web analytics
28 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

O MODERN’H TEHNOLOGIJAH, PLEMENIT’H ENOTAH in še m’rsčem …

U zboto nula. Nada. N’č. Dejansk n’s u dveh obvestil’h, xsmo j’h tekom dneva dobil, niso nafutral niti z eno vestjo o kšnmu dogodku na Gorensk’m. Kwa se pa nardi u Fajtowc’h, u Šentšmarn’c, u Spodn Gor, alpa u Zgorn Dol, n’s pa tut kej dost na briga, ane? Zgleda, da smo bli Gorenci u zboto tko pridn porownan u staje, pa da se nismo niti rital, dab se ograja usaj mau nagniwa, da na Regijskmu centru za obveščane niso z n’m mel čist ubenga dewa. No pojpa nedela usen postregwa z en’m parm malenkostmi …

Tko je recimo varnostnik četrt čez enajsto dopone opazu dim na hodniku u enmu poslovnmu objektu u Žejah pr Komendi. En cajta je tuhtow in si pol reku – kedr je dim, t’m je tut ogn. Spet je en cajta tuhtow. No poj sje pa reku – kedr je ogn – je navarn. In po še tatret kitic tuhtana, sje reku – kedr je navarn ogn, morm jest poklicat gasilce. To sej še spomnu z varnostnižga tečaja. Zato je poj na vrat na nos poklicow na uno cifro, da so prdrvel prostovoln gasilci s Kamnka, Komende, Most in Križ. Izkazal se je, da sej užgaw – paste to! – električn raskuževalnik prostora. Zgleda, daj tko unet raskužvow, da sej use skp unew. Moderna tehnologija, ni kej! No, gasilci so pršli ke, tist pogasil, pa use skp unet preluftal.

Niti ne pou ure kasnej sje edn frderbow nogo, kje lezu dol s Kredarce. Prepričan smo, daj biw z domače triglavske občine, ker drgač bga kr triglavsk redarji začopat’l. Menda majo natrenirane gamse, tkorekoč gamse specialce, da išejo ne-občane, pa da s sokoljimu očesam zagledajo une, knimajo mask … dobr, po logik je poj le gamsji oko, ne sokolji … Kgre pa hudič sr’t, gre pa zmerej na k’p sr’t in menda tel gorsk-občinsk gamsi vohajo tut drogo, zdej j’h pa menda tut trenirajo, daujo takoj zaznal korono in j’h bojo mel na recepcijah u bolncah. Pa ne sam to – clo usak bolš hotel, restavracija in štacuna nej bi nabavl to plemenito enoto. Javna tajna u kraljestvu zlatoroga je, da se za usluge pristn’h natreniran’h gorensk’h redarsk’h gamsow zanimajo tut tajne službe – z ameriško na čelu, pa s kitajsko na rit’. U glavn’m, unga s frderbano nogo so pr usej gamsji tehnologij mogl rešwt kr mojstranšk gorsk reševalci, pa vojska s zrakomlatom … da so ga na konc loh u bolnc na Jesenicah testiral zarad korone.

Evo ti u pol en’h u Kamnku frka z vodo. S čizdga mira sej odločiwa in je začewa spušat z radiatorja. Jasn, ke so šli tadomač gasilci, xso lih pršli nazaj z Žej. Sej so bli žejn, sam una voda z radiatorja jim pa tut ni pasawa. Tko da so tap’ru fajn s tehničnmu posegam ulomil, polcaji so pa opazval, kuko to nardejo. Kapa veš, mrbit bo še prow pršwo kasnej u karier. Sej veste, Rogla je biu tut tap’ru skakawc, po sej pa prekvalificirow za strokovnaka za gon’t. No, uni so tehničn ulomil in zaprl vodo. Kok so odnesl pa polcaji, pa ni zacahnan. Znanja namreč, da neb gdo reku, da kšno stvar insinuiramo. Polcaji pa že niso tak, oni sam skrbejo za našo varnost. Tut če gdo recimo brez maske kiflc jé, alpa burek … Lej, varnost je le na p’rumu mestu.

Mejhn čez treto popone sej gor na pot s Cirnka prot Planic razbu en starejš planinc. Kapa so hotl, spet so nagnal helikoptar. Edin da so to rundo zarad lokacije sodelval pač ratešk gorsk reševalc, gamsi so mel pa lih pauzo … Razn tega, daj mu možakar korono – kr so kasnej za nazaj določl s 100% zanesliv’m PCR testam – in gaj ta tuko zbegowa, da sej šu prebrn’t, ni znanga nč kej dost druzga. 

Ob 11.15 je varnostnik opazil dim na hodniku poslovnega objekta v poslovni coni Žeje pri
Komendi, občina Komenda. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, Komenda, Moste in Križ, ki so
na kraju pogasili električni UV razkuževalnik prostora ter prezračili prostore.

Ob 11.41 se je pri sestopu iz Kredarice, občina Kranjska Gora, planinec poškodoval nogo.
Gorski reševalci GRS Mojstrana in posadka s helikopterjem Slovenske vojske, so
poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Ob 12.30 je na Groharjevi ulici v Kamniku v stanovanju puščala voda iz radiatorja. Gasilci PGD
Kamnik so ob prisotnosti policije s tehničnem posegom vstopili v stanovanje in zaprli ventil na
radiatorju.

Ob 15.08 je na poti iz Cirnika proti Planici padel starejši planinec. Posredujejo gorski reševalci
GRS Rateče in helikopter SV z dežurno ekipo.

 

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
3 min read
10 min read
1 min read