web analytics
16. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

ONA, TONYA – zgodilo se je na današnji dan

Na današnji dan (7. januarja) leta 1994 je Američanka Tonya Harding osvojila žensko prvenstvo ZDA v umetnostnem drsanju.

Tonya Maxene Price (rojena Harding) se je rodila 12. novembra 1970 v Portlandu, v ameriški zvezni državi Oregon. Je nekdanja ameriška drsalka, upokojena boksarka in osebnost z resničnostnih televizijskih oddaj. Tonyo je vzgajala predvsem mama, ki jo je že v ranem otroštvu – v starosti štirih let – vpisala na tečaj drsanja. Drsati se je naučila sicer že pri treh letih. Večino svojega otroštva je Tonya preživela na treningih, kasneje pa je zaradi drsanja opustila tudi srednjo šolo in se posvetila le še športu.

V ranem otroštvu
Vir: KLIK

V mladosti se je Hardingova ukvarjala tudi z lovom, se poskušala v značilnem ameriškem drag racingu in se od očeta učila avtomobilske mehanike. Delala je marsikaj, vključno s čiščenjem stanovanj, vožnjo tovornjaka in delom v trgovini z vabami, vendar je bil zaradi slabega zdravja pogosto nezaposlena. Njena mati LaVona se je trudila, da bi kot natakarica preživljala družino, hčerine drsalne obleke pa je šivala ročno, saj si jih nista mogli privoščiti. Tonyina starša sta se po 19 letih zakona ločila leta 1987, ko je bila drsalka stara 16 let.

Po vedno boljših rezultatih na ameriških prvenstvih v umetnostnem drsanju med letoma 1986 in 1989 je leta 1989 zmagal na tekmovanju Skate America. Bila je prvakinja ZDA v letih 1991 in 1994 ter druga na svetovnem prvenstvu leta 1991. Naslov ameriške prvakinje za leto 1994 so ji kasneje odvzeli zaradi dogodka, ki ga boste lahko prebrali v nadaljevanju. 16. februarja 1991 si je prislužila priznanje kot prva Američanka, ki ji je na tekmovanju uspelo izvesti t.i. trojni Axel. Za Japonko Midori Ito postala druga ženska v zgodovini, ki ji je to uspelo. Tonya Harding je dvakratna olimpijka in dvakratna prvakinja Skate America.

Na svetovnem prvenstvu marca 1991 je znova uspešno izvedla trojni Axel. Prvenstvo je končala na drugem mestu za sonarodnjakinjo Kristi Yamaguchi in pred veliko tekmico Nancy Kerrigan. Takrat se je prvič v zgodovini ženskih svetovnih prvenstev zgodilo, da je ena država osvojila vsa tri prva mesta.

Na tekmovanju Skate America septembra 1991 je Hardingova zabeležila še tri dosežke, ki so jih k rekordom nagnjeni Američani zabeležili kot – uspelo ji je prvi.  Postala je prva ženska, ki je v kratkem programu dokončala trojni Axel, pa prva ženska, ki je v enem tekmovanju uspešno izvedla dva trojna Axla ter prva, ki je dokončala trojni Axel v kombinaciji z dvojnim toe loopom

Kljub opisanim “rekordom” pa Hardingova po letu 1991 nikoli več ni uspešno izvedla trojnega Axla na kakem uradnem tekmovanju. Njeni rezultati so se počasi začeli slabšati. Aprila 1991 sta se s trenerko Dody Teachman na kratko razšli, a že v juniju istega leta znova začeli s skupnimi treningi. Hardingova je nato v prihajajoči sezoni 1992 v celoti treniral pod vodstvom Teachmanove. Januarja 1992 se je na ameriškem prvenstvu v umetnostnem drsanju uvrstila na tretje mesto, čeprav si je med treningi zvila gleženj, na zimskih olimpijskih igrah februarja 1992 pa je bila četrta. Hardingova se je Teachmanovi dokončno odpovedala 1. marca 1992 in začela trenirati z Diane Rawlinson. Še isti mesec – 29. marca – se je nato na svetovnem prvenstvu uvrstila na šesto mesto. Nekoliko boljši rezultat ji je uspel novembra ’92 na mednarodnem turnirju Skate Canada International, kjer je zasedla četrto mesto. V sezoni 1993 je na ameriškem prvenstvu drsala zelo slabo in se ni uspela uvrstiti v ekipo za nastop na svetovnem prvenstvu.

Januarja 1994 se je Hardingova zapletla v škandal. Tonyin tedanji mož Jeff Gillooly je namreč organiziral napad na tedaj njeno največjo ameriško drsalno tekmico Nancy Kerrigan. Obe drsalki sta nato v februarju 1994 sicer nastopili na zimskih olimpijskih igrah. Kerriganova je tam osvojila srebrno medaljo, Tonya Harding pa je zasedla osmo mesto. 16. marca 1994 je Hardingova z ameriškimi oblastmi sklenila sporazum, v katerem je priznala krivdo zaradi sodelovanja v zaroti proti Kerriganovi in se na ta način izognila kazenskemu pregonu. Zaradi vpletenosti v napad ji je Združenje ameriških umetnostnih drsalcev 30. junija 1994 doživljenjsko prepovedalo sodelovanje na tekmovanjih pod okriljem ameriške zveze.

V začetku tretjega tisočletja je Hardingova zato nastopala kot profesionalna boksarka. Njeno življenje je bilo prikazano v več filmih, dokumentarnih filmih, knjigah in akademskih študijah. Leta 2014 sta bila neodvisno drug od drugega v dveh mesecih predvajana dva televizijska dokumentarna filma o njenem življenju in drsalni karieri (Nancy & Tonya in The Price of Gold). To je navdihnilo Stevena Rogersa, da je leta 2017 ustvaril igrani film I, Tonya (Jaz, Tonya), v katerem je Hardingovo zaigrala Margot Robbie. Leta 2018 je Tonya sodelovala v resničnostnem šovu 26. sezone Dancing with the Stars (Zvezde plešejo), v katerem je končala na tretjem mestu. Leta 2019 je zmagala v 16. sezoni resničnostnega šova Worst Cooks in America: Celebrity Edition (Najslabši kuharji v Ameriki: znane osebnosti).

Harding je v zadnjih letih večkrat javno povedala, da jo je mama pogosto zlorabljala. Izjavila je, da sta do sedmega leta starosti fizično in psihološko nasilje postala reden spremljevalec njenega življenja. Ob neki priložnosti je njena mati LaVona priznala, da je Tonyo na drsališču udarila. Januarja 2018 je Tonyina prijateljica iz otroštva, sicer pa režiserka, Sandra Luckow spregovorila v prid LaVone, ker je menila, da film Jaz, Tonya iz leta 2017 izkrivlja nekatere resnice o značaju drsalkine matere. Režiserka je izjavila, da čeprav je bila Tonyina mama kdaj pa kdaj lahko zelo stroga do svoje hčere, je LaVona sama financirala ves Tonyin trening  ter imela v sebi pri tem “ogromno človečnosti”.

V avtorizirani biografiji The Tonya Tapes iz leta 2008 (ki jo je na osnovi posnetih intervjujev napisala Lynda D. Prouse) je Tonya povedala, da je bila leta 1991 žrtev posilstva nekega znanca. Prav tako naj bi jo njen polbrat Chris Davison večkrat nadlegoval, ko je bila še otrok. V arhivih so našli zapisek policije iz leta 1986, ko je Hardingova poklicala policijo, potem ko jo je Davison spolno nadlegoval in teroriziral. Aretiran je bil, kratek čas pa je preživel v zaporu. Hardingova  je povedala, da so njeni starši ves čas zanikali Davisonovo vedenje ter ji naročili, naj proti njemu ne vloži kazenske ovadbe. Davison je umrl v prometni nesreči leta 1988, ki je nikoli niso raziskali, saj je neznanec, ki se je zaletel v njegov avto, po nesreči pobegnil neznano kam.  3. maja 1994 je Hardingova med intervjujem z Rolondo Watts dejala, da je bila Chris Davison edina oseba v njenem življenju, ki ni vredna odpuščanja in “edina oseba, ki sem jo kdaj sovražila.”

Kaj zapisati ob koncu? Tonya Harding (od leta 2010 v tretjem zakonu Tonya Maxene Price) je očitno kompleksna osebnost, zaznamovana z dogajanji v otroštvu. Težko je tudi trditi, da je bila nesrečna drsalka v resnici žrtev svoje preveč ambiciozne mame, saj vseh podrobnosti nikoli ne bomo poznali. Seveda ne moremo z odobravanjem pisati o napadu na Nancy Kerrigan, najbrž pa se ga po človeški plati da razložiti in menda celo razumeti. Ne zdi se, da bi omenjena junakinja našega današnjega članka iz rubrike Zgodilo se je na današnji dan kdaj našla mir in srečo, kar pa je po burnem življenju najbrž tudi logična posledica. Mi ji vsekakor želimo prav tega – miru in sreče …

Aja, če bi nam morda želeli donirati kako malenkost, da se bomo še naprej lahko trudili za vas, vas spodaj pod sličico simpatičnega pujska, ki si želi kave – čaka en gumbek za … za dobro voljo. Hvala!

Povzeto in prirejeno po: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read