web analytics
23. aprila, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Prebujanje starega mestnega jedra v Kranju

Potem ko je Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko februarja odobrila finančno podporo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za prenovo nekdanje gradbene šole, je zadnji dan marca potrdila še dobrih 2,1 milijona evrov iz istega sklada za projekt Kovačnica – podjetniški inkubator Kranj. Staro mestno jedro se tako vse bolj prebuja. Mestna občina Kranj bo nekdanje poštne prostore na Poštni ulici 4 spremenila v sodobno opremljene za mlada zagonska podjetja.

Mestna občina Kranj (MOK) je lani kupila nekdanje prostore Pošte Slovenije, da bi omogočila učinkovito podporno okolje za razvoj dinamičnega podjetništva v Kranju oziroma na Gorenjskem in oživljanje starega mestnega jedra. S svojimi vsebinami jih bo po prenovi obogatila Kovačnica – podjetniški inkubator na 1750 m² površine z 80 delovnimi mesti za mlade podjetnike, 100 sedežnimi mesti v večnamenski dvorani, sedmimi sejnimi sobami in 250 m² skupnih prostorov. V novih prostorih bodo sobivala mlada zagonska podjetja, ki delujejo največ pet let. Uporabniki bodo imeli na voljo sodobno opremljene laboratorijske prostore za izdelavo svojih izdelkov in nudenje storitev s področja umetne inteligence ter navidezne in obogatene resničnosti. Novi »stanovalci-podjetniki« v mestnem središču ne bodo samo delali, ampak tudi navezovali nove stike ter se udeleževali kulturnih in turističnih dogodkov. Z zagonom in ustvarjalnostjo bodo oživeli staro mestno jedro. Objekt nekdanje trgovske šole, v katerem sedaj uspešno deluje Kovačnica, pa bodo preuredili za namene osnovne šole; tudi zato so bili potrebni novi prostori in nadgradnja vsebine obstoječega podjetniškega koncepta.

Erekcijska črpalka
€ 4,91 – 11,39  € 9,83 – 22,79 (-50%)

Skupna vrednost operacije Kovačnica – podjetniški inkubator Kranj znaša dobrih 2,4 milijona evrov. Približno 2,1 milijona evrov bosta prispevali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (projekt je sofinanciran iz mehanizma Dogovor za razvoj regij), 300.000 evrov bo dodala MOK. Trenutno potekajo postopki za izbor izvajalcev za investicijsko-gradbena dela. Obnova se bo začela predvidoma junija, prostori pa naj bi bili nared za vselitev in uporabo v poletju 2022. Cilj projekta je prispevati k povečanju dodane vrednosti malih in srednjih podjetij v regionalnem gospodarstvu, spodbuditi inovacijski in zagonski podjetniški potencial MOK in gorenjske regije, krepiti podjetniško in ustvarjalno regionalno skupnost in prispevati k trajnostni rabi prostora.

Vzporedno se pripravljajo postopki za izbiro upravljavca in programske vsebine, ki bodo privlačne za mlade in podjetne. MOK želi v mesto privabiti tudi t. i. digitalne nomade, ki iščejo takšne prostore za opravljanje dela na daljavo, tudi za svetovne korporacije. MOK je ambiciozna, v teh prostorih si želi tudi nova prebojna podjetja po vzoru Googla, Facebooka, Amazona …

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Veseli me, da država in Evropska unija prepoznavata dobre projekte v Kranju. Poleg učencev glasbene šole, ki bodo po prenovi objekta na Cankarjevi dobili dodatne nove prostore, bodo svoje mesto v središču Kranja našli tudi mladi podjetniki. Zgodovinsko bogato staro mestno jedro bodo tako preplavili podjetnost in sveže ideje. Želimo si močno podjetniško skupnost. Zavedamo pa se, da se takšne stvari ne zgradijo čez noč. Zato že zdaj vabimo mlade podjetnike in podjetnice, da razmišljajo o prihodnosti in tem, da bi svoje poslovne poti nadaljevali v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj,

je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Vir: MO Kranj, pripravili: Mojca Finc in Ana Vizovišek

(Visited 19 times, 1 visits today)