web analytics
15. maja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

ODSTOP jeseniškega župana Račiča …

Jeseniški župan Blaž Račič se je na javnost obrnil z naslednjim pisanjem:

Čeprav Republika Slovenija sploh še ni uradno potrdila, da bo na Gorenjskem gradila novo regijsko bolnišnico, je prostor za gradnjo nove regijske bolnišnice prejšnji teden ponudila tudi Mestna občina Kranj (MOK). Tako kot Občina Radovljica, ki je že pred časom naznanila, da imajo za novo regijsko bolnišnico s prostorskimi akti rezerviran prostor, je zdaj podobno naznanilo objavila tudi Mestna občina Kranj.

Tako v Kranju kot v Radovljici navajajo, da imajo primerno lokacijo za novo regijsko bolnišnico. Pri tem pa so tako v Kranju kot v Radovljici v celoti prezrli dejstvo, da se zdravstvena dejavnost na Jesenicah izvaja že 125 let, da Splošna bolnišnica na Jesenicah deluje že več kot 70 let in da bi bila selitev dejavnosti splošne bolnišnice izven območja občine Jesenice zelo slaba usluga Jesenicam in s tem celotni regiji.

Kot sem že večkrat izpostavil vprašanje morebitne gradnje nove regijske bolnišnice ne sme in ne more biti le prostorsko vprašanje, torej vprašanje lokacije nove bolnišnice. Tematika umestitve nove regijske bolnišnice v prostor je pomembno vprašanje izvajanja zdravstvene dejavnosti ne le v regiji, ampak v državi, je tudi vprašanje zagotavljanja javnega zdravja, socialno vprašanje, treba je upoštevati izobraževalni, ekonomski vidik, skratka, gre za vprašanje, ki se tesno povezuje z razvojnimi prizadevanji v regiji. In če vemo, da je treba razvoj regije načrtovati tako, da se bodo vsa lokalna okolja v regiji razvijala enakomerno, pobudi Kranja in Radovljice tej usmeritvi ne sledita. Omenjeni občini sledita zgolj svojim, parcialnim interesom in kot bi ne poznali bogate tradicije izvajanja bolnišnične dejavnosti v regiji (torej na Jesenicah).

IZREDNI POPUST!!!
Polarizirana sončna očala z aluminijevim okvirjem v več različicah; dostava iz EU v 7 dneh
€11,08 €85,21 (-87%)

Občina Jesenice je že pred leti v svoje strateške načrte zapisala, da bodo Jesenice postale zdravstveno središče regije in to politiko izvaja že vrsto let. Tako je Občina Jesenice z namenom razvoja kadrov v zdravstvu ter za dvig izobrazbe občanov Jesenic ustanovila (zdajšnjo) Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin, ki je prve študente sprejela že leta 2007. Zdravstveno dejavnost krepimo tudi na primarni ravni in smo nedavno z državo podpisali pogodbo o prenosu lastništva objekta na Titovi 78a na Jesenicah na Občino Jesenice, kjer bo Zdravstveni dom Jesenice razširil in okrepil zdravstveno dejavnost na primarni ravni.

Ohranitev dejavnosti SBJ v občini Jesenice je za Občino Jesenice strateškega pomena. Za to poleg bogate zgodovine in tradicije na področju zdravstva govori več drugih argumentov. Jesenice so, denimo, po osamosvojitvi Slovenije izgubile že številna delovna mesta (službe za prehod državne meje, transportna, špedicijska, logistična podjetja), na področju javnega zdravja zaostajajo za povprečjem na Gorenjskem, tudi po izobrazbi Jeseničani zaostajajo za gorenjskim povprečjem, hitreje se tudi starajo, nemogoče je dosegati visoko raven kakovosti bivanja, saj je zlasti na Plavžu gostota poselitve izjemno visoka (več kot 2.600 oseb živi na kvadratnem kilometru), izrazito primanjkuje površin za stanovanjsko gradnjo, za nameček se v to okolje v zadnjih letih v velikem številu priseljujejo tujci. Dodatno zniževanje števila delovnih mest v občini in še posebej izguba delovnih mest, za katera so zahtevane višje izobrazbene stopnje, bi za Občino Jesenice pomenilo še dodaten udarec, saj je za podjetjem SIJ Acroni (ki ima več kot 1.400 zaposlenih) namreč Splošna bolnišnica Jesenice z več kot 700 zaposlenimi drugi največji zaposlovalec v občini.

Želimo si, da regija in tudi država prepoznata strateške napore in usmeritev Občine Jesenice v krepitev zdravstvene dejavnosti in jih podpirata. Sodeč po objavljeni nameri MOK se zdi, da je Matjažu Rakovcu v vlogi predsedujočega Svetu gorenjske regije vseeno za strateške usmeritve in vložene napore Občine Jesenice v razvoj zdravstvene dejavnosti na Jesenicah in na Gorenjskem, in bo najprej skrbel za uveljavljanje interesa MOK, pa čeprav na škodo enakomernega razvoja regije.

Če predsednik Sveta gorenjske regije skrbi le za interese MOK in pri tem pozablja, zapostavlja ali celo zanemarja zagotavljanje enakomernega razvoja regije, takšnih aktivnosti predsednika kot podpredsednik Sveta gorenjske regije ne morem podpirati. Zato z današnjim dnem odstopam s funkcije podpredsednika Sveta gorenjske regije.

Vir: Ines DVORŠAK, Občina Jesenice
Naslovna fotografija je montaža Gorenjska Online

(Visited 288 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
4 min read