web analytics
25. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Pišem: Brigita B.S.

Nekako se mi zdi, da bolj ko leta minevajo, da večkrat zavrtim takšne in drugačne spomine v svoji glavi. Moje otroštvo je bilo lepo. Stroga vzgoja, a prave vrednote. Vcepljene delovne navade, spoštovanje in enostavnost. Zavedanje, da se trudiš zase in da brez nič ni nič. Pogledam svoji punci. Kolikokrat mi pravita, da naj povem kaj o tem ko sem bila majhna. Pa nisem še fosil, a se mi včasih zdi, da smo svetlobna leta narazen…a vseeno poskusim. Poslušajta:

Bili so taki mali in rumeni. In notri je bila sličica. In ime jim je bilo Čunga lunga! In bila je steklena, tista moja prva  Coca Cola. In zamašek si odprl le z odpiračem.  Kinder jajček…uh, to je bil praznik. Igračka v njem je bila sveta in najboljša. Pa Bazoke s katerimi si delal velike balone. Kinderlada, tista lepa posodica s kravico. Bili so Biskvitki, Smrkci in Popaj.  In bil je smeh otrok med hišami in bloki. Bila je igra in pristno prijateljstvo. Bile so prošnje mamam, če smo lahko zunaj samo še pet minut. Bilo je hvala in prosim. Pogled v oči in oprosti. Bilo je marsikaj, tako malega, a velikega pomena.  In so spomini na čudovito otroštvo, ko ti je bilo dovoljeno biti otrok. 

Bila je šola in bil je učitelj. Bila je strogost in red. In to je bilo normalno. Vedelo se je kaj se sme in kaj ne. Da se na avtobusu starejšim vstane. Da se ne jezika. Da se pomaga, tudi kar tako, ne da bi pričakoval protiuslugo. Bile so tudi slabe stvari. A se ni toliko vedelo. Ni bilo mobilnih telefonov, da bi novico vedeli še preden se je zgodila. Bil je en dnevnik in ene novice. In časopis. Pa kasete. Na njej je bilo celih osem pesmi, a smo v njih uživali na polno. In punci moji bila so pisma. Kamorkoli na morje sem hodila sem se domov vedno vračala z naslovi in novimi dopisovalnimi prijatelji. Ko je šel vajin oče v vojsko so k njemu vsak teden romala moja pisma, poškropljena z mojim najljubšim parfumom. In bilo je tisto sladko grenko čakanje na odgovor. Neprecenljivi spomini.

€ 22,06 – 22,75
Posebna ponudba: 30 kosov obraznih antibakterijskih mask

Ko vaju pogledam, vidim da se je vse spremenilo. Tudi vidve sta otroka, a nikoli ne bosta tako brezskrbni kot sem bila jaz. Svet je izgubil občutek za ljudi. Vse gre naprej, kot po tekočem traku. Če nisi z njimi si proti  njim. Če ne znaš tega in onega, te zatirajo. Če poveš svoje mnenje, si izobčenec. Kalup. To je vodilo danes. Če si malo drugačen, si nevaren. Če si samosvoj, si čuden.

Vendar vama nekaj moram povedati, miški moji. Ni ga boljšega občutka, kot biti zvest samemu sebi! Biti toliko močan, da se požvižgaš na vse in razbiješ kalup! Biti drugačen in se ob tem smejati. Biti svoboden. To nima cene in verjemi…vredno je!

Tako lepo vaju je gledati, gledati to nedolžnost in čarobnost časa, ko si otrok. Miški moji, naj se vama nikar ne mudi odrasti. Vem, da si bosta to želeli. Tudi jaz sem si. A prosim vaju uživajta!! Nabirajta kamenčke, skačita po lužah in piskajta v trobentice. Lovita metulje. Opazujta mravlje in plešita  na dežju. Valjata se po suhem listju, v snegu delajta angelčke. Igrajta se skrivalnice in skačita gumitvist. Verjemita v Dedka Mraza in Zobno vilo. Skušajta najti Velikonočnega zajčka.

Tako lepo je biti otrok, takrat ni nič preveč otročje ali pretežko. Vse ima svoj smisel in kar ne gre tako, gre pa drugače. Otroci so čarobni in tako zelo iskreni. Brez napak in hudobij. Brez če-jev in strahu. Njihovo življenje je izpopolnjeno, ker si upajo živeti in se smejati na ves glas…saj so otroci.

Gledam vaju tukaj. V novi deželi. Ponosna sem. Za vaju ni preprek, ni ne morem. So samo ovire katere premagata. Se učita in nosita najino vzgojo, najine vrednote v svet.

Bodita otroka, bodita malo bitje, ki se zaveda svobode, ki  ve, da meja ni. Naj vaju ne bo strah poseči preko in pokukati na drugo stran. Naj vaju vodi domišljija, uživajta v življenju. Ko bodo drugi risali rože, rišita balone, ko bodo drugi prikimavali, povejta svoje mnenje, utemeljita in argumentirajta. Bodi ta kar sami želita. Bodita samozavestni, sezita po zvezdah.  Spoštujta se. In drugi vaju bodo spoštovali.

Odplavala sem. Zgodba mojega otroštva je postala popotnica za vaju. Vidim vajin pogled. Vem, da teh besed ne moreta še popolnoma razumeti in dojeti. A čas bo prinesel svoje. In bosta dojeli. Jaz pa bom tu…ob strani za vaju…in počela kar mama pač počne..pazila, jokala, se smejala in tako v krog…do konca.

(Visited 1 times, 1 visits today)