web analytics
28 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Nagrada za Razgledno učno pot Dovžanova soteska

Komisija za NAJ POT, ki deluje v okviru Turistične zveze Slovenije in v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije ter Slovenia Outdoor giz, so v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020, ocenili 16 tematskih poti, ki so bile prijavljene na razpis.

Pravico do udeležbe na že 29. tekmovanju so imele vse tematske poti v Sloveniji. Na natečaj so jih lahko prijavili prebivalci, kraji, organizacije, društva, občine … v Sloveniji, ki so bodisi skrbniki, upravljavci ali pa nosilci tematskih poti. Tematske poti so bile ocenjevane gleda na:

  • vtis in privlačnost,
  • upravljanje in vzdrževanje,
  • vodenje in ponudbo,
  • dostopnost in varnost ter
  • sporočilnost in predstavitev posamezne poti

Strokovna komisija je poti pregledala in  izmed  prijavljenih nominirala tri: Učno pot DRVOŠEC,  Pohodniško pot JULIANA TRAIL  in Razgledno učno pot DOVŽANOVA SOTESKA.  

Razgledna učna pot Dovžanova soteska je prejela priznanje za tretje mesto. 

Dovžanova soteska se nahaja v osrednjem delu Karavank, v njej pa je edinstveno nahajališče okamnin iz mlajšega paleozoika (stari zemeljski vek). Pot se začne pri informacijski točki tik za naseljem Čadovlje pri Tržiču, nato se vije mimo informativnih tabel med strme stene vseh barv, čez most in skozi predor, mimo najdaljšega slapišča v Sloveniji in geološkega stebra, kjer vidimo vse kamnine od pred 300 milijoni let do danes. Sprehod, pa tudi lažje plezanje, skozi Dovžanovo sotesko z žuborenjem gorske reke Tržiška Bistrica, te zaznamuje,

je komisija zapisala v obrazložitvi nagrade.

Vir: Odnosi z javnostmi za Občino Tržič
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
3 min read
10 min read
1 min read