web analytics
27. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

NE POZABITE SI NALOŽITI PROSTOVOLJNE OBVEZNE APLIKACIJE #ostanizaprt

Vlada je sprostila nekatere omejitve v epidemiji novega koronavirusa. Veljati začnejo z jutrišnjim dnem. Med njimi so ponovna vzpostavitev javnega prevoza, omejitev gibanja na regijo v epidemiološko najbolj ugodnih statističnih regijah, med katere sodi tudi Gorenjska, in sproščanje nekaterih storitvenih dejavnosti.

 

Vlada Republike Slovenije je spremembe odlokov objavila v Uradnem listu. V epidemiološko najbolj ugodnih statističnih regijah, med katere sodijo Gorenjska, Osrednjeslovenska, Obalno-kraška in Goriška, se od jutri delno sprosti omejitev gibanja. Ta za osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem na tem območju ne bo več omejena na občine, temveč na regije. Pogoj za to je aktivirana mobilna aplikacija #OstaniZdrav. V veljavi ostaja omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.

Od jutri bo spet mogoče uporabljati javni prevoz v skladu s počitniškim voznim redom. Stekel bo torej tudi mestni avtobusni prevoz v Mestni občini Kranj (MOK) in električni mini avtobus Kranvaj. Mesečne vozovnice, ki so veljale v oktobru 2020, veljajo do konca decembra 2020, tiste, ki so veljale v novembru 2020, pa do konca januarja 2021.

Na podlagi sproščanja javnega potniškega prometa parkirišča v lasti MOK in v upravljanju Komunale Kranj niso več brezplačna, ampak spet plačljiva.

 

V vseh statističnih regijah se dovolijo nekatere storitvene dejavnosti. Odpirajo se cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice. Dovoljuje se tudi izvajanje higienske nege z izjemo dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov. Poleg bančnih in zavarovalniških storitev se v vseh statističnih regijah sproščajo tudi druge finančne storitve. Na Gorenjskem in v ostalih treh regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko pa se dovoli tudi prodaja oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetijah, odpirajo se prodajalne z motornimi vozili, pa z oblačili in obutvijo ter športno opremo, pri čemer je pomerjanje oblačil in obutve prepovedano.

Pri izvajanju vseh dejavnosti je nujno upoštevanje navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, določila ostalih odlokov in higienska priporočila Ministrstva za zdravje. Spremembe bodo v veljavi vsaj do 23. decembra 2020.

Vir: MO Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 1 times, 1 visits today)