarnost snežnih plazov majhna, kasneje pa se bo zlasti na prisojnih legah povečala. Zjutraj in zgodaj dopoldne bo predvsem v visokogorju nevarnost zdrsov. Povečevale se bodo razlike med prisojnimi in osojnimi legami, v prisojah bo sneg kopnel. V noči na ponedeljek zaradi močnejšega vetra zelo verjetno sneg ne bo pomrznil, razen v mraziščih in zatišnih legah visokogorja. V torek bo sneg zmrznil, novega snega pa bo premalo za povečano nevarnost snežnih plazov. Snežna odeja bo večinoma stabilna.

Vir informacij: Regijski center za obveščanje Kranj

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
5 min read
1 min read