Delite:

S tole gorensko špraho mamo vedno težave in pomisleke, kdr mormo poročat o kšnh neprijetnh stvareh. Pa sej je tko – vse te, kso pršle do ns s strani Regijzga centra za obveščane, alpa od polcajev, so v glavnm neprijetne. In to vzamemo v am. Ampak … kadar gre pa za izgubo živlen … sej ns zastopte?

Nš namen je podat določene novice mau drgač. Nkol pa bit žaljiw! In tem, kjih mormo omenat v tko žalostnh trenutkh … sporočamo naša globoka sožalja. Kr se tiče materjalnh nasreč, jh pa obarvamo včas mejhn z ironijo, sarkazmom, alpa pač preprost s ščepcem zajebancije. Nkol pa škodoželn. Upamo, da nm to kdo na zamer.

Skratka …

Pihaw je kukr pr norcah. Sej tega vm ni treba govort ane, xsmo se vsi mogl držat za gredence. Pa vsen – mamo poročiw, da je veter dau vetra u stoth občinah po držav. Sej ne, da ns za druge na briga, ampak mi se pač fokusiramo na Gorensko. Evo, uni k te zadeve cahnajo, so včerej zabeležl kr 370 dogodkov, večino od nih provzaprov na Gorenskm. Vetr je podirow drevje, pa telegraf in štrom štange in lupu kritine s streh. Mrske je bla zarad tega motena tut oskrba s štromom, zarad enga kratga stika je pa tut zagorew. Ves podrt drevje je marske naredu štalo na cest, tut nekej avtov je blo ornk poškodvanh. Sej smo vm o tem pisal kr dost že včerej. Na Regijskmu centru za obveščane pravjo, da je blo treba aktivirat gasilce iz 170 enot.

Za zdej mamo z Gorenske sam tele podatke (ampak podrobnosti sledijo še dons): gasilci so mogl odstranjevt drevesa na cest Praše – Meja (občina Kran), pa v Lahovčah in Vašc. U Kranu, kukr smo poročal že včerej, je frdaman vetr odkril kr nekj stavb in tle govoremo tko o stanvanskh, kukr poslovnh, večstanvanskh in kdo ve kašnh stavbah še.

Kr se tiče “rednh” – ne z vetram povezanh – novic, loh povemo edin tele dve:

  • žow se je ob 7.48 pr delu v gmajn u Straž pr Moravčah smrtno ponesreču en golcvar; ke so šli reševalci od GRS Kamnk, ponesrečenga prenesl do furgona in obvestil pristojne službe
  • zvečer so pa v Predvoru u ulc Šiška gorele saje. Sej veste ke – v rajfnku. Prostovoln gasilci s Predvora so to pogasil, spucal tuljave in vse skp pregledal s termo … uno kamero in lastniku zabičal, da nima kej kurt, dokler zadev na spedena rajfnkeler

Drgač bojo pa podrobnosti o včerejšni vetrni katastrofi dons še sledile.

Preverte našo stran vsake tolk cajta … 😉
———-

Prevodi – originalna sporočila

Močan veter je včeraj preko dne ter v večernih in nočnih urah prizadel območja stotih občin po
celotni državi. Po do sedaj zbranih podatkih so odgovorni zabeležili 370 dogodkov, od tega največ na
območjih občin na Gorenjskem. Veter je podiral drevje, drogove telefonije ter elektrodistribucije
in odkrival ostrešja objektov. Posledično je bila ponekod motena oskrba z električno energijo, v
enem primeru pa je zaradi kratkega stika v okolici daljnovoda tudi zagorelo. Zaradi podrtega
drevja je bil na nekaj cestnih relacijah oviran promet ter poškodovanih nekaj osebnih vozil. Za
sanacijo posledic so bili aktivirani gasilci iz 170 enot.

Kar se tiče Gorenjske, so po do sedaj izbranih podatkih gasilci odstranjevali podrta drevesa v večjem obsegu na cesti Praše – Meja v občini Kranj, v naselju Lahovče v občini Cerklje na Gorenjskem, v naselju Vašca v občini Cerklje na Gorenjskem. 

V občini Kranj je veter odkril več streh na stanovanjskih, poslovnih, gospodarskih in večstanovanjskih objektih.

Ob 7.48 se je v naselju Straža pri Moravčah, občina Moravče, v gozdu pri podiranju dreves
smrtno poškodoval občan. Reševalci GRS Kamnik so pokojnika prenesli iz težko dostopnega
območja do pogrebnega vozila. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 22.03 so v ulici Šiška v Preddvoru gorele saje v dimniku. Gasilci PGD Preddvor so pogasili požar, očistili dimno tuljavo, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Delite:
Advertisements