web analytics
4. decembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

NAU ŠE TKO HIT FERTIK; pa tut novi stroški bojo

Tko kukr rad rečemo – kwa se pa tle more. Nagre. Na da se. Dnarja ni. Stroški so. Nepredvidene okoliščine. Gdo paj to vedu, dau tko? No in zarad tak’h smo na debeu u dvom’h, da seu un most pr tevedeju res zakluču u “samo” sedm’h mesc’h …

Tkole gre uradn sporočiw s strani Občine Jesenice:

Zaradi najdenih novih aktivnih žarišč lesne gobe oziroma sive hišne gobe ali solzivke v Ruardovi graščini so izvajalci obnove graščine in Občina Jesenice kot investitor ustavili vsa dela v notranjosti objekta. Zaradi potrebnih aktivnosti v zvezi s sanacijo lesne gobe se zamika predvideni zaključek obnove.

Med pravkar potekajočo obnovo Ruardove graščine na Jesenicah so bila najdena nova aktivna žarišča lesne gobe, natančneje sive hišne gobe ali solzivke (Serpula lacrymans), ki je ena najbolj nevarnih razkrojevalk lesa. S to je po prvem pregledu okužen praktično ves objekt, zaradi njene nevarnosti pa so pristojni odgovorni konservatorji z namenom preprečevanja prenosa okužbe zaustavili izvedbo gradbenih posegov v notranjosti objekta, dokler se lesna goba ne sanira. Trenutno poteka natančni pregled vseh prostorov s strani strokovnjaka za lesno gobo ter tudi že sanacija najbolj prizadetih delov. Po prejetem poročilu, ki ga Občina Jesenice pričakuje v drugi polovici novembra in v katerem bodo podane natančne usmeritve za sanacijo tlakov, sten in stropov, bodo znana nadaljna postopanja. Navedeno vpliva na podaljšanje končnega roka obnove, ki smo ga predvidevali še v prvi polovici leta 2021, hkrati pa tudi na dodatne stroške. Točnejše informacije tako o roku kot o dodatnih stroških bodo znane po prejetem poročilu. 

Kwa pa vi praute?

Vir: Ines Dvoršak, Občina Jesenice

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
7 min read
3 min read
2 min read