Delite:

Gorenjski  operativno  komunikacijski  center  je  danes  od 10. do 18. ure zaradi  posledic močnega vetra sprejel večje število nujnih klicev za okoli 45 interventnih dogodkov. Še več dogodkov so obravnavali gasilci na samem območju Mestne občine Kranj, kjer so bile po do sedaj pregledanih podatkih intervencije tudi najbolj številčne. Največ klicev se je dotikalo podrtih dreves čez ceste, odkrivanja streh, odnašanja reklamnih panojev ter poškodovanja prometnih signalizacij, vozil ter streh objektov.

V enem od primerov je veter dvignil celotno vrtno lopo, ki jo je odneslo v mimovozeče vozilo. V drugem primeru se je drevo podrlo na daljnovod in čez železniško progo.

Škoda na vozilih

V nekaj primerih so se zaradi vetra zgodile manjše prometne nesreče, več pa je bilo primerov, ko je zaradi podrtega drevja nastala škoda na parkiranih vozilih. Po do sedaj znanih podatkih, je poškodovanih preko 30 vozil, največ na Golniku, kjer je podrto drevje po prvih podatkih poškodovalo okoli 10 vozil. Prav tako okoli 10 vozil je zaradi odpadanja materiala s strehe poškodovanih tudi na parkirišču pri trgovskem centru na Planini v Kranju. Še dodatnih 7 vozil so podrta drevesa poškodovala na enem od parkirišč na Brniku, podatki pa še prihajajo.

Evakuirani ljudje iz gimnazije, trgovskega centra, dijaškega doma ter fakultete na Zlatem Polju

Na Kidričevi cesti v Kranju je veter odkril večjo površino strehe na gimnaziji, na trgovskem centru na Planini v Kranju pa so s strehe začele odpadati kovinske plošče. Iz obeh omenjenih objektov je bilo potrebno evakuirati ljudi. Enako velja tudi za dijaški dom ter sosednjo fakulteto na Zlatem Polju.

Zaprte številne ceste

Zaradi podrtega drevja so bile zaprte tudi številke ceste. Trenutne (18.20) zapore so še na cesti Šenčur – Britof, Škofjeloška cesta pri tovarni Sava in dovozne ceste do Planeta Tuš v Kranju. Avtocesta je trenutno normalno prevozna.

Cesta Tupaliče – Jezersko bo do nadaljnjega zaprta zaradi podrtega drevja. Razmere so take, da odstranitev drevja trenutno ni mogoča.

Na cestah je veliko listja in vej. Vozniki zmanjšajte hitrost in bodite pozorni ter zelo previdni!

Po do sedaj znanih podatkih v vetrni ujmi ni bil nihče telesno poškodovan.

POZOR!

Kdor nima nujnih opravkov, naj do umiritve razmer ostane na varnem doma. Zadrževanje na prostem je nevarno, saj še vedno lahko pride do dogodkov, ki bi bili podobni zgoraj opisanim. Prebivalce policisti pozivajo tudi, naj ne hodijo na mesta intervencij in naj se izogibajo vsakršnim ravnanjem, ki bi morebiti lahko ogrožala njih ali koga drugega.
Opozorila naj ljudje vzamejo resno!

Zaradi velikega števila dogodkov, policisti prednostno najprej opravljajo najbolj nujne naloge. Kdor je klical na interventno številko 113 z ne-nujno prijavo, jo bodo policisti obravnavali kasneje. Prosijo za razumevanje.

Vir informacij: mag. Bojan Kos, PU Kranj
Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Delite:
Advertisements