web analytics
25 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Polaganje vencev ob dnevu mrtvih

Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec je ob spominu dneva na mrtve položil venec pri spomeniku NOB na kranjskem pokopališču. Zaradi trenutnih ukrepov in preprečevanja širjenja novega koronavirusa je organizator, Združenje borcev NOB Kranj (ZB NOB Kranj), letošnjo osrednjo komemoracijo moral odpovedati.

S polaganjem vencev so se poleg kranjskega župana poklonili tudi člani iz ZB NOB Kranj ter Krajevnega odbora Združenja borcev Planina, Čirče in Huje. Vence ter cvetlične aranžmaje je MOK ob dnevu mrtvih položila tudi pri ostalih spominskih obeležjih v kranjski občini.

Prižgimo svečko manj

Tradicija prižiganja svečk je v naši kulturi močan simbol spomina na najdražje, a morda vendarle v razmislek, da onesnaženje in odpadki z grobov povzročajo veliko obremenitev za naše okolje. Le-to lahko zmanjšamo tudi tako, da prižgemo svečo manj. Komunala Kranj v akciji Prižgimo svečko manj spodbuja uporabo drugačnih načinov prižiganja sveč in zmanjševanja odpadnih nagrobnih sveč. Skrbi za okolje se pridružuje tudi MOK.

Akcijo Sveče lahko gorijo tudi drugače, s katero Komunala kranj spodbuja uporabo drugačnih načinov prižiganja sveč in zmanjševanje količine odpadnih nagrobnih sveč, so v oktobru izvedli skupaj z OŠ Naklo, OŠ Staneta Žagarja Kranj in OŠ Simona Jenka Kranj. Šolam so dostavili kamenje, se pri nekaterih ustavili tudi na obisku in ob prijetnem druženju razložili pomen zmanjševanja odpadne embalaže ter predstavili možnosti in priložnosti drugačnega načina spomina na pokojne. 

Učenci šestih razredov OŠ Naklo so v okviru tehniškega dne z naslovom Vzgoja potrošnika prejeli informacije glede ravnanja z odpadki in se srečali s problematiko gore odpadnih plastičnih sveč, ki nastanejo vsako leto. Na spletni strani šole so zapisali: “Vsak Slovenec namreč v povprečju prižge 11 sveč na leto, vsi skupaj pa okrog 23 milijonov. Na leto jih skupaj nanese 4.500 ton, od tega skoraj tretjino okrog prvega novembra. Iz Komunale Kranj so nam svetovali, kako lahko drugače prižgemo svečo in se spomnimo pokojnih na okolju bolj prijazen način. V ta namen so nam pripeljali kamenčke, na katere so nato učenci risali sveče in jih odnesli domov.”

Pri pouku so pustili prostor pot ustvarjalnosti in svetovali: “Na kamenčke lahko rišemo z barvicami in prelakiramo. Lahko uporabimo lak za nohte in bleščice. Prav tako dobri in odlični za barvanje na kamenčke so obstojni flumastri za risanje na porcelan.” 

Učenci nižjih razredov OŠ Staneta Žagarja Kranj so pod vodstvom svojih učiteljev in učiteljic spoznavali drugačne načine spomina na pokojne: “V želji po zmanjšanju števila odpadnih nagrobnih sveč, smo se na šoli odločili za sodelovanje v akciji Komunalnega podjetja Kranj. Učenci različnih oddelkov so poslikali kamenčke, ki jih bodo namesto sveč položili ob dnevu spomina na mrtve na grobove svojcev,” so zapisali v sporočilu

Zaključek akcije je bil predviden v času pred 1. novembrom, a ga zaradi epidemije in upoštevanja priporočil za zmanjševanje možnosti okužb z novim koronavirusom ni bilo. Predvidena svetovalna stojnica, kjer bi obiskovalcem Mestnega pokopališča Kranj poleg izdelkov učencev – sveče in lepe misli na kamenju, predstavili tudi lesene sveče iz odpadnega materiala, ki so nastale v delavnicah Fundacije Vincenca Drakslerja in ponudili nasvete s področja ravnanja z odpadki, bo svoje mesto našla ob novi priložnosti. 

Vsem, ki so pomagali pri izvedbi akcije se organizatorji zahvaljujejo za sodelovanje in veliko dobre volje, improvizacijo ter prilagajanje in ves vloženi trud, s katerim je vsem skupaj uspelo izpeljati večino načrtovanih aktivnosti. 

Informacije: MO Kranj ter KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
2 min read
5 min read