web analytics
21. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

NEPOJASNJEN TRAGIČNI KONEC OTROŠKE LEPOTNE KRALJICE

Šestindvajsetega decembra leta 1996 so v kleti doma njene družine v Boulderju v Koloradu pretepeno in zadavljeno našli šest let staro ameriško lepotno kraljico JonBenét Ramsey. JonBenét Ramsey se je kot drugi od dveh otrok Patricije (1956–2006) in Johna Ramseyja (1943–) rodila leta 1990 v Atlanti v ameriški zvezni državi Georgia. Imela je starejšega brata po imenu Burke (1987–). JonBenét je obiskovala vrtec na osnovni šoli High Peaks v Boulderju v Koloradu.

V domu Ramseyevih so našli precej zajetno pismo z zahtevo po odkupnini. Oče malega dekletca John je približno sedem ur po prijavi pogrešanja našel truplo deklice v kleti domače hiše. Preiskava je odkrila, da je dekletce zaradi udarca v glavo utrpelo zlom lobanje in bilo zadavljeno; okoli vratu je še vedno imelo najlonsko vrvico. V poročilo o obdukciji so navedli, da je bil uradni vzrok smrti zadušitev zaradi davljenja in s tem povezana kraniocerebralna travma. Njeno smrt so okvalificirali kot umor. Primer je pritegnil veliko zanimanje javnosti in medijev po vsej državi, delno tudi zato, ker je dekle njena mati Patsy Ramsey (tudi sama nekdanja lepotna kraljica) prijavila na vrsto otroških lepotnih tekmovanj. Zločin vse do današnjega dne še vedno ni razrešen, preiskava policijskega okrožja Boulder pa ostaja odprta.

—————————————————————————————————————————————————-

Kako nam lahko pomagate, da bomo še naprej lahko ponujali zanimive vsebine 24/7? Preprosto nam donirate za kako kavo.

Spodaj pod sličico je gumb, na katerem piše DONATE, s KLIK-om nanj pa boste našli opcije, ki ustrezajo vam.

—————————————————————————————————————————————————-

Policija je sprva sumila, da je pismo z zahtevo po odkupnini napisala sama dekličina mati, sceno z najdbo dekličinega trupla pa naj bi skupaj uprizorila starša v upanju, da bosta zločin prikrila. Leta 1998 sta policija in okrožni državni tožilec razkrila, da brat JonBenét Burke, ki je bil v času smrti star devet let, ni med osumljenci. John in Patsy Ramsey sta dala več televizijskih intervjujev, policijskim zaslišanjem pa sta se upirala, razen če so bila izvedena pod njunimi pogoji. Oktobra 2013 so ob odprtju nezapečatenih sodnih dokumentov razkrili, da je velika porota leta 1999 priporočila vložitev obtožbe proti staršem male JonBenét, ker naj bi omogočila, da se je otrok znašel v nevarni situaciji. Johna in Patsy so skušali obtožiti tudi oviranja pregona neznane osebe, ki je storila kaznivo dejanje umora prve stopnje in zlorabo otroka, ki je povzročila smrt. Pa vendar je okrožni tožilec ugotovil, da ni dovolj dokazov za vložitev smiselne obtožnice.

JonBenet Ramsey
Vir: KLIK

Naslednji okrožni tožilec je leta 2002 od policije vnovič prevzel preiskavo primera. V prvi vrsti se je posvetil teoriji, da je za umor dekletca kriv vlomilec. Leta 2003 je bilo ugotovljeno, da DNK v sledovih, ki so jih odvzeli z JonBenétinega trupla, pripada neznanemu moškemu; preverili so DNK celotnega sorodstva in ugotovili, da DNK ne pripada nikomur. Državno tožilstvo je Johnu Ramseysu leta 2008 poslalo opravičilo in družino razglasilo za “popolnoma očiščeno” z rezultati DNK. Drugi, vključno z nekdanjim šefom policije okrožja Boulder Markom Becknerjem, se niso strinjali z opustitvijo misli na to, da sta Ramseyeva morda morilca, izločeni DNA pa so označili kot minoren dokaz, za katerega ni bilo dokazano, da ima kakršno koli povezavo s kaznivim dejanjem. Februarja 2009 je policija okrožja Boulder spet primer odvzela od okrožnega tožilca in tudi sama ponovno odprla preiskavo.

Mediji so se ob poročanjih o primeru večinoma osredotočali na kratko kariero udeležb JonBenét na lepotnih tekmovanjih, bogastvo njenih staršev in nenavadnost dokazov v primeru. V medijih se je poleg tega pogosto pojavljal tudi dvom o tem, če je policija primer obravnavala na pravi način. Člani družine Ramsey in njihovi prijatelji so zoper več medijskih  hiš vložili več tožb zaradi obrekovanja. 

Vir: KLIK

Spoznajmo nekoliko podrobneje starša umorjene JonBenét. John Ramsey je bil poslovnež, ki je bil predsednik podjetja Access Graphics, podjetja za računalniške sisteme, ki je kasneje postalo hčerinsko podjetje Lockheed Martina. Njegov prvi zakon se je končal z ločitvijo leta 1978. Njegova dva odrasla otroka (sin in hči), sta v času dogajanj, ki jih opisujemo, živela drugje. Njegova 22-letna hči iz prvega zakona Elizabeth je umrla v prometni nesreči leta 1992. Leta 1991 se je John z drugo ženo in družino priselil v Boulder, kjer je bil sedež podjetja Access Graphics.

Patricia “Patsy” Ramsey je hčerko prijavljala na različna otroška lepotna tekmovanja, ki so potekala v Boulderju. JonBenét je tako osvojila naslove na tekmovanjih poimenovanih America’s Royale Miss, Little Miss Charlevoix, Little Miss Colorado, Colorado State All-Star Kids Cover Girl in National Tiny Miss Beauty. Po umoru so mediji veliko pozornosti namenili Patsyinem aktivnem sodelovanju v ozadjih tekmovanj in neusmiljenih zahtevah do male JonBenét.

Poleti 1997 – približno šest mesecev po JonBenétini smrti – so se Ramseyevi po poletnih počitnicah v Charlevoixu v Michiganu preselili v nov dom v Atlanti. Patsy je pri 49 letih starosti leta 2006 umrla zaradi raka na jajčnikih; pokopali so jo ob hčerki.

Vir: KLIK

Glede na izjave, ki jih je Patsy dala oblastem 26. decembra 1996, je pogrešila hči po tistem, ko je na kuhinjskem stopnišču našla dve in pol strani na roke napisano dolgo zahtevo za odkupnino. Ugrabitelji naj bi za izpustitev male deklice zahtevali 118.000 ameriških dolarjev. Oče John je policiji na prizorišču zločina povedal, da je znesek skoraj enak njegovemu božičnemu bonusu iz prejšnjega leta. To je dalo misliti, da je v zločin vpleten nekdo, ki je imel dostop do teh informacij. Preiskovalci so preučili več teorij v zvezi z zahtevanim zneskom. Preiskovali so zaposlene v podjetju Access Graphics, ki bi morda lahko vedeli za znesek Johnovega bonusa. Upoštevali so tudi možnost, da bi bila zahteva po odkupnini sklicevanje na Psalm 118 in s tem v zvezi opravili precej poizvedovanj z ljudmi iz z družino povezanih verskih združenj.

Pismo je bilo nenavadno dolgo. Zvezni preiskovalni urad je policiji podal mnenje o tem, da je zelo nenavadno, da se tak zapis pojavi na kraju zločina. Policija je menila, da je bilo pismo podtaknjeno, saj na njem ni bilo razen Patsyinih (in odtisov uradnih oseb, ki so bile v stiku s pismom) nobenih prstnih odtisov. Preiskovalci so odkrili nenavadno uporabo klicajev in inicialk. Odkrili so, da sta bila papir in pisalo, s katerim je bilo pismo napisano, iz doma Ramseyevih. V poročilu preiskovalnega urada v Koloradu je bilo zapisano, da “obstajajo indici, da bi lahko avtorica pisanja bila Patricia Ramsey.” Vendar dokazi niso zadoščali. Michael Baden, sodni medicinski patolog, ki je sodeloval v preiskavi, je dejal, da v 60-letih izkušenj na tem področju še ni videl takšnega zapisa in da ne misli, da bi ga lahko napisal nekdo od “zunaj”.

Kakorkoli že, Zvezno sodišče je presodilo, da ni preveč verjetno, da bi zahtevek za odkupnino napisala Patsy in se pri tem sklicevalo na šest certificiranih strokovnjakov za rokopis. Sodišče je ob tem kritiziralo – kakor je pisalo v sodbi – samooklicane strokovnjake brez veljavnih certifikatov, ki so se brez znanstvene podlage poskušali vmešavati v primer z obtožbami na račun Patsy.

Vir: KLIK

Edini ljudje, za katere je bilo ugotovljeno, da so bili v noči JonBenétine smrti v hiši, so pripadali njeni ožji družini: Patsy in John Ramsey ter njun sin Burke. Zahtevek za odkupnino je vseboval eksplicitno prepoved prijave policiji in prijateljem, pa vendar je Patsy policijo poklicala ob 5:52 zjutraj. Poklicala je tudi družino in prijatelje. Na poziv sta se odzvala dva policista in v treh minutah prispela do doma Ramseyevih. Opravila sta prvi pregled hiše, vendar pri tem nista našla nobenih znakov nasilnega vstopa.

Policist Rick French je odšel v klet in prišel do vrat, ki so bila zavarovana z lesenim zapahom. Za trenutek se je ustavil pred vrati, a odšel, ne da bi jih odprl. French je kasneje pojasnil, da je iskal izhod, ki bi ga lahko uporabil ugrabitelj, kar pa je z notranje strani zataknjen zapah izključil. Telo male JonBenét so kasneje našli prav za tistimi vrati.

Ker je bila JonBenét v tistih trenutkih še vedno pogrešana, se je oče John ukvarjati s postopki za plačilo odkupnine. V hišo je bila napotena ekipa forenzikov. Skupina je sprva delovala, kot da je bil otrok ugrabljen, otroška soba JonBenét pa je bila edini prostor v hiši, ki so ga zaprli, da bi preprečili morebitno uničenje dokazov. Nobeni drugi varnostni ukrepi za zavarovanje dokazov v preostalem delu hiše niso bili uvedeni. Medtem so v hišo Ramseyevih prispeli tudi prijatelji in družinski duhovnik ter usposobljeni terapevti za delo z žrtvami zločinov. Kasneje je bilo ugotovljeno, da so obiskovalci v kuhinji premikali predmete in čistili površine, kar bi lahko uničilo dokaze. Detektivka Linda Arndt je na prizorišče prispela okoli 8. ure zjutraj s ciljem, da počaka na navodila ugrabitelja/ev, vendar nihče nikoli ni zahteval denarja.

Vir: KLIK

Ob 13. uri je detektivka Arndtova prosila Johna Ramseyja in Fleet White, družinskega prijatelja, naj preiščeta hišo in skušata ugotoviti, če v njej morda kaj manjka. Iskanje sta začela v kleti. John je odprl zapahnjena vrata, pred katerimi je nekaj ur prej stal policist French in v enem od prostorov našel truplo svoje hčerke. Usta JonBenét so bila prelepljena z lepilnim trakom, okoli zapestij in vratu so našli najlonsko vrvico, truplo pa je bilo pokrito z belo odejo. John Ramsey je pobral otrokovo telo in ga odnesel po stopnicah navzgor. Ko so JonBenét premaknili, je bilo mesto zločina še dodatno kontaminirano, kritični forenzični dokazi pa so bili morda uničeni še pred vrnitvijo ekipe forenzikov.

Vsak od Ramseyjev je policiji posredoval vzorce rokopisa, krvi in las. John in Patsy sta več kot dve uri sodelovala v preliminarnem razgovoru s policijo, v prvih nekaj tednih po JonBenétini smrti pa je bil zaslišan tudi njen brat Burke.

Poleg v drugem odstavku opisanih poškodb na mestu zločina niso našli dokazov o morebitnem posilstvu, čeprav spolnega nasilja ni bilo mogoče izključiti. Sledov sperme ni bilo mogoče najti, so pa našli dokaze, da je prišlo do poškodbe dekletove nožnice. V času obdukcije je patologinja zabeležila, da je bilo videti, kot bi bilo JonBenétino vaginalno območje obrisano s krpo.

Fotografija, ki jo je na mestu zločina naredila lokalna policija
Vir: KLIK

Najlonska vrvica in del zlomljenega ročaja čopiča sta bila ob odkritju trupla privezana na vrat JonBenét in videti je bilo, da je bila na ta način deklica zadavljena. Del ščetinastega čopiča je bil najden v kadi, v kateri je bilo tudi nekaj stvari, ki so pripadale Patsy, vendar manjkajočega dela čopiča kljub obsežnemu pregledu hiše v naslednjih dneh niso našli.

Obdukcija je pokazala, da je dekle v želodcu imelo “rastlinski ali sadni material, ki bi lahko predstavljal ananas”, JonBenét pa naj bi ga pojedla nekaj ur pred smrtjo. Na fotografijah doma Ramseyevih, ki so jih fotografi naredili na dan, ko so našli truplo deklice, so na kuhinjski mizi našli skledo ananasa z žlico. Niti John niti Patsy se nista mogla spomniti, da bi posodo postavila na mizo ali pa dala JonBenét ananas. Policija je poročala, da so na skledi našli prstne odtise devetletnega Burkea. Ramseyeva sta sicer zatrjevala, da je Burke spal celo noč, dokler ga niso zbudili nekaj ur po prihodu policije.

Strokovnjaki, medijski komentatorji in Ramseyeva sama so skušali identificirati potencialne osumljence za umor. Policija se je sprva osredotočila skoraj izključno na Johna in Patsy, do oktobra 1997 pa je vseeno naredila seznam več kot 1600 oseb, ki bi jih lahko povezali s primerom. Napake v začetnih fazah preiskave so zapletle razrešitev umora in sestavljanje razumnih teorij. Te napake so vključevale izgubo in uničenje dokazov, pomanjkanje izkušenega in tehnično usposobljenega osebja v preiskavi, pa dokaze, ki so jih – namesto da bi jih zavarovali – delili z Ramseyevima ter tudi zapoznele neuradne razgovore s staršema.

Na mestu zločina
Vir: KLIK

15. avgusta 2006 so v Bangkoku na Tajskem aretirali Johna Marka Karra, 41-letnega osnovnošolskega učitelja, saj je lažno priznal JonBenétin umor. Zatrdil je, da je dekle drogiral, jo spolno zlorabil in po nesreči ubil. Oblasti so ugotovile, da ne najdejo nobenega dokaza, ki bi Karra kakorkoli povezal z dogodki na kraju zločina.

Karr je v svojem priznanju navedel le osnovna dejstva, ki so bila javno znana, ni pa znal navesti nobenih prepričljivih podrobnosti. Ovrgli so tudi njegovo trditev, da je drogiral JonBenét, saj je obdukcija pokazala, da v njenem telesu niso našli nobene droge. Vzorci DNK, ki so bili odvzeti Karru, se niso ujemali z DNK, ki so ga našli na telesu JonBenét.

26. oktobra 2006 je Karr naokrog začel razpošiljati e-poštna sporočila, v katerih je iskal založnika, ki bi mu pomagal “objaviti rokopis, ki bi lahko dvignil veliko prahu”, vendar zanj ni bilo nobenega zanimanja.

Zlomljen del čopiča in najlonska vrvica, s katerima je bila zadavljena žrtev
Vir: KLIK

Oblasti v Koloradu že 24 let iščejo morilca male JonBenét. Ob tem se je zgodilo že nešteto preobratov, zamenjalo precej strokovnjakov. V zvezi z umorom se je zgodila množica sodnih procesov, v katerih so sorodniki, osumljenci, sodelujoči v preiskavi in neodvisni strokovnjaki, v enem primeru pa tudi anonimni internetni komentator, morali pojasnjevati svojo vlogo ter izjave v zvezi z zadevo. Ob tem se zastavljajo vprašanja o natančnosti dokazov, enotnosti stroke ter moralnosti siljenja otrok na neka lepotna tekmovanja, ki v ničemer ne morejo doprinesti k razvoju tako mlade osebe v zrelo in odgovorno odraslo razmišljujoče bitje.

JonBenét je bila pokopana na škofovskem pokopališču St. James v Marietti v državi Georgia v torek, 31. decembra 1996. Kot datum smrti so določili 25. december, čeprav so njeno truplo odkrili naslednje jutro. V mnogo prerani grob so jo pokopali poleg veliko starejše polsestre Elizabeth Pasch Ramsey, ki je v starosti 22 let umrla v prometni nesreči štiri leta prej.

—————————————————————————————————————————————————-

POZOR!!! Do 31. 12. donirajte za to, da bi Gorenjska Online še naprej lahko delovala. Tako boste sodelovali v žrebanju (izvedli ga bomo 1. januarja 2021) za BI MAG magnezijeve kristale za kopel. Izžrebani bodo trije dobitniki. 

Povzeto in prirejeno po: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements