web analytics
23. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Nova informacijska točka pred vhodom v spominski park na Ljubelju

Odgovorni v Občini Tržič so v tem mesecu pred vhodom v nekdanje koncentracijsko taborišče na Ljubelju postavili informacijske panoje v šestih jezikih. Na njih je mogoče prebrati osnovne podatke o razlogih za nastanek taborišča, pa o delovanju, vodstvu ter internirancih. Le-ti so v taborišče prihajali iz številnih evropskih držav. Največ jih je bilo iz Francije, veliko je bilo Poljakov, pa državljanov nekdanje Sovjetske zveze in Jugoslovanov, med njimi številni Slovenci. Poleg naštetih je okupatorska nemška oblast v taborišče navozila še pripadnike mnogih drugih evropskih narodov.   

Pobuda za postavitev panojev je prišla s strani Veleposlaništva Zvezne republike Nemčije. Pridružili so se tudi Veleposlaništvo Francije, Veleposlaništvo Republike Poljske in Veleposlaništvo Ruske federacije. Omenjena veleposlaništva so tudi financirala postavitev panojev. Samo vsebino so pripravili v Tržiškem muzeju, grafično oblikovanje pa je delo Mojce Turk.

Z informacijsko točko smo bolj vidno označili vhod v spominski park. Želeli smo tudi, da bi številni tranzitni turisti, ki v Slovenijo prihajajo skozi ljubeljski predor, katerega so zgradili prav jetniki taborišča, dobili osnovne informacije o tragičnih dogodkih, ki so se tam dogajali med letoma 1943 in 1945,

 je ob tej priložnosti povedala Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja. 

Poglobljen vpogled v medvojno dogajanje pod Ljubeljem pa lahko obiskovalci dobijo na novi stalni razstavi »Koncentracijsko taborišče Ljubelj/Mauthausen 1943-1945« v kletnih prostorih Gostišča Karavla. Postavljena in na ogled bo od 1. decembra 2020, pripravil jo je Tržiški muzej, finančno pa omogočila Ministrstvo za kulturo in Občina Tržič.

Ostane le še vprašanje, kako za vraga naj si ga ogledajo prebivalci drugih občin, ne le tržiške. Morda pa bo tudi v zvezi s sedanjo oblastjo nekoč potrebno postavljati informativne table v več jezikih?

Vir: Odnosi z javnostmi za Občino Tržič

 

Advertisements