web analytics
24. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Vegi – torke v našem Kotičku za razvajanje brbončic nadaljujemo z naslednjim sijajnim receptom naše posvojene Gorenjke Anite Ane Ratoše. Malo vas imamo na sumu, dragi Gorenjci, da vas na današnji dan ne bo prav dosti, ki bi spodnji recept uporabili, a … saj takale reč ostane! Sicer pa Anita pravi, da je spodnji recept prav primeren tudi za praznične dni.Aniti in vsem nam, ki na nek način skupno ustvarjamo te strani, pa bo tudi dobro delo, če dobimo kdaj kak odziv … 😉

Danes je na vrsti

Recept, ki ga boste prebrali spodaj, bo zadoščal za pripravo jedi za 4-6 oseb.

Za slano krhko testo potrebujemo:

  • 250g moke (navadne, pirine, polnozrnate)
  • 150 hladnega masla narezanega na kocke
  • sol, ščepec sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlico ledene vode

Zadevo pripravimo v okroglem (22 do 24 cm) ali manjšem kvadratnem / pravokotnem pekaču.

V posodo stresemo moko. V sredini naredimo jamico in dodamo maslo, jajce, sol ter sladkor. Umešamo testo, po potrebi dodamo hladno vodo. Gladko in dobro umešano testo shranimo na hladnem.

Hladno testo razvaljamo (cca 3mm) in z njim obložimo pekač. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Postavimo v zmrzovalnik za 20 minut. Testo obložimo s peki papirjem in suhimi stročnicami. Pečemo pri 170⁰C približno 15 minut.

P.S. S tem ko razvaljano testo postavimo v zmrzovalnik in ga pred peko obložimo s peki papirjem, dosežemo, da se robovi ne sesedejo. Suhe stročnice, ki jih temu namenite lahko ponovno uporabite vsaj 10x ali večkrat. Če pečemo testo v kovinskem pekaču, ga (testo namreč) položimo na peki papir. V primeru, da pečemo v keramičnem pekaču in bomo v njem jed tudi postregli, pa to ni potrebno.

Testo in nadev si lahko pripravimo že vnaprej, na (prazničen) večer, jed v pečici le še dokončamo.

Za pripravo nadeva bomo potrebovali:

  • 2 srednje velika pora ali enega večjega … cca 300g
  • 250g skute ali albuminske skute
  • 2 jajci
  • sol, poper, olje
  • kislo smetano/ navadno smetano/jogurt po potrebi

Por operemo, očistimo in narežemo na manjše (0,5 cm) široke kolobarje, pri čemer uporabimo tudi zeleni del. Nato ga na nekaj žlicah olja dušimo, dokler se ne zmehča.

Še mlačen por zmešamo s skuto in jajci ter solimo in popramo po okusu. V primeru, da je skuta zelo pusta in gosta, ji dodamo nekaj žlic kisle smetane (navadne smetane ali jogurta).

Maso nadevamo v napol pečeno testo. V pečici zadevo pečemo pri 160°C približno 25 minut, oziroma do zlato – rumeno zapečene površine.

Skupaj s skledo solate postrežemo še vroče, sicer pa je jed odlična tudi hladna.

Ob praznikih tudi naša Anita vsem bralcem želi vse naj – naj.

Mi … mi pa se ji zahvaljujemo, ker nam pomaga pri bolj zdravi prehrani! Se strinjate, dragi bralci?Booking.com

(Visited 1 times, 1 visits today)