Delite:
V torek, 21.1.2020 so v Muzeju občine Šenčur otvorili letošnjo prvo razstavo. Pripravili so jo v Zavodu V-oglje, ki ga vodita ga. Barba in g. Niko Štemberger Zupan.
 Kdor uživa v ustvarjalnosti in dela z veseljem, ob delu raste in nikoli mu ni dolgčas. In kdor ustvarja ne pozna enoličnosti.
Zavod V-oglje je k tokratni tematski razstavi VAZA povabil vse, ki se ljubiteljsko ali poklicno ukvarjajo s keramiko. In taka skupina ljudi zagotovo ne pozna ne dolgčasa in ne enoličnosti. Tema VAZA, ki je lahko uporabna ali neuporabna, torej takšna, ki je prepoznava, oz. takšna, ki nosi pridih domišljije in izkušenj, je torej delo, ki povezuje dizajn, ustvarjalnost in izkušnje.
V razpisni in izbirni komisiji za izbor del so bili:
  • doc. dr. Ahmet Cuneyt Er, Anadolu Univesity Eskisehir, Turčija
  • Cigdem Onder Er, mag. cer. tech., Anadolu Univesity Eskisehir, Turčija
  • Nikolaj Mašukov, akad. kipar, član Zveze ruskih umetnikov
  • Ivan Skubin, keramik, član IAC/AIC
  • Barba Štembergar Zupan, keramik, vodja Zavoda V-oglje (član IAC/AIC)

V Zavodu V-oglje so bili veseli odziva na razpis. Hvaležni so tudi Studiu za arhitekturno oblikovanje Almaidesign za pripravljenost, da nagradijo enega od razstavljavcev po svoji izbiri. Vsako priznanje in nagrada je dobrodošla. Zavod V-oglje je za nagrado določil denarno nagrado v višini 200 € in vabilo na tridnevno gostovanje na Mednarodnem simpoziju umetniške keramike V-oglje 2020. Na razpis se je prijavilo 51 avtorjev. Na podlagi izbora strokovne komisije na razstavi predstavljajo 36 avtorjev.

Glavno nagrado in gostovanje na Mednarodnem simpoziju umetniške keramike V-oglje je prejela Ivana Petan za njeno delo z naslovom Rob.
Ga.Barba je o nagrajenem delu povedala: 

Delo Ivane Petan lahko ocenimo, da presega standarde preteklosti in se dotika možnosti, ki jo je ponudil razpis, nefunkcionalnosti vaze. Ovalna forma in višina narekujeta na prefinjeno izdelano vazo. Delo brez dna, pa tradicionalnemu poznavanju vaze, odvzame funkcionalnost, ki pa z obrazložitvijo avtorice dopušča možnost, da se delo postavi na zemljo, morda na vrt, kjer bi skulptura lahko delovala kot vaza. Površinska obdelava asociira na tekstilno teksturo in izkazuje avtoričino tenkočutnost in vztrajnost. Torej preteklost ni ovira za prihodnost. Ivani Petan v imenu Zavoda V-oglje in vseh članov komisije iskreno čestitam.

Med nagovorom je ga.Barba povedala še: 
Veseli me, da je Muzej občine Šenčur danes v celoti posvečen keramiki in želim si, da bi se to čim večkrat ponovilo. Sodobna tehnologija neverjetno hitro napreduje in tudi 3D tiskalniki že delajo glinene izdelke. Nam pa nihče ne more vzeti radosti ustvarjanja in pristen stik roke s svežim materialom in pričakovanja v procesu dela vse do dokončnega izdelka. In kot je zapisal že Anton Padovanski: »Živa je govorica, kadar govorijo dela«.

V imenu občine Šenčur je umetnike in obiskovalce nagovoril podžupan Aleš Perič Močnik, ki je izpostavil da se Občina Šenčur iz dneva v dan bolj zaveda, da keramika nekaj pomeni celotni občini in da je zelo ponosen na to, da prepoznavnost občine in samega muzeja zaradi keramike narašča ne samo v Sloveniji temveč tudi izven njenih meja.

Foto: Vili Ulčar / Občina Šenčur
Vir informacij: KLIK

Delite:
Advertisements