web analytics
27. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Učerej je biu kr “plodn” dan na Gorenskm, kr se tiče dogajana za kroniko. Sej ne, da smo tega lih vesel, ampak … na ta način mamo usaj kej za ponud’t za branje h jutranjimu kofetu. Ksmo pa lih pr kofetu … no, sej veste. U glavn’m, zgleda, da sej pojavu nov virus, še strašnejš in še bl morilsk kukr karkol, kr je bwo doslej znanga. Strokovnaki z NI(sm)JZ(kriv) vijejo roke, prestrašen gledajo u nebo in do konca zmatran enostavn več nawejo kwa bi … Preberte si več spod’!

Mejhn pred deseto zutrej so na Regijskmu centru za obveščane zaznal taprvo zadevšno. Taj bwa b’l za ogrevane. Na Novmu svet u Lok so namreč – brez dab odkrival kšn nov svet – gasilci šli prostovoln pomagat loškm reševalc’m pr prenašanu ene obolele osebe. Sej b’rekl, daj bwa teška, da jo ni bwo za prenašat, ampak … loh bi to gdo narobe zastopu, pob se pa spet prdušal l’dje po komentarj’h …

Dvejst do pouneta – tragična nesreča u poslovn con Žeje pr Komend. Delovn stroj je u podjetju Lipar d.o.o. (tle zgleda đidipiar na vela) stisnu nogo enmu delovcu in ga po-ornk poškodvow. Revežu so za prvo silo pomagal kamnišk reševalci, ampak po so ga mogl pa kr na vrat na nos dol do kliničnga zategn’t. Menda so poj tut nekj en’m pristojnm službam prjavlal incident. To n’s tok na zanima, poškodvanmu pa useen želemo hit in čim bl pouhn okrevane, ane?

Dobre deset čez treto so zagorele saje u enmu rajfnku u Gradišču pr Lukov’c. Piše, da u gospodarskmu objektu. Mi, k nismo z vasi, nm pr omemb gospodarzga objekta na pamet padejo delavnce, drvarnce, skedni, hlevi, pa podobne zadevšne, pa poj zmerej mislmo, da tm rajfnkov ni. Zakwab se recimo kdo trudu kravam lepo zakurt, dab ble na toplm? Alpa ovcam? Ovca je ovca, ona gre ke, kamr grejo druge, dewa tist, kr ji rečejo, bleja in tupo gleda, kjo brijejo, pa na usak način b’rada (skp z ostalm u čred) speštawa kšno, kje črna in woče nekej po svoj. Ampak sej pravmo – mi se na spoznamo. Zagorew je u rajfnku gospodarzga objekta, da so mogl prostovoln na k’p letet gasilc z Lukovce in Prevoj. Ker j’h je pa zgleda mau panika zagrabiwa, so pa za usak slučaj porufal še une z Blagovice, Krašne in Trojan. Bi tut une s tadruge strani, ampak t’m je pa že Štajerska. No, pogasil so tist raufnk, znosil ven uso vowno … eee … use, kr b’loh še zgorew, postopal šen cajta t’m okol, da sej raufnk pohladu, pol so pa opledl še s termo-evrovizijsko kamero. Waterlooja ni bwo.

Mejn čez pol šesto – tma sej že spustiwa nad najlewš pokrajino u Zlovenij, da se tut vedwo ni, daj taka – je u en večstanvansk bajt u Kranu, na Ulc Gorenzga odreda, pušawa voda z radiatorja. Nč na piše od kšnga tehničnga uloma, tko da so bli zgleda tadomač pr hiš. U glavnm, na uso furjo so ke prdrvel kransk profi gasilci (z vodo se ni za špogat!), zaprl ventil in tko ustavl iztekane. Kuko so se poj naprej grel, pa ni zacahnan.

U pol osm’h zvečer sta se na avtocest pr Vodicah kušnwa edn s kombijam in tadrug z osebnmu avtam. Zakwa je pršwo do nenadnga izbruha cestne strasti, n’m niso sporočil, so pa pojasnil, da so ke šibal GARS-ovci s Krana (GARS-ovci, ne MARS-ovci!), nardil razsvetlene, zavarval krej neseče, odklopl batarije in poštupal, posvinal, pa popucal t’m, kedr je bwo od nesreče že itak use posvinan’. Hsreč usaj poškodvan’h ni bwo, za pleh bojo pa že poskrbel.

Čudna užigana kontejnerjow u Domžalah u nočnmu cajtu se nadaljujejo. Zgleda, da so se nalezl kontejnarji enga užigalnga virusa, kga stroka imenuje kontejnervid-20, znanstveniki so ga pa prvič zaznal pred dnevi na Jesenicah. Od tod se nezadržn šir, navklub prepovedi gibanja med občinam, tko da zgleda, da je to še b’l strašn in morilsk virus od taprejšnga, s kermu so strašil narod. Menda da ma ta clo morilsko stopno 0,0000000034% in se ga ne da zaustavt, zato bo najbl upliwow na ldi, k več alkohola u telo u zadn’h cajtah spravjo skos kožo na rokah, kukr skoz grlo. Pomaga menda tut prazna glava, zato oblasti pozivajo prebivalstvo, da nej zaščit ogrožene in zdjle praktičn več uben nau upow ven. No, tiste dva kontejnarja za papir sta čist pogorewa in sta v opomin usem, knaujo ubogal, kwa se loh nardi. Za zdej so sam ogn sicer pogasil domžalsk gasilci, sam … kwa pa bo, če se ta virus razšir in bojo gasiln domov začel pokat po šiv’h? Brrr, se kr stresemo ob tak misl …

Mimgrede, kofeta že dva dni na pijemo … 😉

____________________________________

Ob 9.55 so v Novem svetu v Škofji Loki gasilci PGD Škofja Loka nudili pomoč reševalcem NMP
Škofja Loka pri prenosu obolele osebe.

Ob 11.39 je v poslovni coni v Žejah pri Komendi, občina Komenda, v podjetju Lipar d.o.o.
delavcu delovni stroj stisnil nogo in ga poškodoval. Reševalci NMP Kamnik so poškodovanega
na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 15.11 so v Gradišču pri Lukovici, občina Lukovica, gorele saje v dimniku gospodarskega
objekta. Gasilci PGD Lukovica in Prevoje so goreče saje pogasili, iz kurišča iznesli ves gorljiv
material, počakali, da se je dimnik ohladil ter objekt preventivno pregledali s termovizijsko
kamero. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Blagovica, Krašnja in Trojane, vendar njihova pomoč
ni bila potrebna.

Ob 17.34 je v večstanovanjskem objektu v ulici Gorenjskega odreda v Kranju puščala voda iz
radiatorja. Gasilci GARS Kranj so zaprli ventil in preprečili iztekanje.

Ob 19.32 sta na gorenjski avtocesti pred izvozom Vodice, občina Vodice, smer Ljubljana, trčila
osebno in kombinirano vozilo. Gasilci iz GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj
nesreče, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah na
cestišču. Poškodovanih ni bilo.

Ob 1.03 sta na Ljubljanski cesti v Domžalah gorela komunalna zabojnika za zbiranje papirja.
Gasilci CZR Domžale so požar pogasili. Zabojnika sta uničena.

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

Advertisements