web analytics
16. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

POZOR: znatna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič

Petek, 8.1.2021 ob 7:30 uri

��❗Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

Sneg se počasi preobraža in seseda. Višje, nad okoli 1800 m je v grapah in zavetrnih legah veliko napihanega snega. Na teh delih je lahko nevarnost proženja ❗VELIKA❗. Tukaj se snežna odeja še ni dovolj dobro stabilizirala in preobrazila. Na delih z dovolj naklonine (nad 35°) lahko že ob manjši obremenitvi sprožimo snežni plaz. Veliko je tudi napok v snežni odeji. Na teh delih je snežna odeja zelo nestabilna.

��Na nekaterih travnatih prisojnih pobočjih z naklonino nad 35° nad 1300 m, je potrebno biti pazljiv na spontano plazenje plazov suhega nesprijetega snega, zato se hoji pod temi pobočji izogibajte. Predvsem je potrebno biti pazljiv v naslednjih dneh z nižjo nadmorsko višino, kjer lahko na snežno odejo vpliva sončno obsevanje.

Danes bo v tržiških gorah delno oblačno. Lahko posije tudi sonce. Temperatura na 1500 metrih bo -7°C, pihal bo veter severnih smeri do 20 km/h. Na 1000 metrih bo okoli -3°C, pihal pa bo šibak severni veter. Jutri bo sonca nekoliko več. Hladno bo.

��Višina snežne odeje na Zelenici je 231 cm. Snega je ogromno. Za doseganje višjih ciljev počakajmo, da se snežna odeja stabilizira in v miru preobrazi. Ko bo ta proces zaključen bo smuka odlična.

V visokogorju so razmere na delih še vedno nevarne in resne, zato ����prosimo ne tvegajte. Počakajmo in dajmo čas snežni odeji, da

se ustali in poveže.

Koča na starem Ljubelju in cesta sta zaprti.��

Zaprte so tudi poti in koča na Kriški gori.��

Do nadaljnjega je zaprt Dom na Zelenici��.

Zaprta je servisna cesta do Doma na Zelenici��

Koča na Dobrči je zaprta��.

——————————————————————————–

Mimogrede: če bi kdo rad pomagal, da ta stran še naprej deluje, lahko donira po svoji volji s KLIK-om na gumb pod spodnjo sliko:

Vir: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read