web analytics
1. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Porast nasilja v družinah

V času ukrepov proti širjenju novega virusa se je marsikdo znašel v okoliščinah s povečanim tveganjem doživljanja nasilja v družini. Žrtve nasilja v času izoliranosti še težje pokličejo na pomoč, prav tako se s tem zmanjšuje tudi možnost prepoznavanja njihovih stisk. V marsikaterem primeru jim je tudi omejen dostop do podpore in pomoči, zato v pristojnih službah zagotavljajo, da obravnava tovrstnega nasilja v vseh strokovnih službah teče nemoteno – enako kot pred uveljavitvijo ukrepov – in je prednostne narave.
Krog nasilja, v katerem se znajde žrtev, se nikoli ne prekine sam od sebe. Zato na pristojnih Centrih za socialno delo spodbujajo vsakogar, ki doživlja nasilje, naj si čim prej poišče strokovno pomoč in nasilje prijavi, ker je to edini način, da ga bodo pristojne službe obravnavale. V razmerah, v kakršnih smo se znašli, je posebej  pomembna tudi pomoč socialne mreže; pomoč sosedov, sorodnikov ter drugih, ki zaznajo, da je nekdo žrtev nasilja. Tudi te v omenjenih službah spodbujajo, da nasilje takoj prijavijo, še posebej v primerih, ko je žrtev otrok.

Prijavitelj lahko pokliče na številko policije 113, poda anonimno prijavo na številko 080 1200 ali uporabijo splet za e-prijavo nasilja v družini. Prijave se lahko podajo tudi na posameznih enotah Centra za socialno delo osebno ali po telefonu. Ob nujnih situacijah, ki se zgodijo izven poslovnega časa centra za socialno delo, pa se prijava poda na policiji, ki aktivira interventno službo centra, ki pomaga žrtvi nasilja.
Žrtve nasilja imajo možnost umika v krizne centre za pomoč žrtvam nasilja, prav tako lahko pokličejo na nevladne organizacije, ki nudijo pomoč.
S 1. januarjem 2021 se je odprla tudi 24-urna svetovalna linija SOS telefona za ženske in otroke – žrtve nasilja. Svetovanje na brezplačni, anonimni in zaupni telefonski številki 080 11 55 bo tako na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu.
Nasilje v družini je prepogosto še vedno skrito, javnost pa zanj izve, ko je včasih za žrtve že prepozno. Bodimo pozorni eden na drugega in čas, ki ga preživljamo skupaj, namenimo spoštovanju, razumevanju in medsebojni podpori.

 

KONTAKTI ZA POMOČ ŽRTVAM NASILJA 113 – POLICIJA
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24 ur na dan)
080 11 55 – SOS telefon za žrtve nasilja (24 ur na dan)
01 43 44 822 in 031 770 120  Društvo za nenasilno komunikacijo, Ljubljana, dosegljivi vsak delovnik med 8.00 in 16.00

—————————————————–

OMEGA 3 OLJE (več o samem izdelku si lahko preberete tule: KLIK) … tokrat kot darilo za zveste bralce Gorenjske Online podarja Katja Bizant Lutar s sodelavci iz podjetja LCHF Style. S KLIK-om na sličico spodaj boste preusmerjeni na stran, kjer boste lahko opcijsko darovali, da bo vaša in naša stran še naprej lahko delovala.

POZOR! Na voljo so TRI omenjena darila, vsako je vredno približno 21 EUR. V žrebanju lahko sodelujete tako, da spletni strani Gorenjska Online donirate NAJMANJ 10 EUR. Zadevo bomo objavljali v vseh naših člankih do vključno 25. januarja, nato pa izvedli žrebanje.


———————————————————

Povzeto po: KLIK 
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 6 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili