web analytics
29. novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

NEVERJETNO!!! Gorsk reševalci so učerej skakal kukr kobilce …

Osm dogodkov xso se zgodil učerej na Gorenskm so zabeležl in do ns spravl uni z Regijzga centra za obveščane v Kranu.

Že pred osmo zutrej sje ena pr Triglavskmu domu na Kredarc frderbowa kolen in ni mogwa več ne naprej, sploh pa ne nazaj. Kwa so hotl … gorsk reševalci z Mojstrane so jo lepo popedenal (brez nečisth misli, prosmo!), jo zapakiral in naložil na helikoptar od polcajov … ta joj pa preletu do jeseniške bolnce. Kwaj zdej z nenmu kolenam – navemo.

Dopone jbiw uglavnm gmh. Enga mišjiga čez powne nasledna reč u hribh: edn sje gor nek pod vrham Ratitovca frderbow gležn. Za Mojstrančane je bwo predelč, so ga šli spedenat pa škofjelošk gorsk reševalci. Brez nečisth misli, prosmo. Popa … sej veste … klasika: naložil so ga h policajam u helikoptar, uni so šli pa z njim en điro do Jesenic.

Pet minut kasnej sej pa končn nardiw nekej, kr je bwo mejhn nižji, da ni bwo treba skakat gorskm reševalcam, ampak so mau svoje trudne ude pretegnil še gasilci. In kukr je naneswo, so bli tut to škofjelokšk, tko da ni mogwo bit nbene foušarije. U glavnm: na Rudnmu u občin Železnki je edn namoču avto v potok. Nekj mu ni bwo prov (avtu namreč), tko da so ga ven zulekl gasilci. Kje biu pa lih enkat že zunej, so mu pa še akumulator odklopl, da neb pod uplivam gospodarja km nazaj not rinu. Nkol se nawe.

U pol enh je na enmu nedostopnmu kraju u Star Fužin u Bohinu (na Gorenskm, u Slovenij …) edn padu z delovnga odra in se fajn nalomu. Ni jasn, kuko je pršu ke, ker je plc pač nedostopn. Hsreč so poj kuko dostopt na nedostopn teren pogruntal tut bohinsk reševalci (pa prav ljudska modrost, da so Bohinci naumn!?!), pofaulanmu nudl uso možno pomoč, ga naložil  u terenca in ga z nedostopnga terena prepelal u dolino. Ke so pa loh dostopl že reševalci z Bleda in so ga prevzel, reveža …

Četrt pred četrto popone se je nenavadna nesreča nardiva enmu štromarju. U Podreč (občina Kran) je padu z dalnovoda in obvisu gor nek u luftu. Se prav: ni padu. Mislmo, je padu, sam hsreč ni dol padu. Še več sreča jbwa, da so ga sodelovci loh varn spstil na tla. Prdrvel so tut kransk poklicn gasilci in reševalci nujne medicinske pomoči in ga naložil u rešilca. Naprej nč na piše, ampak sklepamo, da so ga prepelal v ustrezno ustanovo. Mi mu vsekakor želemo nej hitr okreva.

A se spomnte ene našh glavnh učerejšnh junakinj – neprespane džbele (KLIK)? Evo, koj sej oglasiwa še žlahta, kukr je to pr ns u navad. Nmau čez štir je ena reva nč hudga sluteč uživova po gmajn tm nek zravn Begn. In evo ti ga vraga: kr nankat sej nano spustu roj ta tečnh sestričn od džbel – os. Bogo špancirarko so tko popikale, daj padwa dol. Nawemo kuko so do te informacije pršli gorsk reševalci z Radolce, pa to niti ni bistven. Važn je, da so uno popikanko najdl, ker je bwa reva čist preč in neodzivna. Naložil so jo v rešilca in predirkal do bolnce na Jsenicah. Auč!

To pa še ni bwo vse; mejhn se nm je u glavo odbiu tist, xsmo ene dva dni nazaj rekl, da letos nč kej dost nesreč u hribh nismo opisval. Evo, zej pa lep jesensk ureme, ldje rinejo po gmajnah zmerej višji …. popa takle pride. Mejhn pred pol sedmo zvečer sje u bližin Doma Planika pod Triglavam ena planinka poškodwawa gležn. Resn upamo, da to ni bwa ista, kukr u našmu prumu današnmu prispevku, ker … poj bi pa res mewa frderban in kolen in gležn, pa se hudič babji gotov neb še u tatreto u istmu dnevu nazaj gor ulaču. Ampak – kukr pravmo: upamo, da ni bwa ta. U glavnm, spet so skakal bohinsk gorsk reševalci in polcijsk helikoptar, edin … to rundo so letel pa u kliničnga u Lublano. Mrbit zato, ker je un Kaco razglašov, da bolnce pokajo po šivh. Mi dodajamo: toj zato, ker se dnar ulaga u vojsko, namest u zdravstvo! Sicer so pa bolnce prazne kukr hiše duhov …

Tazadna učerejšna zabeležena reč sej zgodiwa pa že dons. Ura je kazawa lih Đejms Bonda čez ponoč xso mogl u Zalogu pod Sveto Trojico (občina Domžale) gasilc pomagat unm tanavadnm reševalcem pr prenosu onemogle osebe do rešilca. Od česa je ob tak ur onemogwa – niso zapisal. Če se je pa predstavu z:
“My name is Onemogu. Džejms Onemogu …”
pa tut niso povedal. Upamo, da je z njim (alpa njo, krkol že je) use u redu …

Ob 7.52 si je pohodnica pri Triglavskem domu na Kredarici poškodovala koleno in ni mogla
nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so jo pripravili za
transport s helikopterjem LPE, ki jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 12.03 si je pod vrhom Ratitovca pohodnik poškodoval gleženj. Reševalci GRS Škofja Loka
in dežurna ekipa za reševanje v gorah so poškodovanega planinca oskrbeli. Helikopter LPE ga
je prepeljali v SB Jesenice.

Ob 12.08 je osebno vozilo zapeljalo v potok na Rudnem, občina Železniki. Posredovali so
gasilci PGD Škofja Loka, ki so vozilo izvlekli in odklopili akumulator. 

Ob 12.31 je na nedostopnem kraju v Stari Fužini, občina Bohinj, oseba padla z delovnega odra
in se poškodovala. Posredovali so reševalci GRS Bohinj, ki so osebo oskrbeli in s terenskim
vozilom prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Bled.

Ob 15.43 je v Podreči, občina Kranj, delavec padel na drogu daljnovoda in obvisel na višini.
Sodelavci so ponesrečenega zavarovali in ga varno spustili na tla. Gasilci GARS Kranj so nudili
pomoč reševalcem NMP Kranj pri pripravi ponesrečenega na transport in ga prenesli v
reševalno vozilo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 16.18 so planinko opikale ose v gozdu pri Begunjah na Gorenjskem v občini Radovljica.
Posredovali so reševalci GRS Radovljica, ki so neodzivno planinko našli in prenesli do
reševalnega vozila, ki jo je prepeljal na zdravljenje v SB Jesenice.

Ob 18.27 si je v bližini Doma Planika v občini Bohinj planinka poškodovala gleženj. Posredovala
je ekipa GRS na letališču Brnik s helikopterjem Slovenske policije in reševalci GRS Bohinj, ki so
poškodovanko prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 0.07 so v Zalogu pod Sveto Trojico, občina Domžale, gasilci CZR Domžale, reševalcem
nudili pomoč pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Vir: Regijsk center za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

 

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
2 min read
3 min read