web analytics
25. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Predavanje prof. Karine Reiss in prof. Sucharit Bhakdija – 1. del

Prof. dr. Karina Reiss in dr. Sucharit Bhagdi sta tako rekoč znanstveni par. Sta namreč poročena in delujeta znanstveno na istih področjih. Sucharit Bhagdi velja za zelo znanega nemškega znanstvenika. Za svoje delo je prejel mnogo strokovnih nagrad, prav tako se je mnogo pojavljal v medijih še pred pojavom aktualne covidomanije. Gospod je za razliko od žene že v pokoju, vendar mu dogajanja v svetu niso dala miru;  skupaj z ženo sta napisala knjigo, v kateri uglajeno, z dejstvi in z dokazi podprto podajata svoje mnenje o tem, zakaj se dogajajo stvari, ki smo jim v letu 2020 priča po vsem svetu. 

V prvem delu filma, ki vam ga predstavljamo danes (drugi bo na vrsti jutri zvečer) med drugim prof. Reisseva pravi takole:

Drage dame in gospodje, v demokraciji bi vendarle moralo biti možno, da se slišijo glasovi, da se slišijo tudi kritični glasovi in se izmenjajo različna mnenja. Obžalovanja vredno je, da se to do zdaj še ni zgodilo. Škoda je, da vladajoči, še posebej predsednik vlade in minister za zdravstvo do sedaj nista pokazala prav nikakršnega interesa, da bi se z nami pogovorila.

Nadaljuje z:

Korona virusi so precej razširjeni med pticami, toda tudi med sesalci. Človeški korona virusi povzročajo klasične bolezni dihal, prehlad, s simptomi, ki jih vsi poznate: kašelj, nahod, hripavost, težave pri dihanju in glavobole. Ti klasični korona virusi, ki nas spremljajo že desetletja, so različni. Nekateri imajo čudna imena, npr. OC43. Ponavadi povzročijo 5-10% infekcij dihal. Infekcije s klasičnimi korona virusi lahko potekajo relativno blago in izginejo v treh dneh. Lahko pa se razvijejo v hudo bolezen, kot je pač to primer pri gripi, ko se res počutimo strašansko bolane in obnemogle. Pri ljudeh s prehodnimi boleznimi pa lahko taka infekcija vodi tudi v smrt. Tako je to že vsaj 30 let …

Več pa si poglejte v filmu spodaj. In ne pozabite – drugi del sledi jutri! Srečno!

 

(Visited 27 times, 1 visits today)