web analytics
23. oktobra, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Podvizejte se: klopca bo zasedena

Ravno v ponedeljek zjutraj smo poročali o nenavadnem navdušenju določenih prebivalcev Slovenije – kakor je zapisala neka bralka: morostarjev – nad kraji iz tudi tega članka (če si odmevnega prispevka niste pogledali, vas nanj spomnimo tule: KLIK), evo … pa se ponovno mudimo v tistih koncih …

V Kranjski Gori so namreč pred dnevi poskrbeli za novo atrakcijo: odprli so nov viseči most v Babi. Ob tem so domorodci izdali naslednje Sporočilo za javnost:

Most je tisto, kar združuje, povezuje to, kar je oddaljeno. Povezuje dva bregova reke, zemeljski in nebeški svet. Graditi most pomeni vzpostaviti povezavo, ustvarjati vezi, utreti pot, po kateri lahko hodimo. Z novim visečim mostom »v Babi« bomo ponovno vzpostavili pešpot med Kranjsko Goro in območjem Jasne brez, da bi se sprehajali ob prometni Vršiški cesti.

Območje jezera Jasna je bilo že od nekdaj priljubljeno zbirališče, še iz časa letoviščarstva. Domačini, postavni mladeniči, ki so v dopoldanskem času upravljali različne vrste del so se ob večerih »ugvantali« in se odšli zabavat v Jasno, kjer je za dobro vzdušje skrbela živa glasba. Pogostokrat se je zgodilo, da so kakšno dekle »letoviščarko« odpeljali na območje v bližini novo postavljenega visečega mostu tako imenovano klopco ljubezni in ji kaj prijetnega šepetali na uho ter se tako umaknili pred radovednimi pogledi domačinov in ostalih obiskovalcev. Tako se je tega območja prijelo ime »Ostrvu ljubavi«.

Vir fotografije: KLIK

Z otvoritvijo visečega mostu »v Babi« nekako ponovno oživljamo to območje. Tibetantska vrv namreč povezuje sprehajalno pot po osamelcu v zaplavnem prostoru hudournika, imenovanem tudi Baba z obstoječo potjo na strmi levi brežini hudournika.

Še nekaj tehničnih podatkov o visečem mostu:

Razpon tibetantske vrvi znaša 30 m in poves 1,4 m

Na obeh brežinah je most sidran s pomočjo pasovnih sider

Gradnja se je začela novembra 2020, končala pa junija 2021

Izvajalo jo je podjetje Kaskader d.o.o. iz Idrije

Investicija je znašala cca 38.500 EUR brez DDV

No tako, zdaj veste. Medtem, ko se v nekaterih bližnjih občinah “nič ne da”, v mali gorenjski vasici zavihajo rokave, pljunejo v dlani in … ekola – most visi. Zato pa: pot pod noge … eee … podvizat se, klopca bo ceu cajt zasedena 😉 

———-
Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir informacij: Turizem Kranjska Gora
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements