web analytics
29. novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

PO GROZLJIVEM PADCU … dobr, namormo vm uzga povedat že u naslovu …

No pa dejmo, poglejmo kwa so nm serviral polcaji dons. Zgleda, da so mel kr dost dela, ker je tole pršwo precej pozn. To poj avtomatsk pomen, da mamo precej dela tut mi, pa da vi tole dobite za prebrat tkole pozn, ampak … je pa tok več zabave … hočmo rečt: resnga študija – za vas. Aja, dragi bralci Gorenjske Onlajn, mormo še rečt, če vm hočmo zlest u … pardon, če se vam hočmo prkupt. Tkole jbwo:

U zadne štrndvejsth urah so polcaji an stotrinajst in ostale cifre fasal

  • sedem klicow o prometnh nesrečah, ena se je končawa tut s telesnm poškodbam
  • tri klice zarad galame na javnh prostorh
  • dva klica zarad neznosnga hrupa u zasebnh prostorh (menda je bwo preveč naglas slišat kuko peva hitič Mile Kitić …)
  • prjavo tatvine
  • prjavo vloma
  • prjavo poškodvana tuje rči

Kwaj dogajow

U Bohinu so na kp letel, ker sej prpetva nesreča  pr delu okol bajte. En možakar sej namreč – pravjo, ker gaj zaslabiv, nč pa ne omenajo unga kovida – prebrnu z “nižje višine”. To je lih obratn, kukr če padeš z višje nižine. Še h sreč, ker je omenen tlele fasow sam lažje poškodbe.

Divjad neznanh vrst, pasem in spolov je bwa učerej povožena petkat. Enkat bliz Zaloga, drugič Posavca, u tatreto med Brnikam in Šenčurjam … no u ta peto pa še na prklučku avtoceste tm pr Brnku. Polcaji pozivajo vso divjad, da se v bodoče drži cestno-prometnh predpisov, predvsem pa tisth o prečkanju ceste … Dobr, to smo se mau zmisnli. Treba je le šoferjam bl ahtat, ker se mormo zavedat, da mi s svojm plehnatm pošastmi v resnic vozmo čez une ceste, kjo ma divjad neznanh vrst, pasem in spolov tm že od pamtiveka … verjetn pa tut od še prej.

Evo, zdej smo zgleda razvozlal tut “Cimetov gležn na nog” (če naweste o čem laufa beseda, si oglejte TLELE). Polcaji majo namreč zabeležen, da so gorsk reševalci z Bohina zarad lažje poškodbe noge (jbg, mi že od zutrej vemo, daj biu gležn 😉 ) mogl rešvat eno planinko tm u bližin Vodnikovga doma. Edin to nm pa še zmerej ni jasn, zakwa joj revo mogu pridt iskt helikoptar, čej bwa pa poškodba lažja …

Na cest

Evo, spet! Učerej so polcaji obravnaval kr pet dogodkov u kerh so bli udeležen biciklisti. Gotov si predstavlate, da ne zarad tega, ker so pel Gdor vesele pesmi poje, pa solato flancal … čeprv dons prow ubena stvar ni več čudna. U glavnm – na Orehku je zutrej ena zaspana kura z avto trefva mulca, ksej pelow u šolo.  Mrbit ji tut krivico dewamo, ker sej use skp nardiw, kje mulo obvižov avtobus in se nastavu lih uni revi. Ampak … a ne tuljo že od mejhnga, daj treba bit pazliv zutreh, kgrejo otroc u šolo? Še sploh bliz avtobusnh postaj … dokler se pač transportiramo po tleh. Hsreč sej nardiwa “sam” materjalna škoda, medtem ko prestrašenosti in nočnga scan … pardon, lulanja … od obeh udeleženh u statistik gotov nkol nau. 

Dalje. U  Trbojah  sta – kukr pravjo polcaji – dva kolesarja trčva med prehtevanam. kdo je kerga prehtevov ni jasn, ampak evo – oba sta fasowa poškodbe.

Spet dalje. U Grabčah je edn padu, ker je s kolesa stopov z drsečmu korakam, za use skp pa probow uporabt kamn. Menda sej pr tmo hujš poškodwow, tko da … zaželmo mu čist uso srečo tga sveta, če pa še od ke drge kej prleti, pa tut nau odveč.

U Šenčur je na športn stez padu otrok in fasow poškodbe, u Kran je pa ena bičiklistka zadeva enga mulota, kje kr naenkat pred no skoču.

Zdej pa tko – polcaji kr naravnost povejo: že res, da so biciklisti izredno ogrožena kategorija udeležencow u prometu, ampak dostkat so s svojo neprevidnostjo kr sami krivi, da jh fašejo. Mi h tmo dodajamo, da mamo tut kolesarsko infrastrukturo še s časov marije terezije, dostkrat prov po trasah, kedr je ona zulekwa taprve železnce pr ns. Ampak če se vrnemo h polcijskm litanijam – biciklisti nej bojo pozorn pa previdn, po cestah se morjo vozt pa varn. Ker … če upoštevajo pravila in “večjo prednost”, krkol že to pomen, naujo več tko ogrožen. Hehe, ni razloga, da se s tem neb strinjal.

Kriminalna teta

En model, alpa več nih, je na Jsenicah – na Ulc biužga maršala – ulomiw u en objekt. U tujino je menda zginwa blagajna. Jbg, počitnce … Na Bledu u kempu je zginu električn kolo. En kolo je šu u tujino tut s Krana, sam ta je mogu jt peš, ker ni biu električn. Ironija pr usmo tmo je, da ga je edn maznu na ulc od tiztga modela, xsi ga dons lastita dva naša biuša bratska naroda in je provzaprov največji maher u zgodovin štromarjow, učas sej po nemu imenvow en bend, dons pa automobilska znamka (ime muj pa Nikola). No in tko je z negove ulce u tujino zginu prklenen kolo firme s še enmu imenam od učas slavnga benda – Genesis. Posebne vrste žur sej naredu na Ulc horeja Verdnika na Jsenicah, kedr je edn enmu poškodvow uhodna vrata. Aj bwo zarad žene, hruške, k visi čez plot, alpa osla, k dela senco tm kje neb smu … iz poročiwa ni jasn.

Kr se tiče biciklow …

mamo to rundo pa še posebno rubriko. Kransk polcaji so namreč sam u tmo tednu srečnm lastnikam vrnli že šest koles. Pa nej še kdo reče, da nč na delajo!!! Že res, da so vse te bicikle najdl u Medvodah. Za pet od th so strokovn ugotovil, da so spuhtwl u Kranu, edn pa kr u samh Medvodah. Hsreč kart za tujino zgleda da še niso izkoristl. Ostaja pa velika misterija za ta šsedm kolo, kga kr nben noče met … no, lastnik se doslej še ni oglasu. Polcaji seveda uporablajo vs svoj znane, pa tehnike s Tacna in od Šerloka Holmsa, da bi ugotovil, džgaw kolo je … če pa nč druzga nau pomagaw, mate pa tle spod fotko, pa poglejte, če mrbit lih tacga pogrešate. Bl zaskrblujoč je podatk, da so bli usi bicikli snet spred šol, garaž, duriš in clo igriša; da na goworemo d tga, da so bli čist usi prklene s ketnam, ampak evo … tel dotičn lopovi majo zgleda flex-zobe. Za enga so polcaji meda že kr zihr, da je mu prste – če že zob ne – zravn, za druge wjo pa tut pogruntal, ni hudič …

No in zdej nauk, pazliv preberte: nkar na pušejte biciklov tm, kedr ni ldi. More bit obljuden. Ornk ga zaklente (ne unga obljudenga, ampak bicikl), pa merkejte, da bo klučavnca Armanijova. Ker zakwa? Eni bi rekl (u zadnh dneh je bwo tega pohn po fejstbukovmu), da LIDL-ove klučavne niso vredne pou pič … pičene šalce tople vode, tko da nej bojo le take, xse zagre! Armanijove namreč uzamejo cajt unmu, k hoče bicikl odpelat na izlet u tujino … mi pa wočmo lih, da mu na damo cajta. Kolo je treba tut prpet na nekej, kr je trdno. Namorš ga prpet na sosedovga Pepija, kgre lih po napornmu šihtu s ta devetga pira z vaške gostilne, če šnopca sploh na omenamo, ker … pr tmo modelu še zemla ni stabilna, kwa šele kej druzga. Aja, pa še to: zmerej u denarnc poleg fotk unučkov, kreditnh kartic in podobne navlake – mejte tut kr največ podatkov od važga bicikla. To se prav: cifro od okvirja, pa fotko. Če ste z maljše generacije, mejte vse to na telefonu, sam merkejte, da naute poj polcistom po pomot kazal kšnih spornih fotk …

U glavnm, prej smo vm govoril od tegale bicikla:

Faksimile originalnega (s)poročila PU Kranj

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24
urah sprejel:
–    7 obvestil o prometnih nesrečah, od tega za 1 s telesnimi poškodbami;
–    3 prijave o kršitvah predpisov o varstvu javnega reda in miru na
javnem kraju ter 2 v zasebnem prostoru;
–    s področja kriminalitete pa prijavo sumov kaznivih dejanj tatvina,
vlom in poškodovanje tuje stvari.

***
Dogodki:
–    V Bohinju so policisti včeraj obravnavali nesrečo pri delu na
zasebnem objektu. Moški je med delom, domnevno zaradi slabosti, padel
z nižje višine in se lažje poškodoval. Tuja krivda je izključena.
–    Divjad je bila minuli dan povožena na območju Zaloga, Posavca, med
Brnikom in Šenčurjem ter na priključku avtoceste za Brnik.
–    Bohinjski gorski reševalci so včeraj zaradi lažje poškodbe noge
reševali planinko pri Vodnikovem domu.

***
Prometne  nesreče.  Minuli  dan sta bila v prometnih nesrečah udeležena dva
kolesarja,  v  še treh primerih pa gre pri poškodbah kolesarjev za dogodke.
Na  Orehku  so  policisti  zjutraj obravnavali trčenje med voznico osebnega
avtomobila  in  otrokom  kolesarjem.  Otrok  je  obvozil avtobus in trčil z
voznico.   Nastala   je  samo  materialna  škoda.  V  Trbojah  pa  sta  med
prehitevanjem  trčila  dva  kolesarja.  Oba  sta  lažje  poškodovana. Poleg
prometnih  nesreč  so  policisti  obravnavali  še  tri  dogodke  z udeležbo
kolesarjev.  V  Grabčah  je  včeraj  kolesar  padel  pri stopanju s kolesa.
Zdrsnil  je na kamnu in se po prvih podatkih huje poškodoval. V Šenčurju je
na  športni  stezi  s  kolesom padel otrok in se poškodoval. V Kranju pa je
kolesarka  trčila  v  otroka,  ki je nenadoma stopil pred njo. Kolesarji so
ogrožena  skupina  udeležencev,  ki  premalo storijo za svojo varnost. Biti
morajo  bolj pozorni in previdni, prometne površine pa morajo souporabljati
varno.  Upoštevanje prometnih pravil in večja prednost bi veliko pripomogli
k zmanjševanju tveganj zanje.

***
Kriminaliteta. Na Cesti maršala Tita na Jesenicah je bila pri vlomu v
objekt odtujena blagajna. V kampu na Bledu je bilo odtujeno električno
kolo. Kolo je bilo odtujeno tudi v Kranju. Lastnica ga je pustila
priklenjenega na igrišču na Ulici Nikole Tesle. Gre za kolo znamke Genesis.
Na Ulici heroja Verdnika na Jesenicah pa je storilec poškodoval vhodna
vrata na objektu.

***
Tatvine  koles.  Kranjski  policisti  so  ta  teden  oškodovancem  vrnili 6
ukradenih  koles.  Najdena  so  bila  na  območju  Medvod.  Za pet koles so
ugotovili,  da  so  bila  od  začetka  tega meseca odtujena v Kranju, eno v
Medvodah,  za  še  eno  kolo  pa iščejo lastnika in ugotavljajo okoliščine.
Kolesa  so  bila  odtujena  pred  osnovnimi  šolami, iz garaže, dvorišča in
igrišča.  Glede  na zbrana obvestila so bila varovana z verigami, ki jih je
storilec  ali več storilcev pretrgalo z orodjem. Za eno dejanje obravnavajo
eno osebo, za ostale primere pa še zbirajo obvestila.

Če  morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden. Zaklenite ga z
dobro  ključavnico,  saj  ključavnice slabše kakovosti za tatove koles niso
nobena  ovira.  Boljše  ključavnice  storilcu  vzamejo  več časa, čas pa je
tisto,  ki  ga  ima  storilec  malo,  ker  želi  biti neopažen. Kolo naj bo
pritrjeno  na  stabilen  predmet.  Imejte  tudi  podrobne podatke o kolesu,
številko okvirja kolesa in fotografijo.

Vir: sej veste
Naslovna fotka: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
2 min read
3 min read