web analytics

IMATE ZA NAS KAKO INFORMACIJO? PIŠITE NAM NA:

29 maja, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

POZOR pred prevarami na spletu ter na domačem pragu

Delite:

V času razglašene epidemije smo ljudje primorani svoje rutine in navade glede nakupov, plačevanja položnic in urejanja še marsičesa drugega, prilagoditi ali popolnoma spremeniti. Omejenost gibanja in na drugi strani potrošniške navade ter razvade nas vodijo do vse večje uporabe spletnega nakupovanja. Prednosti, ki jih ima tovrstno nakupovanje je hiter dostop in prejem izdelka, na ta način se izognemo trgovinam in nakupovalnim centrom ter neposrednemu stiku s prodajalci. Te sisteme uporabljajo predvsem računalniško bolj “pismeni” ljudje, toda zaradi ugodnih cen in trenutne situacije so spletni nakupi vse bolj priljubljeni tudi med manj veščimi uporabniki spleta. Oboji pa lahko postanemo, če smo nepazljivi, žrtve prevar.

Pri nakupu preko spleta je potrebno preveriti za kakšen izdelek gre in če je prodajalec vreden zaupanja. Pozorni moramo biti na ustrezno cenovno politiko, kakovosten opis izdelka, informacije o vračilu in reklamacijah ter možnosti plačila. V kar največji meri je potrebno uporabljati preverjene trgovine.

Posebna previdnost naj bo namenjena nakupu zdravil, saj vse več prevarantov in lažnih akviziterjev trži izdelke, ki niso originalni, za svoj izdelek ali storitev pa zahtevajo visoka plačila. Zdravila nakupujemo samo v lokalni lekarni ali spletni lekarni, ki je registrirana
pri pristojnih nacionalnih organih. Čudežnih zdravil, ki bi nas varovala pred boleznijo ali ozdravila v primeru bolezni, preprosto ni!

Prodajalci spretno uporabljajo različne prodajne strategije. Njihov glavni cilj je prodaja in dobiček. Pri starejših ljudeh, po možnosti socialno in materialno ogroženih, tovrstni pristopi lahko zavedejo do te mere, da kupujejo stvari ali storitev, ki je ne potrebujejo ali pa je predraga in bo močno oskrunila mesečno pokojnino. Starostniki so kot potrošniki še posebno ranljivi in dovzetni za prevare.

Prodajalci z dolgimi monologi po telefonu lahko starostnika zmedejo; nemalokrat so na začetku pogovora prijazni in ustrežljivi, kasneje pa pritisk na starostnika lahko stopnjujejo z zastraševanjem. Najboljša preventiva je, da podobne pogovore klicani že v začetku vljudno zaključi ter klic prekine ali pa vsaj resno razmisli, če ponujene izdelke sploh potrebuje.

V razmislek: če nekega izdelka do zdaj nismo pogrešali, ga verjetno ne bomo niti v prihodnje. Pa še to: kadar je ponudba slišati prelepo, da bi bila resnična, je malo verjetno, da tudi je resnična.

Trenutno stisko in ranljivost starejših izkoriščajo prevaranti, ki se izdajajo za lažne prostovoljce, ponudnike paketov hrane ter razne prodaje zaščitnih mask, rokavic ali razkužil. Pod pretvezo pomoči ponujajo tudi razne storitve. Znano je, da je zaradi epidemije marsikatera humanitarna organizacija omejila stike s starejšimi, saj se zavedajo rizika prenosa na najbolj ranljivo skupino.

Preden sprejmete pomoč, preverite, kdo jo ponuja. Če je oseba pri ponujanju pomoči vsiljiva, pomoč raje zavrnite ter se obrnite na katero izmed spodaj navedenih organizacij ali koga, ki ga poznate. V kolikor zaradi poslabšane gibljivosti ali onemoglosti potrebujete prevoz k zdravniku, se obrnite direktno nanj.  Zdravnik naj oceni potrebnost obiska in tip prevoza. Nujna stanja in prevoze še vedno pokrivajo reševalni prevozi.

Zavedati se je potrebno, da so izredne razmere, ranljivost in nemoč tudi priložnost za prevarante vseh vrst. Neznancem nikoli ne izročamo svojih osebnih dokumentov ali bančne kartice! Zavračati je pametno prodajo od vrat do vrat, saj so izdelki (maske, rokavice,
razkužila, zdravila) nepreverjeni. V kolikor bi potrebovali specifično storitev ali izdelek, se obrnemo na ljudi, ki so nam blizu, ki jim zaupamo ali pa se obrnemo na lokalne ponudnike prostovoljske pomoči: Civilna zaščita, Karitas, Rdeči križ ali CSD.

OPOMBA: Navodila je pripravila Sara Schwarzmann, Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje

Vir: KLIK
Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Delite:
Advertisements

Morda ste zgrešili

x