web analytics

Parkirni prostori

Delite:

Včeraj se je – poleg debate o ne-obveščanju v zvezi z nesrečnim dogodkom na kopališču na Ukovi, o katerem smo danes že poročali (KLIK) – na spletnem socialnem omrežju Facebook pojavil tudi zapis našega bralca, ki je ravno tako sprožil kar nekaj zanimanja. Tema. težave pri parkiranju za lastnike gospodarskih vozil. V mestu gre za akutno pomanjkanje parkirnih mest, mali obrtniki pa imajo s tem še posebej hude probleme, kakor bo razvidno iz nadaljevanja teksta.

Z zadevo smo se nekoliko ukvarjali in dopoldan posredovali naslednji dopis na Občino Jesenice:

Pozdravljeni.

Na spletnem socialnem omrežju, ki pokrova spletno stran www.jeseničan.si se je razvnela debata pod vpisom enega od bralcev, ki Vam ga v nadaljevanju kar pošiljamo v surovi obliki:
_____________________

 pozdravljeni vsi na tej strani…sem relativno “nov” jeseničan, čeprav družina in sorodstvo živi tu nekaj desetletij…
rad bi poudaril skrito dejstvo, ki se nanaša na nas, male podjetnike, ki se preživljamo in plačujemo vse dajatve, tudi občini, s prevozništvom. vsi nismo veliki, s svojim obširnim voznim parkom in parkiriščem v lasti, ampak veliko nas je, ki imamo samo en kombi…
in tu nastane težava – kam z njim?
pred stavbo kjer živimo nam ne dovolijo parkiranje, na javnih površinah nam grozijo z redarji, ker motimo…..
a res ni možno v občini dobiti prostora, kjer bi občasno pustili svoja vozila brez strahu in groženj?
saj smo večinoma na poti…tisti dan ali dva, res ne bi smel biti problem….
_____________________

Bralci so ponudili kar precej mnenj, ena gospa je celo trdila, da se je na Občini izpogajala o parkirnem mestu. Najlažje boste zadevo sledili na Facebooku:

https://www.facebook.com/Jesenican.si/posts/2311620205754634?comment_id=2312099595706695&reply_comment_id=2312259162357405&notif_id=1564085002504748&notif_t=feed_comment

Vas pa prosimo, če nam lahko ponudite ustrezna pojasnila in odgovore.

________________________________________

Prispel je naslednji odgovor:

Po prebrani objavi in komentarjih, ki sicer nudijo premalo informacij za bolj natančen odgovor, vam podajamo naslednje pojasnilo:

Včasih je bilo parkiranje na Carinsko špedicijskem platoju res možno za večje tovornjake, za katere je veljala prepoved vstopa v mesto, vendar pa to že dlje časa ni več možno, kajti del parkirišča zasedajo avtošole, na preostalem delu pa se je začela gradnja regijskega gasilskega vadbenega poligona. Če je kombi registriran kot tovorno vozilo, drži tudi trditev komentatorjev, da Medobčinski inšpektorat in redarstvo lahko kaznuje lastnike le-teh, če je lastnik vozilo parkiral na javnih prometnih površinah (če gre za prejeto prijavo – vpis namreč omenja prijavo s strani bližnjih stanovalcev – redarji oziroma inšpektorji morajo odreagirati). 12. člen odloka o ureditvi cestnega prometa v občini Jesenice namreč prepoveduje parkiranje tovornih vozil in avtobusov na javnih prometnih površinah. Pristojni organ lahko sicer izjemoma, na prošnjo stranke, z odločbo dovoli in določi pogoje za parkiranje tovornih vozil in avtobusov na takšnih površinah, če stranka za to izkaže upravičen interes in če to ne ovira drugih udeležencev v cestnem prometu in če je glede na tehnične lastnosti površine to dopustno. Če vaš bralec oziroma avtor vpisa meni, da ta pogoj izpolnjuje, predlagamo, da se obrne na Občino Jesenice, kjer bomo preverili dane možnosti.

Kar pa se tiče komentarja bralke, za katero pišete, da trdi, da si je na Občini »izpogajala« parkirno mesto (njen originalni komentar sicer omenja Upravno enoto, ne Občino), tudi v tem primeru žal ne poznamo podrobnejših informacij, s katero bi vam lahko ponudili bolj točen odgovor. Sklepamo pa, da bi v njenem primeru (ker omenja UE) lahko šlo za izdajo parkirne karte za invalide s strani UE. V tem primeru namreč Občina Jesenice lahko na podlagi vloge in vsaj 50 % soglasja vseh etažnih lastnikov vriše parkirno mesto, namenjeno invalidom (vendar ne ekskluzivno za enega imetnika parkirne karte za invalide, temveč kateregakoli voznika vozila, ki svoj status izkaže z omenjeno karto). Če gre za drugačen primer, nam okoliščine žal niso znane in jih z danimi informacijami ne moremo pojasniti. Občina Jesenice sicer ekskluzivne pravice za parkiranje na javnih površinah ne podeljuje niti parkirnih mest ne prodaja. 

Upamo, da smo vsaj v splošnem uspeli pojasniti omenjeno zadevo, v kolikor pa ima kdo od bralcev bolj konkretno vprašanje, pa predlagamo, da se obrne neposredno na Občino Jesenice, kjer mu bomo lahko na podlagi vseh potrebnih informacij ustrezno odgovorili. 

________________________________________

Odgovornim se za hiter odgovor zahvaljujemo. Upamo, da je komu tudi pomagal. Sicer pa – kakor je zapisala že ena od komentatork – veseli visok nivo komentiranja dotične zadeve. Če kake nejasnosti kljub vsemu še obstajajo, pa kar pogumno – občinske službe, ne tiste na Občini, ne tiste na Upravni enoti, ne grizejo 😉

Naslovna fotografija: KLIK


Delite:

One thought on “Parkirni prostori

  1. Korekten odgovor, toda po njemu sodeč, na Jesenicah nikjer na javnih prometnih površinah ni dovoljeno parkiranje vsem vozilom, razen osebnim. Kaj so potem avtodomi parkirani pred občino, tovornjaki parkirani nasproti bencinske na Javorniku, določeni kombiji med jeseniškimi bloki (na Plavžu, recimo)…itd. So ta vozila na privatnih zemljiščih? Kako si občinski uradniki predstavljate, kje bomo puščali svoja vozila – osnovna sredstva za izvajanje dejavnosti, če še na javnih (upam, da razumete besedo – javno) ne dovolite parkiranja….. zanimivo…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja