web analytics
3. decembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

OZRK RADOVLJICA – aktivnosti prostovoljcev

Bolničarji, prostovoljci in člani ekip za prvo pomoč Območnega združenja RKS Radovljica so tudi del enot Civilne zaščite za prvo pomoč. Konec prejšnjega tedna so prejeli poziv poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije za pomoč medicinskemu osebju na Univerzitetni kliniki Golnik. Na poziv so se odzvali, po začetnem uvajanju na kliniki pa so bili že v petek, 30. oktobra, vključeni v delo na intenzivnem in negovalnih covid oddelkih bolnišnice.

Prostovoljci na Golniku vsak dan skupaj z bolničarji iz drugih gorenjskih območnih združenj Rdečega križa pomagajo medicinskemu osebju predvsem pri negi in hranjenju bolnikov, razkuževanju inventarja, preseljevanju, širjenju oddelkov in drugih delih. Izmene trajajo po osem ur, na izmeni pa so prisotni štirje bolničarji. Koordinator dela bolničarjev Rdečega križa gorenjske regije v Kliniki Golnik je Živa Ozmec iz OZRK Radovljica.

 

Pripadniki enot za prvo pomoč so bolničarji prostovoljci, ki se izobražujejo na sedemdeset urnih tečajih prve pomoči, znanje pa obnavljajo na krajših obnovitvenih tečajih. Tako so seznanjeni z najnovejšimi doktrinarnimi smernicami s področja prve pomoči. Temeljno znanje, ki ga člani enot na tečajih pridobijo, je usmerjeno v preverjanje vitalnih življenjskih funkcij, oživljanje, preprečevanje krvavitev, prepoznavanje nenadnih bolezenskih stanj. Trenutno jih v vrstah Civilne zaščite Slovenije deluje več kot sto.

Prostovoljci OZRK Radovljica sodelujejo tudi z Domom dr. Janka Benedika Radovljica, vsak torek za oskrbovance opravijo nakupe v trgovini in lekarni ter zanje postorijo vse tisto, česar zaradi  trenutne situacije in prepovedi zapuščanja dome ne morejo sami.

Pri RKS Radovljica se odzivajo tudi na stiske ljudi. Pred razglašeno epidemijo so prejeli donacijo zaposlenih v Sportini Bled, zdaj pa jo namenjajo družinam, ki so se zaradi epidemije znašle v stiski. Po telefonu nudijo ljudem tudi laično psihosocialno podporo in informacije o tem, kam se lahko obrnejo, če potrebujejo dodatno pomoč (CSD, Zavod za zaposlovanje, ZPIZ). Zaznavajo tudi močne stiske samostojnih podjetnikov.

Vir: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
5 min read
1 min read