web analytics
22. aprila, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Ob 79. obletnici preboja Selške čete: o strpnosti in povezovanju

Minilo je 79 let, odkar so borci Selške čete Cankarjevega bataljona odbili napad nemških enot na Planici nad Crngrobom, nato pa se uspešno prebili iz sovražnikovega obroča. S polaganjem vencev so se ob 79-obletnici padlim v spopadu poklonila tudi v Mestni občini Kranj.

27. marca 1942 so se borci Selške čete in štab Cankarjevega bataljona utaborili pri Planici med Malim Rovtom in Lavtarskim vrhom nad Crngrobom. Nemška vojska je napadla Partizansko četo, ki jo je izdal železničar iz Žabnice, je napadla nemška vojska. Partizanom je sprva uspevalo odbijati napade, nato pa so se je po težki borbi uspeli prebiti iz sovražnikovega obroča. Štirinajst partizanov in eno partizanko je v spopadu doletela prezgodnja smrt.

Med padlimi je bil tudi narodni heroj Stane Žagar, vodja in organizator oborožene vstaje na Gorenjskem v času 2. svetovne vojne ter aktivni udeleženec dražgoške bitke.

Tudi letos so se padlim poklonili člani borčevske organizacije in predstavniki Mestne občine Kranj (MOK).

Powerbank, dostava iz EU v nekaj dneh
€ 9,90 – 19,80  € 20,62 – 41,26 -52%

Na Planici nad Crngrobom sta se borcem, ki so žrtvovali življenje za domovino, poklonila župan Matjaž Rakovec ter podžupan Janez Černe. Podžupan je pred tem v petek, 26. marca 2021, s poveljnikom vojašnice Franjem Lipovcem v spomin na padle položil tudi venec pri doprsnem kipu Staneta Žagarja pred kranjsko vojašnico.

Na sobotni spominski slovesnosti so vence položili še pripadniki Združenja borcev za vrednote NOB Kranj (ZB NOB), ZB Žabnica – Bitnje, ZB Stražišče, krajevni skupnosti Jošt in Žabnica, v krajšem programu pa sodelovali tudi učenci Podružnične šole Žabnica Osnovne šole Stražišče, praporščaki ter častna straža Slovenske vojske.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Zbrali smo se, da se spomnimo tistih, ki so se borili in verjeli v skupni cilj, svobodo, narodov blagor. Tistih, ki so bili pripravljeni dati svoja mlada življenja za boljši jutri. Da se poklonimo tem pogumnim ljudem, zaradi katerih danes govorimo slovenski jezik. Naša naloga je, da ohranjamo spomin nanje. Da rodove prihodnosti učimo, kaj pomeni boriti se za skupni cilj. Za skupnost, narod, domovino. Kot skupnost ostanimo povezani. Sledimo skupnim ciljem v dobro družbe, v kateri živimo. Strpno in povezovalno, 

je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec in se borcem zahvalil, ker opomnijo in spomnijo na zgodovinske prelomnice.

Vir: MO Kranj, Pripravili: Mojca Finc in Ines Zabret

(Visited 14 times, 1 visits today)