web analytics

Praznik sira in vina ter Kravji bal

Delite:

Praznik sira in vina ter 62. Kravji bal v Bohinju

Bliža se planšarski vikend, ki se bo odvijal 14. in 15. septembra 2019 v idiličnem Bohinju

Bohinj, sicer poznan po Kravjem balu,  je seveda znan tudi po planšarstvu in svojem odličnem siru, bohinjski sir pa je vedno bolj in s ponosom vpet v lokalno kulinarično ponudbo. Ravno v ta namen so pred leti, za še večjo prepoznavnost bohinjskih dobrot v Turističnem društvu  Bohinj (TD Bohinj), pripravili prireditev Praznik sira in vina. Obiskovalci, domači in tuji, so prireditev odlično sprejeli, saj so sir lahko okušali v številnih gurmanskih različicah. Letos pripravljajo prireditev že 6.ič in obetajo  kup novosti, med njimi tudi to, da se bodo poleg domačih sirarjev in slovenskih vinarjev, predstavili tudi sirarji iz tujine.

14.9.2019 v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici na 6. Prazniku sira in vina obiskovalce čaka pester program z degustacijami sira, mlečnih izdelkov in vina domačih in tujih predstavnikov. Predstavljene izdelke bodo obiskovalci lahko tudi nakupili. Okušali bodo lahko specialitete pripravljene s sirom, otroci bodo lahko uživali v ustvarjalnih delavnicah, za kulturni del programa pa bodo poskrbeli številni pevci, plesalci in folklorne skupine iz Bohinja. Glavna novost letošnje ponudbe bo kuhinja znanih slovenskih šefov. Z nami bodo še izjemni šefi Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Jorg Zupan, katerih specialitete boste lahko poskušali tekom celega dneva. So pa v Bohinju izredno ponosni, da bodo sir predstavljali tudi gostujoči sirarji iz Srbije.

SIR & VINO, LE KAJ BOLJŠEGA BI SI ŽELELI? Kulinarična prireditev  je namenjena vsem, ki želijo spoznati prave bohinjske in tuje dobrote ob žlahtni slovenski kapljici.

Vstopnina za odrasle bo 10,00 EUR (v ceni je všteta vstopnina in 6 kuponov po 1 €); otroci do 16. leta imajo prost vstop. Na prazniku sira in vina bodo obiskovalci po predprodajni ceni imeli možnost nakupiti tudi vstopnice za 62. Kravji bal, ki se bo odvil naslednji dan.62. KRAVJI BAL, 15. september 2019, od 10. ure dalje v Ukancu

Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju. Do petdesetih let prejšnjega stoletja je veljala predvsem kot praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Danes pa je to ena izmed največjih prireditev v Bohinju in pravi bohinjski praznik, ki ga ne sme nihče zamuditi.

V TD Bohinj letos prireditev organizirajo že 62-ič. Na prireditvi sodelujejo domači planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo „basengo“ – vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini. V idiličnem Ukancu v Bohinju vedno poskrbijo za bogat program z ansambloma Igor in Zlati Zvoki ter Fantje s Praprotna, folkloro in godbo na pihala ter za dobro domačo hrano in pijačo.

V Ukanc na Kravji bal po Bohinjskem jezeru?  Da, tudi to bo možno s paketom »Kravji bal & bohinjska ladjica«. Cena paketa bo znašala 12 Eur za odrasle, otroci do 14 leta bodo imeli brezplačno.

Na Kravji bal z organiziranimi brezplačnimi avtobusnimi in shuttle prevozi!

Da se boste na Kravji bal odpravili še bolj brezskrbno, so se skupaj z Občino Bohinj ter Turizmom Bohinj tudi tokrat dogovorili  za posebne avtobusne in shuttle brezplačne prevoze po Bohinju.   Parkirišča bodo ta dan v Ukancu brezplačna!

Vljudno vabljeni, da se pridružite obiskovalcem v tem težko pričakovanem septembrskem vikendu v Bohinju. Ne zamudite prepleta kulinarike in tradicije!Ostali aktualni prispevki

OPOMBA:
Tekst in slikovno gradivo so prijazno posredovali iz PR-službe pri Občini Bohinj. Hvala!

Delite:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.