web analytics
29. novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

PONDELK iz nočnh mor! Res da so se večinoma dogajale podnev, ampak …

Prow nbenga ornk frkerja niso mel učerej gorensk reševalci. Sej wste kwa rečemo u takh primerh – še h sreč. Pa učas tut – nej traja. Že res, da mo poj mi (z nm ured pa tut vi) ostal brez teh izčrpnh poročil, ampak … jbg, tko je. Mo pa začel švasat, lubenice sadit, izdelv’t elektronske komponente za tanke, alpa kej podobnga, tkok ostal svet. Še tole hočmo povedat, preden se zaženemo u gorenske nesreče kukr divja svina v frišne buče: unh taglavnh nacyonalnh medijow sicer na spremlamo, ker če jh … ns nankat srt prime, pa zaslabi, popa nawemo, s kero stranjo bi najprj štartal pred školko. Menda daj en stric, za kerga se širjo govorice, da ma stodvejst kil žive teže, da dila metadon in da nima lih najbolšh higienskh navad, učerej strašiw folk, daj zdej država rdeča. Matr ga bo un Nosferatu žvajznu, ker mu gre rdeča zadne leta na jetra, pa čeprov je mu v mlajšh letah še gate rdeče, tkoj biu zagret. Ampak pustmo to, daboh dabjm otroc u rikverc hodil, pstuham in histerizatorjam namarnm …

Mah, bejžmo h nesrečam, tistm parm, kr jh je bwo … je čist bl zanimiv.

No tko. Taprva reč, xsej nardiwa, je bwa zacahnana točn trinajst minut čez deveto zutrj. Tapru xsmo bral, smo že misnli, daj bwa kšna podobna štala, kukr un dan na Viču tmle dol na konc Gorenske, ampak ne. Že res, da je tut u Kamnku na območju bivžga podjetja KIK en tak skladiše odsluženh krip, ampak hsreč usaj požara ni bwo. Ni pa rečen, da se enkat neb zaredu (sej veste kukoj s korono – kaco pav, da če jo še nimate, še ni rečen, da jo naute tut dobil), ker sej tm en ole zliw in so mogl it ke prostovoln gasilci s Kamnka in to posut, pa popivnat. Uzga skp sej naredu kr ornk flek. Tkole čez prst na augenmas so ocenil, da je biu velk 15 kvadratov … Jebemti!

Prostovoln gasilc s Polan so se mau čez dvanajsto nawličal čakat, da se tm pr nih u Gorenji Vas kdaj kej nardi. Zato so si uzel pot pod noge (alpa gume, nawemo čist točn) in šli morit … pardon, zavarvat krej pristanka helikoptarja od slovenske vojske … Niso natančn specificiral, a zarad tga, ker je helikoptar bl kombinacija Mamblijovga avtombila in kitajske tehnike, pa nkol naveš, če nau raspadu, k prleti dol, alpa je biu kšn drug uržah. Bistven je, da so oni zavarval, vojska j naloživa eno obolelo osebo, helikoptar je odletu in potem je biu svet lep.

No, ni biw pa svet lep za enedva pohodnika, xsta se gor na Stegovnku zgubiwa. Dol grabn, gor nebo, na lev ena vukojebina od države, na desn pa hohštaplersk jodlarji in … kr nankat nista bwa več tko zihr, kam sploh hočta. Ampak jbg, gor pa tut nista mogwa ost’t. Zgleda, da sta mau klicarva, hsreč je biu signal, pa sta prklicawa gorske reševalce z Jezerzga. So šli, so jh najdl, so jh dostavl nazaj dol u dolino. Brez trte-mrte, nazaj u Jugoslavijo!

Skor štir je bwa poj ura xso reševalci dobil klic, da sej na Blatnmu jezeru u Bohinu pofaulow en planinc.  Jasn, ke so šli bohinsk gorsk reševalci; namorjo it uni z Lendave, ker majo predelč, pa tut ubenga tapravga hriba ni tm in bi bli u Bohinu mejhn zgublen. No, Bohinci so šli do nihovga Blatnga jezera (to omenamo zato, da neb kermu na pamet padl, da so rinl na Madžarsk), spedenal unga reveža, ga naložil na helikoptar, xso ga tut u tmo cajt poklical in šoferju naročil, da nej zategne do Jesenic. Ubogov je, sam to pa ni votu slišat, daj šofer; je reku, daj on pilot. Vozi Miško!

Enčetrt čez četrto popone sej pa u Podrečju ena razbiva s kolesam na sprehajaln pot. Ampak … a ns spomin vara, al smo lih par dni nazaj mel eno podobno nesrečo u Podrečju (u Rečju in Nadrečju je biu pa gmh …)? Kwa torej dogaja tm? Kšn resn novnarji (recimo od Zlovenskh novic, alpa kšnga podobnga visoko-kakovostnga in relevantnga medija) bi mogl it raziskat; zakwa hudiča tm padajo kolesarke dol kukr zrele tepke u bermudskmu trikotniku? Dokler te stvari ne postanejo mau jasnejše, vm loh ponudmo edin podatk, da so revo za silo poflikal domžalsk reševalci (hsreč saj gasilcov ni bwo treba alarmirat) in jo prepelal u bolnco, ampak … čeu šwo tko naprej, se bojo mogl uklučt tut bl resn organi. Recimo vojska bo zdej dobiva železja za 780 miljonov, pa bo verjetn tut kšna mašinerija za ugotavlat magnetne sile u tistmu Podrečju … da naujo nč hudga sluteče biciklarke cepale kukr muhe, nim pa nč jasn. No, razn, če jm naujo podturl kšne rene, naš pa namarn plačal, pa provizije pospravl; jbg, živmu človeku se vse loh nardi, kdor dewa, ta pa tut greši. In kwa nej, če muw slučajn kšn miljon u žep padu? U glavnm, če seujo čudne misterije tm u tistmu parku nadaljevale, če nau druge, pa mednarodne sile wklučt!

No po mamo pa še dve rči, xsta se zgodile na Jsenicah, praktičn samo s štreko vmes. U 20.37 so se na Kurilnišk ulc užgal menda eni hlodi. Ns tm zravn ni bwo, zato namormo bit zihr, ampak … kukr stvari poznamo, sta sam dve opcije: al sej užgaw les zadej pr Feršpedu na parkingu, ker gaj tm občasn res enkp, alpa dvesto metrov preč švelarji, kjh kopič železnca, pa so vsi z olam prepit in so se užgal lih par dni nazaj. Kukrkol, ke so šli jesenišk gasilci, use skp pogasil, mau premetal hlode in prečekiral, čej še ke spod kej gori. Ni.

Pojpa še tist, za kr pravmo, daj bwo čez štreko; tm nasprot prejšnga požara je namreč Cesta revolucije in dve minute za tistmu, xso dobil klic o ognu na Kurilnišk, je zagoru kao pa tut en kontejnar za plastiko na Revolucij. Kontejnarji s plastiko se ponavad na užigajo sami od sebe (no sej se tut hlodovina ne), pa mamo občutk, daj kšno iskro zanesvo čez progo. Če pa druzga ne, se pa sliš fajn, da človeku mau domišlija začne delat. Ker … kwa pa čeb kermu Trabant zagoru namest unga kontejnarja?

Ob 9.13 so v Fužinah, občina Kamnik, na parkirišču območja nekdanjega podjetja Kik Kamnik,
kjer so shranjena odslužena vozila, gasilci PGD Kamnik, z vpojnimi sredstvi posuli razlito
motorno olje na površini okoli 15 kvadratnih metrov. Površino so sanirali in očistili.

Ob 12.07 so na Lomu nad Volčo, občina Gorenja Vas – Poljane, gasilci PGD Poljane, zavarovali
kraj pristanka helikopterja SV, ki je v bolnišnico prepeljal obolelo osebo.

Ob 12.18 sta se na področju Stegovnika, v občini Jezersko izgubila dva pohodnika. Gorski
reševalci iz Jezerskega so ju našli in jima pomagali v dolino.

Ob 15.59 se je na Blatnem jezeru, občina Bohinj, poškodoval planinec. Posredovali so reševalci
GRS Bohinj ter dežurna ekipa HeNMP – Brnik, s helikopterjem SV, ki so osebo oskrbeli ter jo
prepeljali v SB Jesenice. 

Ob 16.12 so v naselju Podrečje, občina Domžale, gaslici CZR Domžale, nudili pomoč
reševalcem NMP Domžale pri oskrbi ponesrečenke, ki je padla s kolesom na sprehajalni
makadamski poti. Reševalci so poškodovanko prepeljali v bolnišnico.

Ob 20.37 je v Kurilniški ulici na Jesenicah zagorela hlodovina. Posredovali so gasilci GARS
Jesenice. Začetni požar so pogasili, s pomočjo dvigala hlodovino preložili in pogasili še notranja
žarišča.

Ob 20.39 je na Cesti revolucije na Jesenicah zagorel zabojnik za plastično embalažo. Gasilci
GARS Jesenice so goreči zabojnik pogasili.

Vir: Regijsk center za obveščane Kran
Vir fotke: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
2 min read
3 min read