web analytics
4. decembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

NAŠI KRAJI IN OBIČAJI … sinoči na Fužinah in v Mariboru

Tale naš članek se ne dotika Gorenjske, saj le-ta v tem pogledu globoko spi. No … čeprav smo danes zjutraj v kroniki nekaj omenjali podobna dogajanja z Jesenic (preberite si tule: KLIK); morda pa se vseeno motimo. Dotika pa se članek dveh največjih mest v državi …

Včeraj so se po poročilih s terena na območju Maribora pojavili protestniki, ki niso želeli upoštevati policijske ure. Pojavil se je tudi poziv k podobnemu shodu za nocoj:

POZIV PROTESTNIKOM NA MARIBORSKEM GLAVNEM TRGU OB 21h:
Za danes so ponovno napovedani protesti zoper uvedbo omejitve gibanja med 21. in 6. uro na mariborskem Glavnem trgu.
Osebno sem sicer trdno prepričan, da gre pri ukrepih za prekomeren poseg v pravice zagotovljene z Ustavo Republike Slovenije.
Prepričan sem tudi, da je tako nagla in drastična zaostritev ukrepov nesorazmerna, saj Zakon o nalezljivih boleznih predvideva vrsto ukrepov, ki ne omejujejo ustavnih svoboščin, preden bi se odločili za najbolj drastične ukrepe, kot je omejitev gibanja med 21. in 6. uro.
Sam in še nekateri se aktivno upiramo takšnemu početju, a to počnemo po pravni poti z vlaganjem pobud na Ustavno Sodišče, ki bo zagotovo dovolj modro, da bo znalo presoditi, kateri ukrepi so pretirani in kateri so sorazmerni.
Zgolj to, da verjamem, da so z omejitvijo gibanja med 21. in 6. uro prekršili Ustavo Republike Slovenije, pa me vsaj iz treh razlogov ne vleče na Glavni trg ob 21.uri:
Prvi razlog je ta, da še zmerom verjamem v pravno državo.
Drug razlog je ta, da se samo zaradi tega, ker sem prepričan, da imam pravico biti na Glavnem trgu ob 21. uri, ne pomeni, da se moram tam tudi pojaviti.
Tretji, morda najpomembnejši razlog pa je, da bi na Glavnem trgu nestrinjanje z ukrepi in dokazovanje ustavnih pravic izkazoval le mariborskim policistom, ki so zgolj v službi in niso z ničemer prispevali k takšnim ukrepom ali odlokom. Med njimi so moji prijatejli, sosedi in znanci, ki s ponosom nosijo modro uniformo in tudi njim je zadnje, kar želijo, zatiranje lastnih državljanov.
Vse, ki se nameravate udeležiti prostestov zato pozivam, da o tem ponovno razmislite in da raje po pravni poti dosežemo to, česar s protesti v centru Maribora verjetno ne bo možno doseči.
Zavedam se, da lahko s to izjavo sprožim val ogorčenja tako med zagovorniki ukrepov s svojim prepričanjem, da predstavljajo nesorazmeren poseg v ustavne pravice, kot tudi med tistimi, ki jih pozivam, da svoj upor demonstrirajo na drugačen način, kot je zbiranje na trgu, saj ne vidim rešitve v preskakovanju vseh zakonskih možnosti za zaščito ustavnih pravic, ki jih naša zakonodaja predvideva.
Kritikam obojih se zavestno izpostavljam, saj želim, da se situacija čim prej vrne v stare tirnice in kjer bodo jasna priporočila zadoščala za obvladovanje situacije.
Igor Jurišič, mestni svetnik in predsednik Stranke mladih –  Zeleni Evrope

Poleg tega se je večja gruča ljudi zbrala tudi na ljubljanskih Fužinah, njihovi nameni pa niso bili javno izraženi. Policija je dogodek opisala takole:

https://www.facebook.com/100003486154222/videos/3164731740319667/

Včeraj, okoli 21.30 je policist Policijske postaje Ljubljana Moste ob
kontroli območja Fužin zaznal, da se na Preglovem trgu zbira večja skupina
oseb. Zaradi varne izvedbe postopka (na kraju je bilo namreč več oseb), je
operativno komunikacijski center zaprosil za pomoč dodatnih patrulj. V tem
času je nekaj posameznikov v policijsko vozilo pričelo metati predmete,
zaradi česar se je policist zaradi varnosti umaknil. Policist pri tem ni
bil poškodovan, prav tako ni bilo poškodovano vozilo. Osebe so se po tem
dogodku pred prihodom ostalih policijskih patrulj razbežale in njihova
identiteta na kraju ni bila ugotovljena.

Policisti o dogodku zbirajo obvestila. V primeru podanih elementov
kaznivega dejanja bodo o vseh ugotovitvah obvestili pristojno okrožno
državno tožilstvo ali izvedli ustrezne prekrškovne postopke.

Kakšen pa je vaš kometar dogajanj?

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
7 min read
3 min read
2 min read