web analytics
23. oktobra, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Ona je tako nenavadna

Na današnji dan leta 1983 – ja, osemintrideset let je že tega – je izšel album nenavadne umetnice po imenu Cynthia Ann Stephanie Lauper Thornton, v svetu popularne glasbe prepoznavne kot preprosto Cyndi Lauper. V svoji nenavadnosti je tudi debitantskemu albumu nadela ime She’s So Unusual (Ona je tako nenavadna).

Vir: KLIK

Cyndi je z drznimi rdečimi frizurami, nenavadnimi oblekami, iztrganimi iz stojal trgovine z rabljenimi vintage oblačili Screaming Mimi’s ter izrazitim Noo Yawk naglasom, ki ga je pozorni poslušalec zaznal skoraj takoj, ko je odprla usta, nemudoma postala velika zvezda. Njena prekipevajoča osebnost je bila primerna trenutku, v katerem je nastajala MTV generacija. Pomagalo je tudi, da so bile pesmi na njenem debitantskem albumu naravnost pisane njeni osebnosti na kožo, pa najsi gre za enega prvih girl-power hitov z naslovom Girls Just Want To Have Fun, trezno realistično balado Time After Time, ali pa sladko sanjavo When You Were Mine, ki jo je prispeval sam Prince

Na naslovnici plošče She’s So Unusual je Lauperjeva posneta med plesom. Fotografijo je posnela slovita fotografinja Annie Leibovitz, Cyndi pa na njej bosa pleše. Pri tem se njeno telo nagiba na eno stran, ena roka pa navidezno beži v nasprotno smer. Pevkin pogled je usmerjen nekam ven s fotografije. Cyndi je namenoma prikazana tako –  kljubovalno izgubljena v svoji glasbi. Zdi se, da ji je v resnici vseeno, kdo jo opazuje in ali ga/jo bo posrkal njen vesoljni šarm. Sicer pa, kje piše, da njen šarm ne zmaga tudi ob takem pristopu? 

Vir: KLIK

 Deset skladb na plošči združuje veliko tistega, kar se je takrat dogajalo v popu – nekaj glasbe je neke sorte bledi new wave, na plošči je kaka v slogu tistega časa producirana rock balada, nekaj skladb pa je v zapeljivem funk-pop stilu, ki poslušalca preprosto začara. Vso na videz nezdružljivo sestavljanko je maestralno združila Cyndi s svojim energetskim nabojem, ki je variiral od šepetajočega joka do kričečih vriskov, ki poslušalcev niso mogli pustiti ravnodušnih. 

Album She’s So Unusual odpre skladba Money Changes Everything; skladba se nanaša na noro potrošništvo, ki je v tistem času (času, ko je bil v ZDA predsednik Ronald Reagan) začelo dobivati nesluten razmah. V nekem trenutku Cyndi – kot bi stežka pogoltnila – zapoje: Everybody’s only looking out for themselves (vsak gleda samo še nase). Delček besedila se sprva zdi ciničen, a ga Cyndijina izvedba spremeni v street-smart izjavo. Nenavsezadnje je Cyndi deklica iz krute newyorške četrti Queens, ki je opustila umetniško šolo in se odpravila proti severu, da bi sledila svojim sanjam. Spotoma je opravljala nekaj čudaških služb, na koncu pa prišla nazaj v New York, kjer ji je končno uspelo z glasbo.

Cyndi je bila stara 30 let, ko je izšel njen debitantski album. Njene težko pridobljene življenjske izkušnje so razvidne iz vsake note vsake skladbe. Skladbo When You Were Mine je Cyndi posnela v počasnejšem ritmu, kot je to storil originalno Prince; Pesem se v Cyndijini verziji zdi kot zadnja ponudba nekomu, ki se zaveda, da je pošteno zavozil in da mu ni več pomoči … pevkin osebni pečat pa je zelo izrazit.

Odo samozadovoljevanju z naslovom She Bop je Cyndi spretno zapakirala v namigovanja in mežikanja ter bila v videu dovolj koketna, da se je na MTV-ju lahko vrtela z necenzuriranim besedilom. Sam video posnetek pa je lahko razumeti tudi kot del orwellovske zgodbe o prehranjevanju s fast-foodom ter del v mnogo tančic zapakirane zgodbe o osvoboditvi žensk.  Sčasoma se je pesem vseeno znašla na še eni od ameriških neumnosti: Parents Music Resource Center’s dirty-song hit list – na seznamu neprimernih (umazanih) pesmi, znanem tudi kot Filthy 15 (umazanih 15), kjer so ji družbo delali recimo Prince, Madonna in skupina W.A.S.P.

Cyndijin glas je v svoji najbolj pocukrano-peneči verziji spogledljiv, a nezgrešljivo s svojim kolcanjem in stoki opisuje orgazme.  Pesem je bila inspirirana s skladbo iz poznih dvajsetih let, ki jo je posnela vzornica Betty Boop – Helen Kane, pesem pa je imela naslov He’s So Unusual (On je tako nenavaden). Prav za to skladbo so kritiki takrat zapisali, da je z njo Cyndi pometla s konkurenco odbitih wannabe pevk vseh časov.

Cyndi pa se je na albumu pokazala tudi kot presenetljivo nežna, saj s petjem seže v globine svojega glasu ter tam poišče žalost in bolečino. Time After Time, drugi singel (in drugi od štirih št. 1 v ZDA), je počasi v možgane vpijajoča se balada s minimalnim zvokom kitar; Cyndijin glas se v njej lomi, ko strta ljubimcu govori, da bo tam zanj znova in znova, obljubo zvestobe pa podčrta z žalostjo in zmedo. Tudi 38 let po prvotnem izidu se pesem poslušalca presenetljivo dotakne, skromna instrumentalna spremljava pa ob Cyndijinem vokalu da vseeno pečat melanholiji, ki jo v razmerjih zaradi šumov v komunikaciji povzročijo čustveni zapleti. V iskrivi pesmi All Through The Night pevka nato na nek način postane diva, z glasom pa proseče odpoje vse do zaključka, kjer se skorajda razblini v angelske proporce.

Vir: KLIK

Nenavadna je običajno izraz, ki ob opisu ženske ni ravno prijazen. Cyndi Lauper mu je dala nek nov pomen. Girls Just Wanna Have Fun je njen največji hit z razlogom: v njem je združila množico trpečih žensk, ki se razdajajo za partnerje, družine, kariere ipd … Cyndi pa jih združi v masi žensk, ki pojejo v sozvočju se veselijo in izkoriščajo radosti življenja. Pesem je praktično definirala vse njeno prihodnje ustvarjanje, ne le njene prve samostojne plošče.

Namig o tem, zakaj je Cyndijin prvi album tako trajno privlačen, pa lahko najdemo tudi v zadnjem verzu omenjene himne:

Some boys take a beautiful girl/And hide her away from the rest of the world/I wanna be the one to walk in the sun …

Torej: Nekateri fantje vzamejo čudovito dekle in jo skrijejo stran od preostalega sveta, jaz pa si želim hoditi po soncu. V izvirnem besedilu, ki ga je napisal moški (Hazard) se zadnja vrstica glasi: Vsa moja dekleta bodo hodila po soncu – in če dobro pomislimo, verz implicira tako lastništvo nad dekleti, koz tudi grozljivo misel, da so vsa dekleta, s katerimi se bo srečal v življenju –  enaka. S subtilno spremembo je Lauperjeva pesem naredila za himno vsake ženske, ki se želi osvoboditi pričakovanj, ki ji jih naložijo na ramena – pa najsi bo to preprosto s plesom in petjem, ali pa svobodno hojo po soncu, svobodi nasproti. 

Od leta 1982 do 1988 je bila Cyndi v razmerju s svojim takratnim menedžerjem Daveom Wolffom. Od leta 1991 je poročena z igralcem Davidom Thorntonom, skupaj pa imata sina, Declyna Wallace Thornton Lauper-ja, ki se jima je rodil 19. novembra 1997.

Cyndi Lauper trpi za luskavico in je bila odprta glede svojega boja proti njej, saj se je pojavila v oglasih za Cosentyx.

———-
Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir informacij: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements