web analytics
30 septembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Druženje ob pripovedovanju in poslušanju zgodb predstavlja pomemben del slovenskega ljudskega izročila. V Žirovnici ga ohranjajo s Pravljičnimi večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah. Letos bodo zanje rezervirani četrtkovi večeri v juliju in avgustu, v prijetnem okolju Dolenčeve domačije pa bodo prav gotovo (p)ostali pravljični.

Pomemben del kulturne dediščine se ohranja tudi prek ustnega izročila. Tega se je dobro zavedal tudi pisatelj Fran Saleški Finžgar, ki je že kot majhen deček najraje poslušal zgodbe domačinov. Kasneje jih je tudi zapisal v svojih povestih in zgodovinskih romanih. Žirovnica ostaja bogata zakladnica napetih zgodb, zabavnih anekdot, ljudskih pravljic in skrivnostnih pripovedk. Prisluhnite jim na Pravljičnih večerih, ob četrtkih v juliju in avgustu pred Finžgarjevo rojstno hišo.

Vir: KLIK

Dogodki, ki so za obiskovalce brezplačni, bodo potekali na prostem, s pričetkom ob 19.30. uri. V primeru dežja si organizator pridružuje pravico do odpovedi dogodka. Organizatorji obiskovalce prijazno naprošajo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in se držijo smernic zagotavljanja socialne distance.

Na letošnjih Pravljičnih večerih se bodo predstavili izjemno zanimivi gostje:

  • Chris Eckman (The Walkabouts, The Strange, Dirtmusic) & Jana Beltran (All Strings Detached), 
  • Ivan Arnšek (SNG Opera Ljubljana)
  • Rok Kušlan & Jelena Ždrale (Fake Orchestra, Brina, Della Segodba, Katalena), 
  • Zvezdana Mlakar in 
  • Brina Vogelnik s skupino Brina. Kot vsako leto bo vse Pravljične večere pred Finžgarjevo rojstno hišo otvorila naša pravljičarka Irena Leskovšek. S svojo ponudbo pa bo z nami tudi pivovarna Carniola iz Žirovnice.

Parkirišče za obiskovalce

Obiskovalcem, ki psi bodo prišli ogledati Pravljični večer pred Finžgarjevo rojstno hišo organizatorji priporočajo, da parkirajo na parkirišču na Breznici in se sprehodijo mimo Janševega čebelnjaka do Finžgarjeve rojstne hiše. Sprehod bo vzel 10 min časa.

Prva letos bo na vrsti:

Brina Vogelnik je pevka, glasbenica, lutkovna animatorka in oblikovalka.  Pred Finžgarjevo rojstno hišo bo nastopila z glasbeno zasedbo Brina (v sestavi Brina Vogelnik, Jelena Ždrale, Luka Ropret, Drago Ivanuša, Nino de Gleria in Blaž Celarec), s katero je izdala albume: Mlado leto (2004), Pasja legenda (2006) in Slečena koža (2011) ter se z njimi vidno uvrstila na zemljevid glasb sveta. Skupina Brina obiskovalce vabi, da se ji pridružijo na glasbenem potovanju po zakladnici slovenskega ljudskega izročila iz katerega črpa navdih za svojo avtorsko glasbo.

Vir: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Similar Posts:

Advertisements

Morda ste zgrešili

5 min read
1 min read