web analytics
23. oktobra, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Obletnica objave naslovnice, ki je tedaj …

Na današnji dan pred osemindvajsetimi leti (16. september 1993) se je ameriška pevka Janet Jackson pojavila na naslovnici znamenite revije Rolling Stone topless … zgoraj brez. Fotografirala se je z rokama v zraku, prsi pa ji je podpiral “neznani” par rok … njenega tedanjega (drugega) moža Reneja Elizonda Jr.-ja.

Menda je sestra kralja popa Michaela Jacksona ter članica še bolj razvpite dinastije glasbene družine Jackson, idejo za fotografsko pozo dobila med snemanjem filma Poetic Justice, v katerem je nastopila z lasmi spetimi v dolge kitke. Menda je navdih dobila v trenutku, ko se je pred enim izmed snemanj zagledala v ogledalu … s kitkami, ki so pokrivale njene prsi.

Fotografijo, ki je doživela ogromno publicitete, je posnel fotograf Patrick Demarchelier. Postala je tudi osnova za marsikatero šalo – recimo:  Si predstavljate, da vam ponudijo sodelovanje na fotošutingu? Točno, vaša naloga je stati za Janet in jo držati za joške. 😀

Za Jacksonovo je fotografija pomenila slogovni odmik od videza, ki ga je furala vse od izdaje albuma (in turneje) Rhythm Nation v letu 1989. Takrat se je v javnosti in na snemanjih pojavljala v nekolikanj prevelikih, vojaško zasnovanih oblačilih. Pravi, da ni prav dosti razmišljala o vsem skupaj.

Vse skupaj se mi je zdelo precej kul,

je o tem povedala kasneje.

Revija Rolling Stone je v tisti izdaji poleg pogovora z Janet Jackson, podnaslovljenega z bombastičnim Slasti sexa, ponujala tudi članke o izvajalcih, kot so (bili) Stone Temple Pilots, Nirvana, Snow, Red Hot Chilli Peppers, Radiohead, Björk in Buffalo Tom, v reviji pa je bilo moč najti tudi veliki intervju z igralcem Woodyem Allenom. 

Janet je sicer v maju 1993 – torej že pred obravnavano naslovnico – izdala svoj peti studijski album, preprosto poimenovan janet., katerega naslovnico je krasil prav del fotografije, ki jo omenjamo v tem prispevku – zgornji del, ki je prikazoval le pevkin obraz ter dvignjeni roki. V kasnejši limited version dvojni izdaji albuma se je Janet na naslovnici ponovno pojavila v vsem svojem sijaju z dotične fotografije … s tem, da seveda ni bilo zraven ostalih grafičnih dodatkov (napisov) z naslovnice revije Rolling Stone.

Vir fotografije: KLIK

Drugi del tega članka namenjamo nekolikanj manj rumeni temi. Po našem mnenju je namreč Janet – čeprav velika svetovna zvezda – pogosto obtičala v senci svojega starejšega brata Michaela. Zato bi radi nanizali nekaj dejstev …

Janet je najmlajša od devetih Jacksonovih otrok. Stara je bila komaj tri leta, ko so njeni bratje kot The Jackson 5 že postali pop zvezde in se na lestvice uvrstili s svojim prvim hitom z naslovom I Want You Back.

Janet je edina izvajalka s tremi studijskimi albumi – Control (1986), Rhythm Nation 1814 (1989) in janet. (1993) – s katerih je imela najmanj pet top 10 ameriških uspešnic. S plošče Rhythm Nation 1814 pa se je celo v Top 5 uvrstilo izjemnih sedem malih plošč – to pa je podvig, ki nikoli ni uspel nikomur drugemu v družini Jackson, vključujoč samega Kralja popa – že prej imenovanega Michaela.

Film Poetic Justice Johna Singletona se pogosto omenja kot Janetin igralski prvenec, vendar se pri tem pozablja, da je Janet že kot dekletce nastopala pred kamerami. Pravzaprav bi ji zaradi mnogih vlog v televizijskih sitcomih lahko rekli stara profesionalka že dolgo pred omenjeno dramo iz leta 1993. V poznih 70-ih in zgodnjih 80-ih je igrala Penny Gordon v seriji Good Times, JoJo Ashton v seriji A New Kind of Family in Charlene Duprey, Willisovo dekle, v seriji Diff’rent Strokes.

Leta 1985 se je takrat 19-letna Janet Damita Jo Jackson kot Cleo Hewitt nerada pridružila zasedbi serije Fame, ki je bila na nek način nadaljevanje uspešnega glasbenega filma iz leta 1980, snemali pa so jo med leti 1982 in 1987; spremljala pa je življenje študentov in profesorjev na srednji šoli za uprizoritveno umetnost v New Yorku. O njenem sodelovanju v seriji sicer kroži več variant. Za The Observer je nekoč povedala, da se je strinjala, da bo nastopila v seriji izključno zaradi tega, ker sta to želela njena starša, vendar pa je leta 1987 za Melody Maker povedala drugačno zgodbo:

Zelo sem uživala pri snemanju serije Fame. Pravzaprav jo štejem za svoj pravi preboj. Res sem uživala z ostalimi otroki, bili smo nora druščina. To so bili do tedaj najbolj zanimivi, a tudi najtežji časi v mojem življenju. Morala sem se naučiti nekaj stvari. Izgubila sem marsikatero iluzijo, prisilili so me na življenje gledati zelo realistično.

Ob polčasu Super Bowla, ki šteje za enega največjih vsakolenih ameriških spektaklov, je leta 2004 Janet skupaj z Justinom Timberlakeom ob koncu skupne točke poskrbela za “škandal” saj je Justin odtrgal del njenega kostuma tako, da je več sto milijonskemu TV občinstvu razkril desno Janetino dojko. Oba sta nato kategorično trdila, da je šlo za “okvaro kostuma”, vendar te razlage niso dobro sprejeli v vodstvu lige NFL, televizijski mreži CBS ter t.i. Zvezni komisiji za komunikacije. Medtem, ko je Timberlake kasneje popustil in se javno opravičil, je Janet vztrajala pri svojem in se soočala s posledicami “škandala”: njene pesmi so bile prepovedane na več radijskih postajah in glasbena televizija MTV pa jo je nemudoma uvrstila na t.i. črno listo izvajalcev, ki jih več ne predvaja na svojih programih. MTV omrežje je namreč sofinanciralo program ob polčasu, po “škandalu”z golo Janetino dojko pa je bilo kaznovano z globo.

V točki sva sodelovala dva, le v enega od naju pa so ljudje potem upirali s prstom. Ampak vse take reči se zgodijo z razlogom. Pred tem sem bila zelo samozavestna, po tistem dogodku pa sem morala postati še močnejša,

je povedala Janet leta 2006 za revijo Grazia.

Njena albuma The Velvet Rope in All For You je zaradi spolnih vsebin in homoseksualnih namigov vlada Singapurja na njenem ozemlju prepovedala predvajati in prodajati.

Ključ, ki ga je Janet imela v ušesu na naslovnici albuma Rhythm Nation 1814, je bil ključ do živalskih kletk na posestvu družine Jackson. Kljub temu, da je odraščala v hiši polni bratov in sester, je Janet po lastnih besedah v trenutkih potrebe po čustveni opori, obiskovala  živali na domačem posestvu. Za revijo Melody Maker je nekoč povedala: 

Ko sem bila mlajša in sem bila depresivna ali pa sem se preprosto hotela zjokati, sem se šla pogovarjati z živalmi. Živali so dobri poslušalci in vedno sem čutila, da me razumejo. Včasih še vedno počnem tako, pogovarjam se z mojim psom.

Vir fotografije: KLIK

Pevka je znana kot velika ljubiteljica živali, posebno konjev. Za revijo Ebony je nekoč povedala, da se je naučila jahati pri petih letih starosti. Kot otrok je bila njena karierna ambicija postati džokej na konjskih dirkah.

Leta 2008 je Janet zapustila založbo Island Def Jam po samo 14 mesecih od začetka soelovanja, saj založba po pevkinem mnenju – razen prvega singla z naslovom Feedback – prav v ničemer ni uspela ni uspela primerno promovirati njenega albuma Discipline. Njen menedžment je objavil izjavo, v katerem je pojasnil, da bo “odslej Janet imela avtonomijo v svoji karieri, brez omejitev, ki jih vsiljujejo sistemi velikih založb.”

Janet je bila že od nekdaj znana kot trend setterka; zaradi njenega odhoda z omenjene založbe, je postala ena od prvih superzvezdnic, ki si je vzela individualno svobodo pri promociji svojega dela na različnih modernih platformah, kot so iTunes, pa mobilni operaterji in drugi raznoliki in inovativni kanali za promocijo/prodajo glasbe.

Leta 1981 je Janetin brat Michael Jackson zavračal neposredne intervjuje in vztrajal, da mu novinarji zastavljajo vprašanja prek tedaj 15-letne Janet, ki je bila v tistih časih še trdno povezana s slavno družino.

Janet se je leta 2008 praktično čez noč morala odreči vsem slaščicam, sladoledom, picam in podobnemu, saj je na hitro morala izgubiti 30 kilogramov. Dobila je namreč vlogo natakarice v indie filmu z naslovom Tennessee. Žal se je njen urnik snemanj ter nastopov prekrival z urnikom snemanja in vlogo je morala prepustiti Mariah Carey. Pevka je vseeno štiri mesece živela po posebnem režimu prehrane in vadbe in uspelo ji j shujšati na želeno težo.

Med snemanjem njenega tretjega albuma Control, Janet še vedno ni imela prav nobene besede pri odločitvah. Zadeve z odrejanjem so šle celo tako daleč, da Janet niso pustili žvečiti žvečilnih gum, ki jih je oboževala. Ker s svojo navado vseeno ni želela prenehati, ji je  eden od podpredsednikov A&M records zabrusil, naj preneha, “ker z neprestanim razgibavanjem čeljustnih mišic le-te dela večje in otekle, tega pa si nihče od njenih oboževalcev ne želi.”

Janet svojega očeta Joeja Jacksona nikoli ni smela poklicati “oče”. Nekoč je zaupala Meredith Vieira, kaj se je zgodilo, ko je poskusila; rekel je: “Jaz sem zate Joseph. Nikoli mi ne reci oče.

Tupac Shakur, pokojni raper, pa tudi drugi Janetini soigralci iz filma Poetic justice so trdili, da je Janet od Tupaca zahtevala test na HIV, preden sta se na snemanju poljubila. Režiser John Singleton je o tem dejal, da so zgodbo napihnili mediji.

O svojem prvem pravem poljubu pa je Janet za avstralsko revijo TV Hits povedala takole:

Zgodil se je z Ralphom Carterjem, enim od mojih soigralcev v seriji Good Times. Bila sem stara 12 let in končali smo s snemanjem zadnje epizoda. Hotel se je posloviti, zato me je poklical v njegovo sobo in me poljubil na ustnice.

V otroštvu je Janet imela vzdevek “Dunk”, skoval pa ga je Michael, saj se je norčeval iz njene debelušne postave. Pogosto jo je dražil in ji govoril, da je videti kot oslica (donkey – Dunk).

Po poroki s katarskim poslovnim magnatom Wissamom Al Mano leta 2012, je Janet sprejela moževo muslimansko vero kot tudi svojo. Posledično je iz svojih koncertov izločila vsak plesni gib, ki je asociiral na erotiko, ne izvaja pa več niti pesmi, ki vsebujejo na spolnost namigujoča besedila.

Svojega prvega otroka je Janet rodila v starosti 50 let. Pevka in njen mož Wissam Al Mana sta 3. januarja 2017 dobila sinčka z imenom Eissa Al Mana.

Na turneji Rhythm Nation je Janet kot del showa uporabila črnega panterja, ki je imel točko vsakič, ko se je pevka v zaodrju med točkami preoblačila. Vendar pa je navdušenje nad čari velike mačke začelo popuščati, potem ko je Janet nekega večera ob povratku na oder stopila v velik kup iztrebkov, ki jih je panter naredil na odru. Črnega štirinožnega lepotca so odpustili pred začetkom drugega dela turneje.

No takole … če se vrnemo na sam začetek današnjega članka in tedaj sporni fotografiji, ki je dvignila toliko prahu, vam zaupamo, da si z nekaj kliki danes na spletu najdete še marsikatero bolj sočno Janetino fotografijo. Da pa bi bralcem prihranili nekaj trenutkov po že tako dolgem članku, vam pa povezavo do nekaterih fotk posredujemo kar mi: KLIK.

Sicer pa smo v zadnjih dneh precej pisali o nesrečnih usodah zvezdnikov, ki so bili zasvojeni … pa tudi tokrat se ne zmoremo izogniti občutku, da je življenje glavne junakinje današnjega članka – nesrečno. Kaj menite pa vi?

———-
Gorenjske Online ne preživimo z oglasi. Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir naslovne fotografije: KLIK

 

Advertisements