web analytics
15. maja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

POZOR – v izogib novim tragičnim nesrečam

V zadnjem obdobju se je v gorah zgodilo več nesreč. Tudi prihajajoči vikend ponuja višje temperature in lepo vreme, hkrati pa s tem prinaša tudi zelo varljiv in nerealen občutek varnosti. Razmere v gorah so nevarne in na to bodo policisti gorske policijske enote ta vikend opozarjali tudi na terenu. Z aktivnostmi za zagotavljanje splošne varnosti ljudi v gorah želijo namreč preprečiti morebitne nesreče in tako ohraniti dragocena življenja.

V gorah je še vedno veliko snega. Nevarna so predvsem prisojna pobočja, kjer bo ojužilo snežno odejo. Tam se bodo sredi dneva prožili spontani plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi. Izogibati se je treba tudi odprtim območjem z napihanim snegom in grapam ter žlebovom tik pod grebeni. Na teh mestih je še veliko snega, ki se lahko sproži tako spontano, kot tudi ob manjši dodatni obremenitvi. Območja klož so večja, klože pa debelejše kot navadno, tudi tam, kjer jih nismo vajeni. Zaradi močne otoplitve se bo nevarnost proženja snežnih plazov v prihodnjih dneh še povečala, prehodno pa so možni tudi večji plazovi mokrega snega.

Preden se odpravite v gore, preverite razmere in se o njih prepričajte tudi na terenu. Pri tem uporabite zanesljive vire in metode. Ne zadržujte se na nevarnih območjih. Imejte ustrezno opremo, ki jo morate znati pravilno uporabljati. Na plazovitih območjih med opremo sodi tudi plazovni trojček (plazovna žolna, sonda in snežna lopata). Hodite vsaj v dvoje, izbirajte pa smeri, ki ustrezajo vašemu znanju, psihofizični pripravljenosti, opremi in so varne.

Če se kljub vsem pripravam in varnostnim ukrepom zgodi nesreča, takoj pokličite številko za klice v sili 112.Nikar brezglavo v nevarne podvige, verjetnost preživetja ob plazu je majhna!

Statistika zasutih v snežnih plazovih kaže, da kar 52 % popolnoma zasutih v plazovih umre. Večina zasutih je tudi poškodovanih, pri čemer je treba upoštevati, da je vsak kubični meter snega težak več sto kilogramov in da ta sila izjemno pritiska na telo. V primeru zasutja plazovna žolna človeka sicer ne varuje pred plazom, vendar pa omogoča reševalcem, da ga v najkrajšem možnem času najdejo. Poškodbe pa so za gornika lahko usodne tudi, če ga plaz ne zasuje in ga samo odnese s sabo.

To soboto in nedeljo, 20. in 21. februarja, bodo policisti gorske enote prisotni na različnih lokacijah po Sloveniji:

Ljubelj (20. in 21. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali planince in turne smučarje, ki odhajajo v smeri Zelenice.

Kranjska Gora (20. in 21. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali planince in turne smučarje, ki odhajajo v smeri Vršiča.

Kamniška Bistrica (20. in 21. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali planince in turne smučarje, ki odhajajo v smeri Kokrškega in Kamniškega sedla.

Logarska dolina (20. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali planince in turne smučarje, ki odhajajo v smeri Okrešlja in naprej, Kamniškega, Savinjskega ter Turskega žleba.

Jezersko (20. in 21. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali alpiniste, ki odhajajo v smeri Sinji slap izhodišče – Teranova smer, vstop v grapo med Veliko Babo in Ledinskim vrhom.

Krn – Drežnica (20. in 21. februar)
Policisti bodo svetovali in opozarjali planince in turne smučarje glede varnosti pred snežnimi plazovi.

Vir: PU Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 63 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
4 min read