Otroci, šola, kriminal(ci) in vse ostalo ... - Gorenjska-online.com
29 oktobra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Otroci, šola, kriminal(ci) in vse ostalo …

Policisti so danes zelo zaposleni. Zato tudi poročilo nekolikanj kasneje. Nekoč je nek slovenski umetnik dejal – policaj je palicaj. Ne vemo, kako bi to komentirali, so pa v preteklih 24 urah na operativno komunikacijski centru v Kranju prejeli:
–    8 obvestil o prometnih nesrečah z materialno škodo;
–    po 3 prijave o kršitvah predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter v zasebnem prostoru;
–    s področja kriminalitete pa prijave sumov kaznivih dejanj vlom.

***
Nasilje. Gorenjski policisti so včeraj obravnavali anonimno prijavo nasilja v družini. Policisti so prijavo preverili in suma glede na zbrana obvestila niso potrdili. Nasilje lahko prijavi žrtev ali priča, s klicem na interventno številko 113 ali na anonimni telefon 080 1200 oziroma preko spleta. Postopek je usmerjen v zaščito žrtve in obravnavo storilca.

***
Dogodki:
–    V Žireh so policisti včeraj obravnavali požar v garaži. Okoliščine kažejo, da je vzrok v električni napeljavi. Nastala je majhna materialna škoda. Tuja krivda je izključena.
–    Prometni policisti so včeraj dopoldan na avtocesti pri Radovljici obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je oplazil kovinsko varovalno ograjo na prehitevalnem pasu. Razlog za dogodek je bil v bolezenskem stanju voznika. V nesreči je nastala materialna škoda.
–    Prometi policisti so danes dopoldan krajši čas merili hitrost na kranjski obvoznici. Omejitev hitrosti je 50 km/h. Nad 66 km/h je vozilo 58 udeležencev. Opozarjamo na upoštevanje prometnih pravil in predvsem na vožnjo znotraj omejitev hitrosti, ki je v kombinaciji z ostalimi dejavniki vožnje tudi najpogostejši razlog za prometne nesreče.

***
Prvi šolski dan. Danes se je začelo novo šolsko leto. Kranjski policisti so predstavitev  za otroke z Mestno občino Kranj pripravili v Podružnični šoli
Besnica.  Otrokom  so razdelili (upoštevana priporočila NIJZ) tudi urnike s policijsko  maskoto in poučno igrico, s katero lahko spoznajo najpogostejše nevarnosti  na  šolski  poti  in  se  naučijo pravilnega vedenja v prometu.

***
Kriminaliteta. V Novi vasi pri Lescah so policisti obravnavali poskus vloma v  stanovanjsko  hišo.  Na  Cesti  maršala  Tita  na  Jesenicah  je  bil iz gostinskega  obrata  odtujen  denar.  Na  Glavnem  trgu v Kranju je neznani storilec  poskušal  vlomiti  v poslovni objekt in poškodoval ključavnico. V Žireh pa  je  storilcu  vlomom  v stanovanjsko hišo uspel. Vlomil je skozi balkonska  vrata.  Odtujen je bil denar in prenosni računalnik. V kolikor v
svojem  okolju  opazite sumljive osebe ali vozila, prosimo, takoj pokličite na interventno številko 113 ali na anonimni telefon 080 1200. Vredne stvari pa doma ustrezno pospravite.

PU Ljubljana

V  Kamniku so neznanci vlomili v gostinski lokal odtujili gotovino. Po prvi oceni je nastalo za okoli 1.400 evrov škode.

Policisti  so  bili  včeraj  obveščeni  o  drzni  tatvini v okolici Medvod. Neznani  storilec  je  na  domu  zamotili oškodovanca s pogovorom o izvedbi gradbenih  del in telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše  odtujili  gotovino  in  tako lastnika oškodoval za več sto evrov.   S kraja  sta se storilca odpeljala s  sivim vozilom daljše izvedbe (verjetno karavan), opis storilca: moška, stara okoli 35 let, temnih kratkih las. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Občanom policisti svetujejo, naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom in naj  jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi “stopijo samo za vogal”, naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo.

Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni  nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila,  govor,  morebitne  posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila).

Če  kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo,  da  takoj  obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, pa lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Voznik in starši, pazite na otroke!

V šole so se vrnili otroci, radovedni, polni pričakovanj. Starši, s svojimi otroci se pogovorite o nevarnostih v prometu. Vsi skupaj, vozniki, starši pa poskrbimo, da bo njihova vsakdanja šolska pot varna. Prilagojena hitrost v naseljih, okolicah šol, stalna pozornost, skrben prevoz otrok mora biti stalnica preko celega leta. Le tako bodo naši otroci varni.

Več nasvetov za otroke in starše: KLIK

Vir informacij: PU Kranj in PU Ljubljana
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements