web analytics
12. junija, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Piknik plac za čebele!!!

V mesecu maju obeležujemo svetovni dan čebel. S posebno akcijo so marljivim delavkam letos priskočili na pomoč v Občini Medvode.  Akcijo osveščanja pomena pozne košnje za čebele so tako poimenovali Piknik prostor za čebele.

Z akcijo želijo opozoriti na neizmeren pomen čebel, ki z opraševanjem rastlin zagotavljajo hrano ljudem, s svojimi pridelki pa skrbijo tudi za naše zdravje. S kasnejšo košnjo opozarjajo na pomen travniških rastlin, ki dajejo hrano čebelam in drugim opraševalcem.
Režijski obrat Občine Medvode, ki skrbi za vzdrževanje večine javnih površin v občini, je na nekatere travnike in v parke že postavil table z motivom čebele, ki opozarjajo na pomen čebel; le-tem letos zaradi spomladanske pozebe še posebej primanjkuje kvalitetne hrane. Na dotičnih travnikih bodo s prvo košnjo počakali toliko časa, da bodo cvetlice odcvetele. Pri tem je še posebej pomembna “vloga” regrata, ki izdatno medi.
Ženska zabavna majica BOO BEES v 16 različnih barvah
€6,34 – 7,16 €10,56 – 11,94 (-40%)
S to simbolično gesto želijo v Medvodah tudi lastnike drugih travnikov spodbuditi k temu, da tudi oni del površin namenijo paši za čebele. Kakor zatrjujejo na Občini, pri urejanju novih parkov in javnih površin zadnja leta velik poudarek namenjajo zasajanju medonosnih rastlin in dreves, v prihodnjem letu pa načrtujejo tudi razširitev akcije s sejanjem medovitega travniškega cvetja na javnih površinah.
Na področju občine Medvode je sicer veliko aktivnih čebelarjev, združenih v Občinsko čebelarsko društvo Medvode. Po čebelarskem svetu je dobro ime kraja ponesel tudi že pokojni častni občan Medvod Alojz Bukovšek; le-ta je veljal za svetovno znanega vzreditelja čebeljih matic. Občina Medvode pa od leta 2018 vsakemu novorojencu ob rojstvu podari tudi sadiko avtohtonega medovitega drevesa.
V preteklih dneh so v Medvodah tudi na novo uredili in zasadili travnik med Gorenjsko cesto in železniško progo. Planiranju območja je sledila zasaditev 25 novih dreves (13 hrastov, 5 vrb in 7 gabrov) in različnega grmičevja. Pri tem so sledili rdeči niti urbanih zasaditev, ki jih izvajajo zadnja leta. Drevesa, ki jih zasajajo v urbanem mestnem središču skrbijo za nižanje temperatur, čiščenje zraka, blaženje hrupa, prestrezanje padavin ter seveda lepši videz samega kraja. 
Z različnimi akcijami in aktivnostmi v Medvodah sledijo t.i. trajnostnemu razvoju skupnosti s katerim se med drugim trudijo tudi ohranjati ter večati biodiverziteto, hkrati pa zmanjševati ogljični odtis. Vse občanke in občane ob tem vabijo, da se tovrstnim aktivnostim pridružijo, pa najsi bo s kasnejšo košnjo travnikov ali pa z zasajanjem novih rastlin.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: Matej OSOLNIK, Občina Medvode

Advertisements