web analytics
27 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

V začetku novega šolskega leta so vse tri tržiške osnovne šoli pristopile k izvedbi projekta PEŠBUS. Gre za organiziran, aktiven prihod učencev v šolo po začrtanih peš poteh in stalnem urniku. Aktivna pot v šolo je pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj. Otroci, ki v šolo prihajajo aktivno, med drugim tudi lažje sledijo pouku.

Organizirano pešačenje v šolo prinaša kar nekaj prednosti. Učenci, ki v šolo hodijo peš, so v povprečju vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo. Pešbus spodbuja osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.

Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.

Pešbus razbremeni starše, ki tako otroke v šolo pospremijo samo ob določenih dnevih, ne pa vsak dan. Če otroci v šolo pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, s tem pa posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.

S spremljanjem Pešbusa lahko starši in stari starši pridobijo nekaj kakovostnega časa za preživljanje s svojim otrokom ali vnukom ter tudi sami naredijo nekaj za svoje zdravje.

Še več o programu Aktivno v šolo in akciji Pešbus si lahko preberete na spletni strani aktivnovsolo.si.

Vir: Agencija Media Butik

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
5 min read
1 min read