web analytics
22. aprila, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

O gorenjskem kolesarskem omrežju

Gorenjsko kolesarsko omrežje je skrbno izdelan preplet povezav na območju Gorenjske in nekaterih bližnjih na pokrajino meječih sosednjih občin. Gre za mrežo cest, ki so primerne za kolesarjenje in ponujajo priložnost za popotovanja od kraja do kraja, odkrivanja znamenitosti na poti in srečevanja z lokalnim prebivalstvom.
Vir fotografije: KLIK

Na Gorenjskem si odgovorni že nekaj let prizadevajo za celosten razvoj kolesarstva na regionalni ravni. Leta 2015 je kot strokovno telo Odbora za okolje, prostor in infrastrukturo pri Razvojnem svetu gorenjske regije začel delovati Svetovalni organ gorenjske regije za razvoj kolesarstva (SORK).

Rezultati so po dborih petih letih delovanja očitni: vzpostavljeno je gorenjskego kolesarskego omrežje. Svetovalni organ je pripravil skrbno izdelan preplet 640 kilometrov državnih in lokalnih kolesarskih povezav. Pri tem so upoštevali mednarodne kriterije za prometno varnost, atraktivnost posameznih tras ter dosegljivosti gostinskih in servisnih storitev. Same trase so bile potrjene s strani Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) in  vseh 24 vključenih občin.

Torbica (tudi) za mobilni telefon
€ 6,03
V letu 2021 so si odgovorni kot glavni cilj za projekt Gorenjsko kolesarsko omrežje zastavili nalogo na celotnem omrežju postaviti enotno prometno signalizacijo za kolesarje (usmerjevalne in info table). Izvedli bodo tudi natančen digitalni prikaz obstoječe kolesarske infrastrukture ter skušali evidentirati t.i. črne točke oziroma odseke na omrežju. Tem lokacijam naj bi se nato pri načrtovanju investicij namenilo posebno pozornost, saj jih bo potrebno prioritetno odpraviti in kolesarjem zagotoviti varno pot. Gorenjska regija bo na tem področju opravila pionirsko delo, saj je prva v državi, ki se je vzpostavitve omrežja lotila na tako sistematičen način.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.


Infrastrukturni del projekta želijo izvajalci nadgraditi tudi s promocijskimi vsebinami. Na terenu označeno kolesarsko omrežje želijo ustrezno promovirati in predstaviti njegove potenciale tako za turizem kot za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Za prepoznavno podobo skrbi logotip, izdelani so promocijski zemljevidi, na spletni strani www.gko.si pa je poleg ostalega moč najti tudi pet predlaganih izletov in gpx sledi. Primerno in ustrezno traso, na kateri bo doživel širše območje Gorenjske, zase lahko najde prav vsak kolesar.  V letu 2021 bo nadgrajen tudi koncept »kolesarju prijazen ponudnik«, v katerega bodo vključeni predstavniki turističnih namestitev in storitev. Za promocijo kolesarskih povezav ter naravnih in kulturnih zanimivosti pa bodo še naprej skrbeli tudi na družabnem omrežju Instagram, kjer jih je moč najti pod imenom @gko_bike.

3 v 1; digitalni števec kilometrov, svetilka in sirena za kolo
€ 12,55

Zavedati se je potrebno, da kolesarji predstavljajo pomemben segment turističnega gospodarstva in trajnostne mobilnosti. V času plandemije Covid-19 vse bolj prihajajo na plano pomeni zdravja, čistega okolja in povezanosti. Iz številnih držav po svetu poročajo o izjemnem povečanju števila kolesarjev v tem času, zaznaven pa je tudi porast kolesarsko aktivnih prebivalcev Slovenije. V plandemiji je turizem postal ena izmed najbolj prizadetih panog, zato lahko Gorenjsko kolesarsko omrežje ter dodatna kolesarska ponudba pripomorejo k izboljšanju privlačnosti Gorenjske ter k spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov.

Projekt Gorenjsko kolesarsko omrežje, ki ga izvajata Razvojna agencija Zgornje Gorenjske in BSC Kranj – Regionalna razvojna agencija Gorenjske, v letu 2021 financirajo naslednje občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Mestna občina Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica, Kamnik, Logatec, Medvode in Vodice.

Po izvirnem članku avtoric Nine Kobal in Barbare Špehar priredil Marko LUKAN; vir: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 25 times, 1 visits today)