web analytics
28. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Plavžarska sramota!

Pišem: Marko LUKAN

Jesenice vedno bolj postajajo plakatno mesto. Saj se sliši šaljivo, ampak … Pred časom so se pojavili sovražni plakati na temo Tukaj je Slovenija (KLIK na zadevni članek).

Sam plakat je dvignil precej prahu, tudi nekaj pritlehnih komentarjev ter nekaj takih, ki človeku vseeno ohranjajo vero v osnovne človeške vrline: razum, nesovraštvo, pripravljenost na pomoč …

Omenjanje slovenskega jezika na skrpucalu, kjer je prav omenjeni jezik nepopoln, je ironija samo po sebi. Ampak saj sovražni govor tako običajno nima nobenega drugega cilja, kakor ustvarjanje sovraštva; za kaj takega pa v vsakem primeru vedno najde “odjemalce” pri ljudeh, ki niso ravno izobraženi in na take malenkosti, kakor je pravilna raba jezika, pač preprosto niso pozorni. Svoj fokus pač usmerijo v sovraštvo, ostalo je manj pomembno …

Če vprašate mene, je bila v nebo vpijoča takrat ne-reakcija iz vrhov lokalnih političnih struktur. Vsaj neka simbolična obsodba take “akcije” bi bila gotovo dobrodošla, ampak … to je pač le moje mnenje. 

Aja, preden pozabimo: v spomin sicer pride tudi žaljiv napis na vhodnih vratih enega izmed županskih kandidatov v predvolilnem času, o čemer pa na tem mestu ne bi razpravljali.

Ampak zakaj sploh znova vlečemo te stvari na plano? Ker se je znova pojavila plakatna akcija na Jesenicah!

Iz očitnih razlogov jo lahko poimenujemo Plavžarska sramota.

Prvi pogled na sam plakat da videti, da so na njem predstavniki praktično prav vseh v občinskem svetu zastopanih partij. Kaj to pomeni? To pomeni lahko najbrž dvoje: 

1. plakat je prišel iz vrst ene izmed na plakatu “udeleženih” strank, saj avtorji niso želeli biti izvzeti; na ta način bi namreč sami nase pokazali s prstom
2. nekdo, neka skupina, neko interesno združenje, je nezadovoljno z delom prav vseh svetnikov iz različnih strank

Glede na to, da so se na spletu že pojavila – zlonamerna, ali ne – mnenja o predstavah in rezultatih novega župana v času, odkar je zasedel županski stolček, se krog okrog njega ponuja sam po sebi. Zakaj? Ker je v predvolilnem času gospod Račič dal neke obljube, ki jih sedaj – očitno zaradi premajhne podpore med občinskimi svetniki – ne more izpolniti. No, jih ne more, ali pa o njih sploh še niso razpravljali. S tega vidika, bi lahko on sam, ali ljudje okrog njega, bili nezadovoljni s svetniki …

Župan je sicer dolgo odlašal s postavitvijo osnov za delovanje v aktualnem mandatu, a v zadnjem času se je v tej smeri vseeno nekaj premaknilo. Težko je verjeti, da bi bila opcija “okrog župana” odgovorna za tokratno plakatno akcijo, kljub omenjenim težavam pri izpolnjevanju obljub. Ena izmed teh je bila, kakor je že nekajkrat izpostavil – menda odhajajoči – predsednik hokejskega društva, obljuba o pomoči lokalnemu hokejskemu društvu.

In to je iztočnica za novo skupino osumljenih. Krog okrog hokejskega kluba. Takole – po neki logiki – bi človek prej pripisal plakatno akcijo morda kakim navijačem, ki jim je seveda v interesu, da hokejski klub živi in dela dalje. A pomanjkanje volje za denarno pomoč s strani občine ima tudi neko logiko: prvič po veljavni zakonodaji Občina sploh NE SME financirati na ta način športnega društva, drugič pa, če se bi že našel nek način, je treba jasno in glasno povedati, od kod, iz katerih postavk, bodo sredstva odvzeta v občinskem proračunu ter kako in točno komu ter za kak namen bodo dodeljena.

Kakor rečeno, pa do teh razprav v občinskem svetu sploh še ni prišlo, vsaj sodeč po javno objavljenih podatkih s sej občinskega sveta. 

Ampak pustimo neosnovanim teorijam in domišljiji prosto pot za plovbo po lokalnih forumih in gostilnah. Poklicali smo nekaj akterjev lokalne politike (tistih, katerih telefonske številke so v našem imeniku) in jih povprašali za mnenje o aktualni plakatni aferi:

Blaž RAČIČ, župan Jesenic

V demokraciji je tako, da določene ljudi izvolimo in jim zaupamo, da predstavljajo tudi naš glas v mandatu, za katerega smo jih pomagali izvoliti. Sam nimam z nobeno izmed političnih grupacij v občinskem svetu kakega načelnega problema, četudi se kdaj v kaki zadevi ne strinjamo. Iz kroga blizu meni, suvereno trdim, tokratna plakatna afera seveda ni prišla. Kaj takega se mi zdi popolnoma nepojmljivo! Ni ulica mesto, kjer bi lahko zadeve reševali, niti niso to kaki lažni profili na spletu. Avtorju plakata pa sporočam: pridi do nas, pokaži se, izpostavi svoj problem ali vprašanje in skupaj bomo skušali najti rešitev!

————————————————–

 

Veronika Vidmar, ZBJ

Očitno rešujemo reči na nepravi način. Plakate sem ob priliki sprehoda skozi mesto tudi sama opazila, a vendar jim nisem namenila prave pozornosti. Če sem še bolj natančna: sploh nisem zaznala, da se na njih pojavljam tudi sama.

Pravim pa tako: nekatere zadeve žal niso v moči občinskega sveta. Ne vem, zakaj bi nekdo s prstom kazal na nas. Če so kake obljube neizpolnjene, je treba poiskati krivca za to, verjetno pa za vsako tako obstaja tudi kak konkreten razlog. Trdim, da seveda avtor plakata ne prihaja iz kroga članov in simpatizerjev liste Za boljše Jesenice.

————————————————–

Miha REBOLJ, SMC

Za zadevo prvič slišim od vas. Saj praktično ne vem, kako bi vse skupaj komentiral. Niti ne vem, kdo bi imel interes, da kaj takega lepi po mestu. Na plakatu smo namreč člani različnih strank in … kakor ga gledam, ne vidim nobene vzorčno-posledične povezave. Celo to hitro opazim, da nismo vsi ljudje, ki smo na fotografijah, dejansko doma na Plavžu.

Težko karkoli pametnega povem na to temo, razen, da brez osnov in poznavanja zadev ni primerno izražati svojega nezadovoljstva na tak način.

————————————————–

Almin Gorinjac, LMŠ

Kdorkoli je avtor tega plakata, bi ga pozval, naj pove razloge zanj, da bi sploh lahko razumel njegov smisel, ali kritiko. Če je tako kritičen do našega dela, ali pa do mene osebno, bi mu ponudil svoje mesto v občinskem svetu. Sam sem v tem mandatu nov član v svetu, eden izmed osemindvajsetih, ki tvorijo glasovalni stroj. Le-ta ni tako agilen, kot bi si želel sam, zaradi tega nekatere odločitve trajajo dlje. Zdi se mi, da nekateri pretirano kritično ocenjujejo naše delo, ne da bi bili o zadevah dovolj informirani. Ne moremo namreč vsega vedeti in izpeljati takoj. To je podobno, kakor bi nekdo od novorojenega otroka že v prvem letu zahteval da hodi, čeprav za hojo še ni zmožen.

Sicer pa, če je plakat anonimen … rekel bi, da je v vsakem primeru delo nekoga, ki ni dovolj informiran. Ali pa tudi ni dovolj zrel. S plakatom izkazan izbruh sovraštva, brez jasno izraženega smisla, kaže na pomanjkanje informacij, ali celo na določene frustracije, ki jih ne gre pripisati ravnanju zrele osebnosti. Plakatu ne bi dajal pretirane pozornosti, kajti neznani avtor najbrž želi prav to. 

————————————————–

Maja Križnar, SDS

Ocenjujem, da je plakat delo ljudi, zbranih v krogu okrog župana. Zakaj kaže s prstom na nas, občinske svetnike? On je tisti, ki je dal neke obljube, pa jih nikoli ni izpolnil. Ene stvari ni izpeljal! Normalno je, da smo ga “rušili” na sejah, če se tako izrazim. Najprej bi izpostavila hokej. Šušljalo se je o nekem dolgu v višini 130.000 EUR, Občina pa naj bi pomagala s 50.000 evri. Od kod, vas vprašam. Sicer pa sam župan uradno s to temo nikoli ni prišel na plano, ker ve, da ne bo imel podpore.

Potem je tu tudi vprašanje sredstev za gospo Hering, če nekoliko poenostavim. Tudi sama se strinjam, da je obveščanje javnosti pomemben segment delovanja. A način, kakršnega si je zamislil župan, preprosto ni pravi. Zato smo glasovali, da sredstva, ki jih je namenil za delovanje časopisa, prerazporedimo za nakup oken na osnovni šoli Koroška Bela. Tudi sama sem mama in … tako se mi zdi bolj prav.

Ne nazadnje pa je tu še vprašanje deponije Mala Mežakla. Župan je želel postaviti neko komisijo, sestavljeno iz občinskih svetnikov. Kaj pa naj bi bile pristojnosti take komisije, vas vprašam!? Delanje nekih zabeležk je po mojem videnju mlatenje prazne slame ter prelaganje odgovornosti na ramena tovrstne komisije. Zato smo bili proti!

————————————————–

Alma REKIĆ, Levica

Lepljenje tovrstnih plakatov je žaljivo in nedopustno. Se pa vendarle sprašujem, ali je razlog zanje le neizpolnjevanje obljub, ki so bile dane s strani sedanjega župana ter kazanje s prstom zaradi tega, ker le-teh ne zna realizirati in bi odgovornost preprosto rad preložil na občinski svet.

Je pa res: tisti, ki so avtorji tega plakata, bi morali govoriti z vsemi ostalimi deležniki. Vse točke dnevnega reda sej občinskega sveta so objavljene, vse seje se snemajo. Vse je evidentirano in smatram, da se odgovornost za tuja dejanja ne sme tako pritlehno prelagati na druge, pa kdorkoli je pač že avtor te zadeve.

Ni vse zlato, kar se sveti. Včasih je treba spraskati površino in videti kaj se nahaja znotraj!

————————————————–

Vera Pintar, SD

Sporočilnost tega plakata me močno bega. Kaj je njegov namen? Je to morda hokej? Če pa govorimo o Plavžu, je mogoče le vprašanje deponije na Mali Mežakli. Le-to je sicer res naloga občinskega sveta, ampak … treba se je je lotiti na pravi način. 

Če govorimo o hokeju, potem občinski svetniki seveda nismo pravi naslov. Prav vseh problemov pa občinski svet ne more reševati. Naj jih rešujejo tisti, ki so jih zakuhali! 

Kar se samega župana tiče: obnaša se, kakor bi se Občina “rodila” tistega dne, ko se je on vselil v župansko pisarno. Sprejeti so določeni dokumenti, Občina ima določene prioritete. Saj razumem, da ima novi župan pa morda drugačne, a … v želji po spremembah bi se pač moral držati določenih postopkov. Le-teh pa župan ne spoštuje, potem pa naleti na težave pri svojem delu. S tem v zvezi bi omenila recimo njegov fiasko pri dodeljevanju sredstev za urednico mnenjske strani v lokalnem časopisu. Kaj dosti več pa ne morem komentirati, saj župan v slabe pol leta dejansko ni naredil še ničesar otipljivega …

————————————————–

Jaka Drešček, Red Steelers Ultras

Menim, da v mestu ne želimo, da nam hokej še enkrat propade. Zato dam prav tistemu, ki je avtor teh plakatov. Občinski svetniki namreč po mojih informacijah predstavljajo oviro na poti do tega, da bi se občina bolj dejavno vključila v problem podpore jeseniškemu hokeju.

————————————————–

Kar nekaj zanimivih mnenj je bilo prebrati, mar ne, dragi bralci Jeseničana? Kako pa vi gledate na celotno zadevo? kako gledate na probleme, ki so jih izpostavili nekateri na’i sogovorci?


(Visited 15 times, 1 visits today)