Potomka Glavarjeve lipe lepo uspeva - Gorenjska-online.com
29 oktobra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Potomka Glavarjeve lipe lepo uspeva

Komendčan Peter Pavel Glavar je po svojem prihodu leta 1766 na Lanšprež pri Trebnjem, kjer je od grofa Alojza Adolfa Auersperga kupil graščino s posestvom, blizu graščine poleg drugih dreves, posebej sadnih, zasadil tudi lipo. To lipo je po letu 1970 podrl vihar. Leta 1990 so v njeni bližini dolenjski čebelarji, združeni v Regijsko čebelarsko zvezo Petra Pavla Glavarja, zasadili več lip. Te lepo rastejo, se košato obraščajo. Pred eno izmed njih, najbližje nekdanji Glavarjevi, so na pobudo svojega predsednika Antona Koželja postavili pomnik zasaditelju nekdanje mogočne Glavarjeve lipe, pa tudi njeni potomki. Odkritje in blagoslovitev so predvideli ob 299. obletnici Glavarjevega rojstva 2. maja, a so ju zaradi nevarnosti okužbe s covid-19 prestavili na 26. september.

Čebelarjem dolenjskih in drugih čebelarskih društev je zunaj cerkvice sv. Jožefa (nekdanje grajske kapele) maševal in pridigal ljubljanski stolni prošt Jožef Lap, naš rojak iz Nasovč pri Komendi in dober poznavalec življenja in dela Petra Pavla Glavarja. V nagovoru med mašo je zlasti govoril o tem, kako je Glavar želel pomagati preprostemu Kranjcu – kmetu, mu vrniti pravo dostojanstvo, za kar tedanja gosposka ni imela čuta, je kmeta le izkoriščala. Glavar je ravnal plemenito kot godovnjaka dneva brata dvojčka sv. Kozma in sv. Damijan, ki sta zastonj zdravila bolne siromašne ljudi.

Veliko Glavarjevo delo v Komendi in na Lanšprežu je ob pomisli na obe lipi – komendsko, ki jo je Peter Pavel Glavar zasadil leta 1748, in lanšpreško – v svojem govoru na povabilo Antona Koželja kot slavnostni govornik ovrednotil Jožef Pavlič (njegov govor objavljamo v celoti).

Anton Koželj (odkril je pomnik, prošt Lap ga je zatem blagoslovil) je pozdravil številne navzoče goste, ki se jim je pridružil tudi sam predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Povabil jih je na praznovanje 300. obletnice rojstva Petra Pavla Glavarja prihodnje leto, kateremu bodo pridružili tudi 240. obletnico ustanovitve Glavarjeve čebelarsko-vrtnarske šole na Lanšprežu.

Tokratna čebelarska slovesnost v tem kraju je bila pod strogimi varnostnimi ukrepi zaradi možnosti okužbe s covid – 19.

Da Lanšprež živi, je najlepše potrdila poroka zakonskega para iz bližnje Mirne prav v kapeli sv. Jožefa.

E. Č.

Vir: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

1 min read
5 min read