web analytics
15. maja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Pohodniška pot Juliana Trail dobila pomembno mednarodno nagrado

Pohodniška pot Skupnosti Julijskih Alp Juliana Trail je je bila s strani Britanskega združenja turističnih novinarjev imenovana za Najboljši evropski turistični projekt (Best Europe Tourism Project) na prestižni podelitvi nagrad mednarodnih turističnih novinarjev in piscev v Veliki Britaniji za leto 2020. (British Guild of Travel Writers International Tourism Awards 2020 – BGTW).

Projekt, ki ga vodi Skupnosti Julijskih Alp je bil nominiran s strani člana združenja (BGTW) Rudolfa Abrahama, zanj je glasovalo 260 članov združenja v konkurenci petih projektov Evrope. Slovesna razglasitev so pripravili spletno, v nedeljo 18. aprila. Podelitev nagrad so prvotno načrtovali že za leto 2020, nakar so jih zaradi pandemije koronavirusa prestavili v leto 2021.

Predsednik združenja BGTW Simon Willmore je ob podelitvi povedal: »

Mednarodna nagrada združenja piscev in novinarjev v turizmu ponujajo izjemno priložnost članom združenja, da za nagrado nominirajo inovativne in pomembne turistične projekte, ki so jih v živo spoznali in si po njihovem mnenju zaslužijo širšo prepoznavnost. Juliana Trail je prvorazreden primer turističnega produkta, ki ima pozitiven vpliv tako na lokalno skupnost, kot tudi na okolje.

Turistični produkti v posameznih destinacijah Skupnosti Julijskih Alp so v preteklosti z vrsto mednarodnih nagrad že večkrat bili prepoznani v mednarodnem prostoru. Kar nas navdaja s ponosom in nam hkrati nalaga veliko odgovornost je prav prepoznavanje trajnostnega upravljanja z območjem in naša prizadevanja, da na eni strani ohranjamo izjemnost naravne in kulturne dediščine in po drugi s tovrstnimi produkti spodbujamo lokalni razvoj. Juliana Trail je eden takih skupnih produktov, ki po eni strani povezuje destinacije v Julijskih Alpah in po drugi v praksi uveljavlja načela, na katerih želimo graditi našo turistično ponudbo.

Klemen Langus, koordinator skupnosti Julijskih Alp:

Gre za eno pomembno in posebno nagrado, ki jo podeljuje Britansko združenje turističnih novinarjev, kjer je v kategoriji najboljši evropski projekti Juliana Trail bila zmagovalka.

Prijavitelj je bil angleški novinar Rudolf Abraham, ki tudi sicer zelo dobro pozna Slovenijo in je že ob prvi predstavitvi projekta pred nekaj leti bil zelo zainteresiran za pisanje, najprej člankov, kmalu pa je napovedal, da bo napisal tudi vodnik. Napisal ga bo za zelo pomembno britansko, sicer tudi v Evropi zelo prepoznano založbo Cicero.

To priznanje je na nek način prišlo v pravem času glede na postkovidno situacijo, v kateri smo. Britanski pisci tudi zelo dobro poznajo Evropo in svet ter so pisci, ki na raznih področjih prekrižarijo svet in izberejo res dobre projekte. Pri tem me najbolj veseli, da je bila ob številnih pohodniških poteh Juliana Trail prepoznana tudi zaradi trajnostne usmerjenosti projekta in njene jasne filozofije. Pot je mogoče speljana skozi malo drugačen svet, skozi neznane kotičke in je pot, ki naj bi vplivala na številne elemente lokalnega razvoja v Julijskih Alpah: na negativno demografijo v Alpah, na razvoj kmetijstva, javnega prevoza. Pot je sama po sebi namenjena usmerjanju obiska in posledično varovanju okolja. Vemo, da ima pot jasno filozofijo, osrediščena gora je Triglav, ki ga več kot polovico poti pohodnik opazuje na daljavo in se čustveno, duševno pripravlja na vstop v osrednji del Triglavskega narodnega parka in Julijskega pogorja. To mislim, da je vrednost te nagrade, ki bo zagotovo odmevala in bo izjemnega pomena tudi v promocijskem smislu. Po drugi strani pa nas postavlja pred odgovornost, da bomo res spoštovali zavezo, ki smo si jo dali, ko smo pot začeli snovati in kriterije, po katerih pot deluje.

Poletne pohodniške hlače po neverjetni ceni
€6,33 €9,44 (-33%)
Odlične ocene!

JULIANA TRAIL je skupni produkt Julijskih Alp. Gre za 270 kilometrov dolgo pohodniško pot, ki skozi 16 etap obkroži Julijske Alpe, v lanskem letu so se poti pridružile še štiri etape do Goriških brd in Solkana.

Krožna pohodniška pot okoli Julijskih Alp nudi pohodniku drugačno doživetje Triglava in njegovega pogorja. Ponuja spoštljivo in obzirno doživetje Triglavskega narodnega parka nekoliko drugače. Na pohodniški poti Juliana Trail spoznavamo kraje in ljudi ob vznožju gora, pogledi na Triglav in osrčje Triglava so mnogoteri in so pogledi od daleč. Juliana Trail ponuja doživeto spoznavanje preddverja Julijskih Alp, vodi pod visokimi gorami in vanje le spoštljivo vabi.

Avtor: Janko HUMAR

Ostali nominirani projekti v konkurenci Najboljših evropskih projektov z originalnimi naslovi:Frankfurt’s reconstructed new ‘Old Town’ in Germany, Santorini Wanderlust: Santorini Walking Tours in Greece, Spellova vila mozaikov v Perugii iz Italije, The Secret Rooms of hotel Jama in Postojna, Slovenia, the Villa dei Mosaici di Spello in Perugia in Italy, and Copenhill: Copenhagen’s Epicentre for Urban Mountain Sport in Denmark.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: KLIK; prevedel in priredil Marko LUKAN
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 19 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
4 min read